Šalta jogurtinė sriuba
Reikės:
• 400 g natūralaus jogurto
• 500 ml pasukų
• 2 česnako skiltelių
• 2 saliero stiebų
• avokadų
• kelių agurko griežinėlių
• kelių ridikėlių
• pipirų
• druskos
• prieskoninių žalumynų
Į plakimo indą supilkite jogurtą, pasukas, sudėkite česnako skilteles, saliero stiebus, luptą (be kauliuko) avokadą, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žalumynų ir gerai suplakite. Sriubą bent kelias valandas laikykite šaldytuve. Agurkus supjaustykite kubeliais, ridikėlius – griežinėliais. Sriubą supilstykite į dubenėlius, užberkite agurkų ir ridikėlių.
Šalta avokadų ir agurkų sriuba
Reikės:
• 3 nuluptų ir sukapotų avokadų
• 2–3 kubelių sukapotų agurkų
• 1/2 puodelio mėtos lapelių
• nedidelio svogūno
• 1/2 citrinos sulčių
• puodelio paprasto jogurto
• 2 puodelių šaldyto daržovių sultinio
• šaukštelis balzamiko acto
• druskos
• supjaustytų ridikėlių ir svogūnų laiškų
Visus ingredientus (išskyrus sultinį) sumalkite trintuve, pamažėle supildami ir sultinį. Užtrukti turėtumėte apie 2 min., kol sriuba taps kremo tirštumo. Tuomet paragaukite ir pridėkite norimų prieskonių.
Rūgštynių šaltibarščiai
Reikės:
• 100 g rūgštynių
• burokėlio
• stiklinės grietinės
• 1,5 l kefyro
• 2 agurkų
• 2 kietai virtų kiaušinių
• 10 ridikėlių
• 50 g svogūnų laiškų
• druskos
• pipirų
• krapų
Rūgštynes nuplaukite. Pašalinkite stiebelius, supjaustykite, apvirkite vandenyje. Burokėlį išvirkite atskirai, nulupkite, supjaustykite. Dubenyje išplakite kefyrą ir grietinę, supilkite ataušusias rūgštynes su nuoviru. Susmulkinkite burokėlius, ridikėlius, svogūnų laiškus ir sudėkite į tą patį dubenį. Pasūdykite ir valandai padėkite šaltai. Nepamirškite patiekti ir supjaustytų kiaušinių
Burokėlių ir apelsinų šaltsriubė
Reikės:
• 800 g šviežių jaunų burokėlių
• svogūno
• 2 šaukštų maltų kalendrų
• 1,2 l daržovių arba paukštienos sultinio
• 2 didelių apelsinų
• druskos
• pipirų
• 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
• 120 g sūrio su mėlynaisiais pelėsiais
• stiklinės batono gruzdučių
Burokėlius nuplaukite, nulupkite, dar sykį nuplaukite ir susmulkinkite. Nuluptą svogūną supjaustykite griežinėliais. Apelsinus nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nuplikykite verdančiu vandeniu. Nuo vieno nusausinto vaisiaus nutarkuokite žievelę, iš abiejų išspauskite sultis. Puode įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Suberkite kalendras ir maišydami kepinkite dar 3 min. Sudėkite smulkintus burokėlius, supilkite sultinį, išmaišykite. Kai užvirs, puodą uždenkite, virkite sriubą apie 20 min. Sutrinkite elektriniu trintuvu, palikite atvėsti. Įmaišykite tarkuotą apelsino žievelę, sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, išmaišykite. Porą valandų šaldykite. Tiekdami į kiekvieną šaltsriubės dubenį įberkite smulkinto mėlynųjų pelėsių sūrio, batono gruzdučių.
Pikantiška riešutų sriuba
Reikės:
• 3 šviežiai parauginti agurkų
• 400 ml natūralaus jogurto
• 400 ml neriebios grietinės
• 3 česnako skiltelių
• 10 graikinių riešutų
• 10 g krapų šakelių
• druskos
• pipirų
Agurkus nulupkite. Vieną supjaustykite griežinėliais, kitus – smulkiais kubeliais. Susmulkinkite krapus, sugrūskite česnakus. Jogurtą, grietinę, susmulkintus agurkus, krapus, česnakus išplakite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir mažiausiai valandą palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami sudėkite agurkų griežinėlius ir išgliaudytus riešutus.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.