Dabar Žygaičiai bičių šeimų pasiliko tik savo malonumui, o medų perka iš kitų bitininkų ir gamina medaus bei aštuonių uogų, vaisių ir vaistažolių mišinius. Spalvoto medaus magija jų kūrėjus tiesiog užbūrė – „Medaus magija“ pavadinta ir Žygaičių įkurta nedidelė įmonė.
Susipažinę studijuodami Vilniuje, Vilma ir Tomas baigę studijas persikėlė gyventi į kaimą. „Mūsų abiejų svajonė buvo turėti gausią šeimą. Sulaukėme sūnų Arno, Augusto ir dukros Auksėjos. Abu norėjome, kad vaikai augtų būtent kaime, arčiau gamtos, žemės. Pradėjome kurtis netoli mano tėviškės Šilalės r., Vingininkų k. Kadangi aplink buvo nemažai erdvės, natūraliai sugalvojome sodyboje apgyvendinti keletą bičių šeimų. Mane žavėjo romantiška idėja apie gyvenimą bičių kaimynystėje. Tuomet neatrodė, kad bus labai sunku ir sudėtinga bitininkauti“, – „Ūkininko patarėjui“ pasakojo T. Žygaitis.
Bitininkavimo praktikos Žygaičiai neturėjo, nebuvo jų artimoje giminėje ir bitininkų, iš kurių galėtų pasimokyti. Tad jaunasis bitininkas perskaitė nemažai su bitininkavimu susijusios literatūros, lankėsi ne pas vieną bitininką, klausė jų patarimų. „Buvo labai įdomu, patiko, nors ir nelengva. Iš pradžių turėjome aštuonias bičių šeimas. Bet kas metai bičių ūkis didėjo – daugiausia yra buvę 50 bičių šeimų. Greitai pastebėjome ir supratome, kad dėl didelės konkurencijos medų parduoti nėra paprasta. Bitininkų aplink daug, ir medaus jie taip pat turi daug. Pradėjome svarstyti, kuo mūsų medus galėtų būtų patrauklesnis nei kitų. Taip ir atradome medaus ir uogų, vaisių, vaistažolių mišinius“, – teigė ŪP pašnekovas.
Pats pirmasis Žygaičių medaus pagardas buvo su česnaku ir spanguolėmis. Senovinį receptą pasufleravo Tomo močiutė. Žinoma, stipraus, net egzotiško skonio mišinys tiko ne kiekvieno skoniui. Bet šį pagardą pamėgo tie ragautojai, kurie rūpinasi natūraliu imuniteto stiprinimu.
Pabandę medų gardinti česnaku ir spanguolėmis, vėliau Žygaičiai pradėjo gaminti medaus ir kitų uogų, vaisių bei žolelių mišinius, kurie tiktų įvairiausiems skoniams – iš viso aštuonių rūšių. Spalvotas medus ne tik gražiai atrodo, bet ir yra sveikas bei maistingas produktas. Pavyzdžiui, grietininiai ar plombyriniai ledai labai dera su medumi, pagardintu liofilizuotomis uogomis – tai natūralus ir sveikesnis, gardus, vitaminais papildytas desertas. Medus gali būti ir šokoladinis arba sveikesnis natūralus šokoladinis kremas, arba, pasak mišinio kūrėjų, viskas viename. Medaus ragautojai jau pamėgo medaus desertą su aukščiausios kokybės autentiška juodąja kakava. Šis europietiškas stilius neutralizuoja kakavos rūgštingumą ir keičia jos išvaizdą nuo neutralaus rudo ar rausvo atspalvio iki stiprios juodos spalvos. Subalansuodamas rūgštingumą, prieskoninės kakavos skonio profilis tampa lygus, švelnus ir žemiškas.
Juodųjų serbentų uogos labiausiai išsiskiria vitamino C, kuris saugo organizmą nuo virusų, infekcijų, stiprina imuninę sistemą, gausa. Juodieji serbentai turi daug geležies ir B grupės vitaminų, jie teigiamai veikia nervų sistemą, padeda įveikti depresiją, nuovargį ir nemigą. Serbentuose esančios veikliosios medžiagos stabdo smegenų senėjimo procesus, kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje, cholesterolio lygį. Nemažai žmonių mėgsta medaus ir juodųjų serbentų desertą.
Žygaičiai dar gamina medaus desertus su mėlynėmis – daugumai žinomomis, kaip regėjimą gerinančiomis uogomis, kurios saugo akies lęšiuką, stabdo kataraktos vystymąsi, teigiamai veikia tinklainės kraujagysles. Šiose uogose esančios naudingosios medžiagos gerina virškinimą ir reguliuoja žarnyno veiklą.
Medaus pagardo su citrina ir imbieru poveikis – dvigubas. Citrina – vitamino C šaltinis, natūralus galingas antioksidantas, saugantis nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio ir didinantis organizmo atsparumą prieš įvairius uždegimus. O imbieras aktyvina kraujo apytaką, degina riebalus ir greitina metabolizmą. „Kai sumaišome imbierą, citriną ir medų, gauname puikų derinį kovai su peršalimo ir kvėpavimo takų ligomis. Patogu vartoti kaip arbatą, po vieną arbatinį šaukštelį įdėjus į šiltą vandenį. Šis trio puikiai gydo kosulį, anginą, efektyviai stimuliuoja virškinimą, stiprina organizmą“, – aiškino ŪP pašnekovai.
Žmogui naudingos ir braškės, kuriose gausu vitamino C ir mikroelementų, tokių kaip geležis, kalis, kalcis, magnis. Braškėse esančios organinės rūgštys organizme aktyvina medžiagų apykaitos procesus.
Avietės turi daug vitamino C, pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis, todėl tinka gydyti peršalimo ligas, anginą, bronchitą. Nustatyta, kad avietės – natūralus aspirino pakaitalas. Jos mažina skausmą ir skatina prakaitavimą. „O arbata su medumi ir avietėmis – dar ir labai skanu“, – pažymėjo T. Žygaitis.
VISAS STRAIPSNIS ČIA, 2025 m. gegužės 2 d. numeryje!
Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją
arba popierinę: ukininkopatarejas.lt,
arba susisiekus el. paštu: platinimas@ukininkopatarejas.lt, tel. +370 603 75 963.
Taip pat leidinio prenumerata priimama per www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt
bei Perlo terminaluose.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.