Lietuviai – smaližiai, ir prieš savaitgalius ar įvairias šventes matyti, kad ūgteli šaldytos tešlos, miltų, kepinių ruošimui ir puošybai skirtų produktų pardavimai, sako G. Kitovė.
„Kartais klaidingai manoma, kad gardus ir kokybiškas pyragas yra brangus, tačiau tai neprivalo būti tiesa. Jeigu norite naminio kepinio be didelio išlaidų – rekomenduojame pirkėjams sekti akcijas, rinktis populiarius ir nuo seno žinomus produktus, nepamiršti vaisių. Pavyzdžiui, šios savaitės akcijos obuoliams ir varškei leis su mažais kaštais išsikepti burnoje tirpstantį, drėgną pyragą. O jeigu namuose triūsti nesinori – mūsų konditeriai kasdien parūpina aukštos kokybės tortų, pyragų, kurie iki mėnesio galo lojaliems pirkėjams dar ir kainuoja pigiau“, – atkreipia dėmesį tinklo atstovė.
Ką lietuviai mėgsta, kai ieško jau paruošto deserto? G. Kitovė atskleidžia, kad jau kurį laiką nuo seno populiarus „Medutis“ savo karūną perleidęs kitam, nemažiau žinomam desertui. „Iki“ pardavimų duomenys rodo, kad labiausiai pirkėjai mėgsta legendinį Kuršėnų vyniotinį. Trečioje vietoje – vėlgi klasika, Napoleono pyragas.
„Tačiau lietuviai mėgsta ir eksperimentuoti. Pavyzdžiui, pastaraisiais metais ypač pamėgę įvairių skonių ir dydžių prancūziškas tartaletes, eklerus, karališką kokosinį „Raffaelo“ pyragą. Kad kiekvienas atrastų savo favoritą, ir taip gausų pyragų, tortų, pyragėlių asortimentą kasmet papildome – nustebinome naujienomis“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad obuolių pyragas – vienas populiariausių kepinių visame pasaulyje, todėl jo receptų niekada nebus per daug.
„Paprastai tešla obuolių pyragui būna sodri, trapi – tam reikia nemažai sviesto. Bet greitam, visiškai lengvai paruošiamam ir drėgnam obuolių kepiniui jo gali net nereikėti – pakaks varškės ir šiek tiek aliejaus. Tuo tarpu dailiai supjaustyti obuoliai suteiks tiek skonį, tiek vaizdą – pyragą norėsis valgyti net akimis“, – sako konditeris.
Dažnai obuoliniai kepiniai šaukšte šaukiasi cinamono, tačiau Th. Lauvray siūlo išmėginti šiek tiek kitokį variantą – prasidėjus pavasariui, norisi daugiau gaivumo, o tai suteiks citrinos sultys ir žievelė.
„Šis varškės ir obuolių pyragas su gaivinančiu citrinų aromatu – tobulas trio, kai norisi kažko gardaus, bet nesinori virtuvėje leisti daug laiko. Tereikia nepatingėti obuolius supjaustyti ne tik pačiam pyragui, bet dalį jų išdėlioti ant viršaus gražiu raštu – iškepęs jis atrodys labai gražiai“, – sako Th. Lauvray.
Porcijos: vienas 23 cm skersmens pyragas
Gaminimo laikas: apie 1 val.
Reikės: 250 g varškės, 4 didelių obuolių, 4 vidutinio dydžio kiaušinių, 1 citrinos, 150 g cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 60 ml augalinio aliejaus, 150 g kvietinių miltų, 50 g krakmolo, 3 šaukštelių kepimo miltelių, cukraus pudros pabarstymui.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija