Columbus +0,8 °C Nedidelis sniegas
Ketvirtadienis, 21 Lap 2024
Columbus +0,8 °C Nedidelis sniegas
Ketvirtadienis, 21 Lap 2024

Raugintų burokėlių kerai

2023/11/18


Turbūt nedaug suklysime sakydami, kad burokėliai yra saldžiausia daržovė. Nors iš vaikystės ne vienas prisimename ne itin maloninantį jų sulčių skonį ir rūpestingųjų mamų paaiškinimus, kad šis gėrimas stebuklingas, stiprina kraują. Žaliuose burokėliuose iš tiesų gausu geležies, kalcio, vitaminų A, C, B6, magnio, vario, antioksidantų, folio rūgšties. Tad kaip paruošti šią stebuklingą daržovę, kad ją valgytume pasigardžiuodami? Siūlome išbandyti raugintų burokėlių, na o tuos, kas jų nemėgsta iš visos širdies, raginame užraugti moliūgų!

Šviežių burokėlių rauginimas

Reikės:

  • saujos kitos vienodo dydžio burokėlių
  • litro vandens
  • šaukšto druskos
  • juodos duonos (geriau ruginės ir keptos su raugu) plutelių arba vienos kitos riekelės
  • žiupsnelio kmynų
  • česnako skiltelės
  • šaukšto konservuoti skirtų prieskonių mišinio
  1. Švariai nuplautus burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ar nedideliais gabaliukais.
  2. Sluoksniuodami su plonais griežinėliais supjaustytu česnaku, sudėkite į švarų stiklainį ar kitokią tarą užpildydami 3/4 indo tūrio.
  3. Likusią indo dalį priberkite duonos plutelių ar riekelių. Užberkite kmynų, prieskonių mišinio ir užpilkite išvirtu bei atvėsintu sūrimu. Indą uždenkite ir statykite į lėkštę nubėgti sūrymui.
  4. Jei laikysite šiltoje vietoje, ragauti galite jau po kelių dienų, nelygu supjaustytų griežinėlių storis, o jei vėsesnėje – tuomet maždaug po 7–10 dienų.

Virtų burokėlių rauginimas

Reikės:

  • 2 l šalto vandens
  • 500 g virtų burokėlių
  • stiklinė ruginių miltų
  • rauginti tinkamų prieskonių (džiovintų krapų, česnakų, rozmarinų, bazilikų, čiobrelių šakelės, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, laurų lapelio, žiupsnelio kmynų ar kumino)
  1. Stiklinėje šalto vandens gerai išmaišykite ruginius miltus, prieskonius ir supilkite į rauginimo indą.
  2. Į gautą masę sudėkite nuluptus ir pasmulkintus virtus burokėlius, supilkite likusį gerai užkaitintą (bet neverdantį) vandenį, išmaišykite.
  3. Paslėkite, kad burokėliai būtų apsemti, uždenkite ir palikite rūgti vėsioje vietoje. Po savaitės jau galėsite skanauti.

Rauginti moliūgai

Reikės:

  • 1 kg moliūgo
  • 1 l šilto virinto vandens
  • 3 šaukštų druskos
  • 2 šaukštų cukraus
  • šaukštelio kmynų
  • šaukštelio kalendrų grūdelių
  • nedidelės rozmarino šakelės
  • 3 česnako skiltelių
  1. Moliūgo minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į stiklainį ar kitą rauginimo indą ir užpilkite vandeniu, sumaišytu su prieskoniais.
  2. Nepamirškite įdėti ir rozmarino šakelės. Rauginkite moliūgą 5–6 dienas kambario temperatūroje, o vėliau laikykite vėsioje vietoje.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis