Columbus +2,7 °C Debesuota
Penktadienis, 20 Grd 2024
Columbus +2,7 °C Debesuota
Penktadienis, 20 Grd 2024

Šių rabarbarų desertų skonis privers aiktelėti!

2024/06/05


Rabarbaro rūgštelė nori nenori verčia trumpam susiraukti, bet jo gabaliukai desertinei sriubai, kompotui ar kisieliui visada suteikia gaivaus skonio. O štai šie nauji receptai leis nuostabų augalą atrasti iš naujo, atskeisti geriausias rabarbaro skonio savybes.

Rabarbarų pyragas

Šiam pyragui pagaminti reiks įdėti šiek tiek pastangų, bet išskirtinis jo skonis atpirks visą darbą.

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 120 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • 4 didelių kiaušinių
  • 6 šaukštų migdolų dribsnių
  • 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 3/4 šaukštelio vanilės esencijos
  • pusė šaukšto druskos

Glazūrai:

  • 300 g supjaustytų rabarbarų
  • 200 g rudojo cukraus
  • 100 g sviesto
  1. Glazūrai keptuvėje ištirpinkite sviestą kartu su ruduoju cukrumi. Kai masė ims burbuliuoti, perpilkite į pyrago formą ir vienu sluoksniu suberkite rabarbarus.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, migdolus ir druską.
  3. Kitame dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, kol jis ištirps ir masė taps lengva bei puri. Po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išplakite. Įmaišykite vanilės esenciją, palaipsniui supilkite grietinę. Paruoštą masę supilkite ant rabarbarų glazūros.
  4. Kepkite pyragą 160 °C temperatūroje maždaug 75 min. ar pyragas iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku – jei jis sausas, pyragas paruoštas ir galima jį palikti 10 min. atvėsti.
  5. Pyragą apverskite apačia į viršų, kad rabarbarai būtų viršuje.

Panakota su rabarbarais

Rūgštūs ir traškūs rabarbarai, kartus šokoladas, saldi grietinėlė – toks derinys nepalieka abejingų!

Reikės:

  • 500 ml grietinėlės (30 proc.)
  • 150 ml pieno
  • 100 g cukraus
  • 2 šaukštelių želatinos
  • šaukštelio vanilės

Glazūrai:

  • 150 g kartaus šokolado
  • 20 g saldžios grietinėlės sviesto
  • 100 ml grietinėlės

Dekoruoti:

  • jaunų rabarbarų (arba uogų: mėlynių, aviečių, braškių)
  • šviežių mėtos lapų
  1. Želatiną yra išbrinkinkite šaltame vandenyje.
  2. Sumaišykite riebią grietinėlę su pienu, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir pakaitinkite. Supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps.
  3. Supilkite į formeles, šiek tiek atvėsinkite, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.
  4. Norėdami glazūruoti, sulaužykite kartaus šokolado į mažus gabalėlius, užpilkite grietinėlę ir maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol šokoladas visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies, įpilkite lydyto sviesto ir maišykite, kol masė taps vienalytė. Tada atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  5. Išimkite žėlė kremą iš šaldytuvo ir kelioms sekundėms panardinkite į verdantį vandenį – taip bus lengviau išimti iš formelių. Nedelsdami ant deserto užpilkite glazūros.
  6. Iš anksto nuplaukite rabarbarus (arba uogas) ir mėtos lapus, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Papuoškite panakotą. Desertas taip pat gali būti papuoštas ir riešutais.
  7. Įdėkite paruoštą desertą į šaldytuvą maždaug 30 min., kad glazūra sustingtų.

Cukruoti rabarbarų vaisiai

Rinkitės minkštus ir sultingus rabarbarus, pluoštiniai netiks. Kepdami galite užberti žiupsnelį vanilinio cukraus.

Reikės:

  • 1/2 kg rabarbarų
  • 500 g cukraus
  • žiupsnelio vanilinio cukraus
  1. Rabarbarus nulupkite ir supjaustykite 1,5 cm ilgio gabalėliais. Pabarstykite cukrumi, vaniliniu cukrumi, sumaišykite ir palikite per naktį.
  2. Ryte rabarbarus supilkite į sietelį ir nusausinkite. Sudėkite į skardines arba šaldymui skirtus maišelius ir įdėkite į šaldiklį 2 dienoms.
  3. Rabarbarus atitirpinkite ir nusausinkite subėrę į sietelį. Gabaliukus vienu sluoksniu sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir džiovinkite 45 °C temperatūroje.
  4. Jeigu išdžiovintus cukruotus rabarbarus norėsite laikyti ilgesnį laiką, suberkite juos į stiklainį plačiu kaklu, sandariai uždarykite ir laikykite sausoje ir vėsioje vietoje.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvi Pixabay nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis