Dabar E. Hiden vadovauja šeimos ūkiui, kuriame gyvena 450 gyvulių, tarp jų 200 karvių, telyčių ir veršelių. Šis šeimos ūkis kasmet pristato per 2 milijonus litrų pieno, tvarko 200 hektarų pievų, prižiūri 70 hektarų ganyklų ir 150 hektarų miško.
Per daugelį metų ji sukaupė įvairią patirtį: būdama 15 metų pradėjo savo pirmąjį žaliosios pramonės verslą, dirbo Kanados ūkyje, studijavo agronomiją ir atstovavo ūkininkams įvairiose žemės ūkio organizacijose. Pagaliau, dabar kartu su vyru ji sėkmingai ūkininkauja savo šeimos ūkyje, konstatuoja Europos Komisijos žemės ūkio tinklapis.
Ūkininkavimo aistra ir iššūkiai
Elisabeth ūkininkavimas yra ir aistra, ir gyvenimo būdas. "Smagu vasarą krautis priešpiečių maišus, pasiimti vaikus ir važiuoti traktoriumi apžiūrėti saulėtą dieną besiganančių gyvulių", – dalijasi ji. Ji prisimena ir laikus, kai nusprendė tapti ūkininke, o tai tapo viena prasmingiausių ir jo gyvenimą pakeitusių patirčių.
Tačiau šiuolaikinis ūkininkavimas turi didelių iššūkių. Elisabeth akcentuoja ir įvairias kliūtis, su kuriomis tenka susidurti: ribotą prieigą prie kreditų, pelningumo problemas ir dideles investicijų išlaidas. "Nėra pinigų, reiškia, kad nėra žemės", – įsitikinusi ji, turėdama omenyje sunkumus, su kuriais susiduria jaunieji ūkininkai, įsigydami dirbamos žemės.
Klimato kaita taip pat paliko savo pėdsaką Švedijos žemės ūkyje, nes pastarosios sausros ir potvyniai kėlė netikrumo jausmą. Darbo ir šeimos gyvenimo derinimas yra dar vienas iššūkis, ypač turint du mažus vaikus. "Socialinis tvarumas retai aptariamas už ūkininkavimo ribų", - pažymi ji, akcentuodama, jog ūkininkaujant reikia išmokti suderinti darbą ir asmeninį gyvenimą.
Nepaisant šių sunkumų, Elisabeth savo darbe jaučia didžiulį pasitenkinimą. "Ūkininkavimas yra sudėtingas, bet smagu dirbti su gamta ir gyvūnais", – sako ji. Ji taip pat vertina galimybę įsisavinti naujoves bei tobulėti. Pasak Elisabeth, kiekviena diena ūkyje yra prasminga.
Tvarumas ir poveikis bendruomenei
Elisabeth ūkyje integruotos naujoviškos ir tvarios praktikos, užtikrinančios ūkio ilgaamžiškumą. Nuo pašarų ir dirvožemio analizės iki veršelių DNR tyrimo ir biodujų gamyklos priežiūros – kiekvienas sprendimas yra pagrįstas efektyvumu ir rūpinimusi aplinka. "Jei nebūsime protingi dėl išteklių, neišgyvensime kaip verslininkai", – aiškina ji. Šie metodai ne tik naudingi ūkiui, bet ir prisideda prie vietos bendruomenės bei Europos žemės ūkio kraštovaizdžio. "Kasmet suteikiame darbo vietų, biologinę įvairovę, atvirus kraštovaizdžius ir 2 mln. litrų pieno. Tai labai svarbu Europos savarankiškumui ir maisto saugumui", – sako Elisabeth.
Elisabeth taip pat skatina supratimą skatinantį dialogą tarp ūkininkų ir aplinkosaugos gynėjų.
Vizija jauniesiems ūkininkams
Elisabeth įsivaizduoja ateitį, kurioje ūkininkai bus vertinami už klimato ir tvarumo iššūkių sprendimus. Ji teigia, kad reikia pakeisti tendencijas, kurios per daugelį metų mažino ūkininkų pelningumą. "Jaunam ūkininkui galimybė gauti kreditą ir pakankamas pelningumas yra pagrindiniai iššūkiai. Turime įveikti atotrūkį tarp didėjančių sąnaudų ir verslo plėtros sunkumų", – sako ji.
Ji akcentuoja svarbų ES vaidmenį, formuojant žemės ūkio sektorių. ES ir nacionaliniu lygmeniu priimti sprendimai, pastebi ji, tokiems ūkiams kaip jos, turi ilgalaikę įtaką, net jei ryšys ne visada akivaizdus iš pirmo žvilgsnio: "Didžiąją mūsų kasdienio gyvenimo dalį veikia tai, kas vyksta Briuselyje". ES teikiamos priemonės, gairės ir parama padeda ūkininkams kurti ilgalaikę perspektyvą, o investicijos dažnai planuojamos dešimtmečiams į priekį.
Tačiau Elisabeth įsitikinusi, kad sąžiningos rinkos sąlygos yra labai svarbios ir turėtų būti svarbesnės už subsidijas. Ji taip pat pažymi, kad prekybos susitarimai turi atitikti klimato tikslus ir remti ūkininkus, o ne jiems kenkti.
Jaunimui Elisabeth mato didžiules galimybes žemės ūkyje. "Net jei nenorite būti ūkininku, sektoriuje yra tiek daug galimybių", – aiškina ji, įvardindama karjeros galimybes sveiko dirvožemio, maisto saugos, technologijų, finansų ir mokslinių tyrimų srityse. Jos žinutė ateities ūkininkams yra aiški: "Žmonėms visada reikės valgyti. Vienoje iš svarbiausių pasaulio pramonės šakų galite iš tikrųjų daug ką pakeisti".
Parengė Ričardas Čekutis