Ashburn +22,5 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024
Ashburn +22,5 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024

„Šušvės midus“ įvertintas ir auksu, ir bronza

2023/03/13


Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Šalia Plinkaigalio piliakalnio, Šušvės upės slėnyje, įsikūrusi Šušvės sodyba, kurioje bites laiko, medų suka ir iš jo midų gamina Augustinavičių šeima. Ne kartą pasaulio midaus gamintojų geriausiai įvertinti šušviečių midūs apdovanojimus parsivežė ir šiemet – du aukso ir vieną bronzos.

Midų gamina visa šeima

Šušvės apylinkių augalų žiedus lankančias bites laiko jau ketvirta Augustinavičių šeimos karta. Sodybos šeimininkai Erikas ir Jūratė pasakoja, kad viskas prasidėjo dar tais laikais, kai Eriko senelis susidomėjo bitininkyste. Daugelio metų patirtį jis perdavė Eriko mamai, mama – sūnui, o pats Erikas bitininkystės paslapčių išmokė ir savo sūnus Marių ir Igną.

Ir dabar, pomėgiui bitininkauti tapus gana plačios apimties verslu, beveik visi darbai lieka šeimos rate. Rankų užtenka ir bites apeiti, ir medų išsukti, ir midų išvirti, sodybą puoselėti, svečius priimti bei papasakoti įdomią krašto istoriją.

„Stengiamės žmonių iš pašalio nesamdyti. Žinoma, kartais tenka, tačiau daugumą darbų darome patys, šeimoje.

Žmona prižiūri sodybą, užsiima su svečiais, veda vaško žvakių gamybos edukacijas. Sūnus Marius prižiūri avilius, tiems, kas nori ir nebijo, veda edukacijas apie bites ir bitininkystę.

Ignas veda midaus degustacijas užsieniečiams, nes puikiai moka anglų kalbą“, – pasakoja E. Augustinavičius.

Įvertintas pasaulyje

Šušvės midų verdantis Erikas Augustinavičius yra labai gerai žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir laikomas vienu iš geriausių Europos midaus gamintojų. Kelis metus iš eilės jis į Lietuvą parveža sidabro ir aukso apdovanojimus.

„Esame vieninteliai Lietuvoje to tikrojo midaus gamintojai. Lietuvoje yra stereotipas, kad midus yra stiprus, labai saldus gėrimas, bet tai netiesa. Tai fermentuotas ir ilgai brandintas medus – mūsų tautinio paveldo produktas.

Žmona degustacijų metu dažnai pasako, kad midus yra gėrimas, skirtas ne skrandžiui, o sielai. Jis skirtas pasimėgavimui, tradicijų puoselėjimui, istorijos atminimui“, – sako E. Augustinavičius.

Šiemet vykusiame 5-ajame „Mead Meadness Cup“ – didžiausiame Europoje midaus konkurse – E. Augustinavičiaus kurti midūs pelnė du aukso ir vieną bronzos apdovanojimą.

Vieno aukso laukė, kito – nesitikėjo

Pats midaus gamintojas sako, kad lengvojo „Bičiulių“ midaus debiutas, apvainikuotas auksu, nustebino jį patį. Šis midus dar net nepardavinėjamas ir nėra prieinamas plačiajai visuomenei, tad pasiūlęs jį įvertinti specialistams E. Augustinavičius labiau tikėjosi sulauksiantis patarimų, ką patobulinti. Tačiau vietoje to gavo aukso medalį.

„Lengvas „Bičiulių“ midus yra mūsų pirmoji lengvo midaus idėja.

Mes tokio midaus dar neturėjome. Mūsų visi midūs yra brandinti ir 3, ir 4 metus.

Yra atskira midaus kategorija, vadinama „session mead“ arba lietuviškai, lengvas midus, kuris būna iki 7 laipsnių stiprumo.

„Bičiulių“ midaus skonio natos yra braškių ir šeivamedžio žiedų. Braškės suteikia gaivumo, lengvo vasaros skonio, na, o šeivamedžio žiedų kvapas yra gana specifinis, tačiau jis priduoda tokio gilumo, sodrumo“, – pasakojo midininkas.

Tuo tarpu juodųjų serbentų skonio „Pilėnų“ midus buvo teisėjams pateiktas su nemažomis viltimis ir, akivaizdu, jas pateisino.

Kaip sako pats E. Augustinavičius, uogų midaus rūšių yra labai daug, ši kategorija, ko gero, viena didžiausių, tad ir konkurencijos čia itin daug.

„Šį midų buvau pateikęs dar 2020 metais, tuokart jis liko ketvirtas savo kategorijoje. Tačiau gavęs vertinimų lapus mačiau, kad jo balai buvo itin aukšti, vertinimai labai geri. Tiesiog tuomet konkurencija buvo dar didesnė.

Tad, matydamas tokius teigiamus atsiliepimus, nusprendžiau pabandyti dar kartą ir tikrai šiemet tikėjausi, kad šis midus apdovanojimą gaus“, – neslėpė midaus gamintojas.

Kėdainius reprezentuojančiam midui – bronza

Tuo tarpu gaivus ir neįprastas Agurkinis midus pelnė bronzos medalį.

„Dalyvaujame penktą kartą konkurse, o agurkinį midų buvau pristatęs paragavimui jau anksčiau. Tačiau tada jis buvo skirtas tik paskanauti, vertinimui jo nepateikinėjau.

Galų gale pats konkursas prasidėjo nuo 40 midaus rūšių, o šiemet jų buvo jau 630. Atsirado daugiau kategorijų, daugiau apdovanojimų.

Tik šiemet atsirado eksperimentinio midaus kategorija, kurioje agurkinis midus galėjo dalyvauti ir laimėti.

Europoje agurkinio midaus negamina, žinau, kad JAV yra gaminamo tokio tipo midaus, tik nesu dar jų ragavęs.

Tačiau europiečių komplimentų jis yra gavęs labai daug iš anksčiau.

Žinoma, kas kartą reikia papasakoti, kaip čia man šovė į galvą mintis agurkinį midų daryti, tad visada yra proga papasakoti apie Kėdainius, apie agurkus, kuriais mūsų kraštas garsus“, – pasakojo midaus gamintojas.

 

Eglė KUKTIENĖ/ RINKOS AIKŠTĖ

Asmeninio archyvo nuotr. – Erikas Augustinavičius, vienas geriausių Europoje midaus gamintojų, su šeima

Dalintis