Ateina stebuklų, dovanų ir gerumo metas, taigi laikas pradžiuginti artimuosius naujais ir gardžiais skanėstais – juk didžiąsias šventes sunku įsivaizduoti be saldumynų. Namai šiuo laikotarpiu pakvimpa cinamonu, kardamonu ir apelsinais, o mes bendraujame ir džiaugiamės buvimu kartu. Kad šventės taptų dar smagesnės, siūlome jums išbandyti ir šiuos receptus.
Austriškas marcipaninis keksas (vainikas su obuoliais)
Puiki tekstūra, kvapnumas, ilgai išlieka šviežias – bet ilgai neužsibūna.
Reikės:
- 240 g marcipano
- 240 g cukraus pudros
- 240 g sviesto
- 230 g miltų
- 30 g kukurūzų krakmolo
- žiupsnelio druskos
- 6 kiaušinių
- 2 v. š. tarkuotos apelsinų žievelės
- 1 v. š. kepimo miltelių
- 5–6 obuolių
- 2–3 v. š. apelsinų džemo viršui patepti
Visi produktai turi būti kambario temperatūros.
- Marcipaną sutrinkite su 50 g sviesto, į plakimo dubenį įdėkite likusį sviestą ir suplakite iki vientisos masės. Suberkite cukraus pudrą, druską ir krakmolą, sudėkite apelsinų žievelę. Viską suplakite. Po vieną į sviesto ir marcipano masę leiskite kiaušinius, gerai išplakdami po kiekvieno: suskaičiuokite iki 100 ir tik tada leiskite dar vieną kiaušinį.
- Atsargiai permaišykite su miltais ir kepimo milteliais.
- Sudėkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens formą ir palikite maždaug valandai šaldytuve. Išimkite, supjaustykite obuolius ir sudėliokite ant tešlos viršaus.
- Kepkite iki 150 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 55–60 min.
- Iškeptą pyragą išimkite iš formos, padėkite ant grotelių. Dar karštą patepkite apelsinų džemu.
Pandoro
Tradicinis itališkas kalėdinis pyragas – traški karamelinė plutelė, svaiginantis vanilės kvapas ir tobula forma. Kepkite pandoro tik tada, kai turėsite laiko.
Įmaišalas:
- 15 g šviežių mielių

- 60 g šilto vandens
- 50 g miltų (manitoba)
- 1 a. š. cukraus
- kiaušinio trynys
Šiuos produktus išmaišykite nedideliame puodelyje, palikite valandai, kol iškils dvigubai.
I etapui reikės:
- 200 g miltų (manitoba)
- 3 g šviežių mielių, ištirpintų 2 v. š. vandens
- 25 g cukraus
- kiaušinio
- 30 g sviesto iš anksto paruošto įmaišalo
Suminkykite tešlą iš įmaišalo ir kitų produktų (išskyrus sviestą), kai viskas susijungs ir tešla taps glotni, sudėkite labai minkštą, tepios konsistencijos sviestą. Labai gerai išminkykite ir palikite 45 min. kilti.
II etapui reikės:
- 200 g miltų
- 100 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 1 a. š. druskos
- vanilės ankščių vidaus
- 140 g kambario temperatūros sviesto
- Į pirmojo etapo tešlą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, miltus, druską ir vanilę. Minkykite tešlą 15 min., kol pasidarys vienalytė masė. Kildinkite 1–1,5 val. (turi iškilti dvigubai). Dėkite į šaldytuvą 30–40 min., išimkite ir iškočiokite kvadratą. Į jo vidurį įdėkite sviesto, užlenkite tešlos kraštus kaip voką ir perkočiokite į stačiakampį. Sulankstykite ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui. Pakartokite kočiojimą, lankstymą ir atšaldymą dar 2 kartus.
- Formą gausiai patepkite sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi. Suformuotą rutulį dėkite į formą. Kildinkite apie 4 val. šiltoje vietoje. Kepkite 10 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, tada 30 min. 160 °C. Tikrinkite mediniu pagaliuku. Trumpai paaušinę formoje, atvėsinkite ant grotelių.
Čekiški meduoliai
Meduoliai, kuriuos pagaminsite čia ir dabar. Jei turite laiko, pabrandinkite tešlą bent dvi tris dienas, bet jeigu skubate – kepkite iš karto.
Reikės:
- 140 g sviesto

- 250 g medaus
- 120 g miltelinio cukraus
- 2 kiaušinių
- 500 g miltų
- 1/2 pakelio kepimo miltelių (jei pakelis skirtas 1 kg miltų)
- mėgstamų prieskonių meduoliams
Glajui:
- kiaušinio baltymo
- 150 g miltelinio cukraus
- pagal skonį citrinos sulčių
- Sviestą, medų ir cukrų ištirpinkite kartu, šiek tiek pravėsinkite ir, nuolat maišydami, įmuškite kiaušinius.
- Miltus, kepimo miltelius ir prieskonius meduoliams sumaišykite ir suberkite į sviesto ir medaus masę.
- Užminkykite tešlą – ji bus skystoka, bet miltų dar neberkite. Uždenkite puodą su tešla ir dėkite į šaldytuvą, kol visiškai atšals, arba visai nakčiai. Palaikytą tešlą kočiokite maždaug 0,4–0,5 cm storio lakštais ir spauskite norimos formos meduolius.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10–12 min. Aušinkite ant grotelių.
- Glajui paplakite kiaušinio baltymą ir palaipsniui įmaišykite prieš tai persijotą miltelinį cukrų. Pabaigoje įpilkite citrinos sulčių. Tam, kad glajus stingtų greičiau, galite jį pašildyti. Tepkite jį ant atvėsusių meduolių.
Prieskoniniai morengai su šokoladu
Kvapnumas – neišpasakytas. Dingsta – žaibiškai. Ypač mėgstami vaikų, bet ir suaugusieji neatsisako. Taip pat labai tinka ir kaip dovana.
Reikės:
- 3 kiaušinių baltymų
- 160 g cukraus
- nubraukto a. š. cinamono
- 50 g šokolado
- Orkaitę įkaitinkite iki 90 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Ištirpinkite šokoladą. Baltymus paplakite, kol susiardys baltymo tąsumas, pasirodys putos, tada palaipsniui suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps standi.
- Suberkite cinamoną, išmaišykite ir plona srovele apšlakstykite morengo paviršių šokoladu. Pamaišykite labai atsargiai šakute, kad nesusiardytų šokolado raštai.
- Šaukštu dėkite masę ant skardos.
- Kepkite apie valandą iki 90 °C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai bus sausi ir tvirti. Kepimo greitis priklauso nuo orkaitės, tad gali užtrukti ir ilgiau.
Karamelinis tinginys
Kas sakė, kad šventėms negalima pagaminti tinginio?
Reikės:.jpg)
- 360 g sausainių „Selga“ arba „Gaidelis“ sutirštinto pieno skonio (2 pakelių)
- 200 g sviesto
- indelio virto sutirštinto saldinto pieno (galima naudoti ir „Rududu“ arba kažką panašaus)
- 200 g sūrio „Philadelphia“
- 100 g baltojo šokolado
- 100 ml espreso
- 50 ml romo
- 2–2.5 val. pavirinkite sutirštintą pieną. Stebėkite, kad skardinė būtų visą laiką uždengta vandens. Jei nenorite virti – naudokite „Rududu“. Minkštą, net truputį pratirpusį sviestą išplakite iki purios masės su virintų sutirštintu pienu arba „Rududu“.
- Baltą šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje, atvėsinkite, bet nesustingdykite.
- Sviesto masę suplakite su espreso ir romu, sudėkite sūrį ir dar paplakite, pabaigoje supilkite šokoladą ir sumaišykite.
- Sausainius susmulkinkite smulkintuvu – dalis subyrės iki miltų, dalis liks gabaliukais.
- Viską sumaišykite ir masę sudėkite į kekso formą, paslėkite.
- Atšaldykite šaldytuve per naktį. Puoškite metalizuotos spalvos burbuliukais arba kaip jums patinka.
Morkų tortas su ananasais
Pagaminamas itin greitai ir paprastai. Šiek tiek kitoks nei įprastas: drėgnas, bet morkų nesijaučia, todėl kremas pikantiškesnis. Biskvitas puikaus skonio, tad galima skanauti ir vieną.
Reikės:
- 350 g tarkuotų morkų
- 4 kiaušinių
- 150 g aliejaus
- 120 g cukranendrių cukraus
- 270 g miltų
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 120–150 g termostabilaus arba paprasto tarkuoto šokolado
Kremui:
- 250 g kambario temperatūros sviesto
- 400 g sūrio „Philadelphia“
- 250 g miltelinio cukraus
- 50 ml citrinos arba žaliosios citrinos sulčių
Pertepti:
Papuošti:
- džiovintų ananasų riekelių
- Paruoškite 3 apvalias 18 cm skersmens formas. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Morkas, kiaušinius, aliejų, cukranendrių cukrų, miltus, kepimo miltelius sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Suberkite šokoladą į tešlą, išmaišykite. Tešlą supilkite į formas ir kepkite apie 35 min. Ar biskvitai iškepę, patikrinkite mediniu iešmeliu. Ataušinkite biskvitus ant grotelių, padėkite nakčiai į šaldytuvą.
- Kremui plakite minkštą sviestą su išsijotu milteliniu cukrumi iki baltos purios masės. Įmaišykite sūrio ir supilkite citrinos sultis. Dalį kremo atidėkite viršui ir šonams.
- Biskvitus subadykite mediniu pagaliuku, pertepkite ananasų tyre. Pirmąjį dėkite į žiedą su aukšta acetatine juosta arba apsukite kepimo popieriaus juosta, patepkite kremu, ant viršaus dėkite kitą ir vėl patepkite kremu. Taip darykite, kol sudėsite visus biskvitus.
- Tortą per naktį atšaldykite ir puoškite kremu ir džiovintais ananasais.
Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ
Elžbietos Monkevič nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.