Kaunas +10,1 °C Mažai debesuota
Pirmadienis, 18 Rgp 2025
Kaunas +10,1 °C Mažai debesuota
Pirmadienis, 18 Rgp 2025
Alkoholio distiliavimo įranga Philippo Martino sodyboje. Absinthe-originale.ch nuotr.

Šveicariškas absentas prieš lietuvišką naminukę: civilizaciniai skirtumai

2025/02/24


Šveicarijos kalnuose gaminamas absentas „Žalioji fėja“ švenčia savo jubiliejų – lygiai prieš 20 metų vėl buvo įteisinta jo gamyba, o šia proga bus atidaryta nauja spirito varykla rekonstruotame žirgyne, be to, tokią veiklą remia ir specialus kalnų gyventojų palaikymo fondas. Šiame kontekste prisimename ir Lietuvoje nuolat vykstančią kovą su vėjo malūnais bei teisinio reguliavimo kančias.

Noišatelio kantone esantis Val de Travers yra žinomas toli už kantono sienų dėl savo absento, kur buvusiame žirgyne Philippe'as Martinas įsirengė savo spirito varyklą „Absinthe La Valote Martin“.

Žirgyno pertvarkymui prireikė didelių investicijų, tad Šveicarijos kalnų gyventojų pagalbos fondas jį parėmė 100 000 frankų. Oficialus naujosios spirito varyklos atidarymas įvyks 2025 metų kovo 1 dieną, minint 20-ąsias absento legalizavimo metines, rašo schweizerbauer.ch.

Alkoholinė rezistencija

Iki šiol Philippe'as Martinas gamino savo absentą name, esančiame kaimyniniame Boveresse kaime. Tačiau netrukus prireikė ieškoti naujų patalpų – čia kasmet pagaminama apie 8000 litrų „Žaliosios fėjos“. 2014-aisiais iš tėvo jis perėmė alkoholio gamyklą ir iš jo mokėsi šio amato. „Kiek save prisimenu, mano tėvas distiliavo absentą. Tuo metu jis tai darė slapta namuose esančioje vonioje“, – pasakoja Philippe'as Martinas.

Daugelį dešimtmečių absento gamyba buvo draudžiama įstatymu. Draudimas įsigaliojo 1910 m., kaip rašoma minėto absento gaminimo isotirjoje. Tuo metu absentas buvo laikomas haliucinacijų priežastimi ir buvo kaltinamas dėl visų visuomenės blogybių. Draudimas stipriai paveikė Val de Travers ekonomiką, todėl daugelis alkoholio gamintojų toliau dirbo pogrindyje ir laikė save pasipriešinimo kovotojais. Tai darė ir Ph. Martino tėvas. 2005 m., kai draudimas buvo panaikintas, jis įkūrė savo legalią spirito varyklą.

Investicijos ir darbai

Kol Ph. Martinas ir jo spirito varykla galėjo persikelti į buvusią žirgyną, reikėjo atlikti daug darbų. „Reikėjo naujų grindų, naujos šildymo sistemos, reikėjo apšiltinti sienas, įstatyti naujus langus, nutiesti naujus elektros laidus“, – sako absento meistras. O kadangi pirkdamas namą beveik visiškai išnaudojo savo santaupas, jis pats negalėjo finansuoti maždaug 430 000 frankų investicijų į renovaciją.

Tačiau Šveicarijos pagalbos kalnų gyventojams fondas jį parėmė 100 000 frankų. „Absentas vaidina labai svarbų vaidmenį ekonominiame regiono vystyme“, – sako fondo ekspertas Jeanas-Maurice'as Rasperis ir priduria: „Absentas pritraukia daug turistų į Val de Travers. Štai kodėl dar svarbiau, kad profesionalios ir tradicinės spirito varyklos, tokios kaip Philippe Martin, išliktų ir taip galėtų išlaikyti svarbią pridėtinę vertę slėnyje“.

Vargai Lietuvoje

Lietuvoje kova su vėjo malūnais bei žmonėmis, kurie visada siekė sukurti civilizuotą naminukės gamybos tvarką bei vartojimo kultūrą, niekada nesibaigia.

Po įvairių naminukės įteisinimo vargų pagal dabar galiojantį įstatymą ūkininkų turizmo sodybose bus leidžiama gaminti iki 65 tūrio proc. koncentracijos alkoholinius gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų bus galima pagaminti iki 100 l per metus, tačiau jis galės būti naudojamas tik savo ar šeimos poreikiams arba sodyboje degustuoti vietoje. Gėrimo negalima parduoti, vežti ar gaminti naudojant nesaugias priemaišas, o įranga turi būti pažymėta identifikaciniu numeriu.

Įvairių draudimų mėgėjai į įstatymą sugebėjo prakišti ir dar vieną absurdišką reikalavimą: naminukės gamintojai įpareigoti prieš 48 val. iki gamybos pradžios apie tai informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), nurodant tikslią varymo datą, planuojamą pabaigos laiką, ketinamą pagaminti produkto kiekį, o per 24 val. po proceso pabaigos – nurodyti tikslų pagamintą kiekį. Gaila, jog įstatyme nenumatyta prievolė vartoti produktą tik griežtoje VMVT pareigūnų priežiūroje ir tik jiems gerokai paragavus...

Gėrimai turi būti išpilstyti į 0,2–1 l stiklinę tarą, juos reikia žymėti etiketėmis, kuriose turi būti nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis bei tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.

Pernai „Ūkininko patarėjas“ apklausė kelių sodybų savininkus bei politikus, ką jie galvoja apie tokią tvarką ir susilaukė įdomių bei prasmingų atsakymų.

Seimo Ekonomikos komitetas pernai liepą pranešė, kad siūlymui įteisinti naminukės gamybą kaimo turizmo sodybose neprieštaravo ir Europos Komisija (EK), dėl to nepateikusi pastabų ar išsamios nuomonės.

Įstatymas įsigaliojo nuo 2024 m. spalio 31 dienos.

 

Parengė Ričardas Čekutis

Dalintis
2025/08/17

Šilauogių daugėja – pelnas mažėja

Prieš kelis dešimtmečius Lietuvoje beveik nežinomos šilauogės šiandien tapo itin populiarios: jų auginimo plotai išsiplėtė, o uogų rinka persipildė. Dėl šios priežasties sparčiai augantis uogininkystės sek...
2025/08/17

Socialdemokratai valdančiąją daugumą formuoti kviečia „aušriečius“ ir „valstiečius“

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) naująją koaliciją formuoti kviečia dabartinius partnerius „Nemuno aušrą“ ir iki šiol opozicijoje dirbusią Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS).
2025/08/17

Kaimo edukacijos Panevėžio rajone: čia atgyja ne tik gyvūnai, bet ir tarmiški žodžiai.

Panevėžys (JP.lt). Dokas, grėbelka, karbas, laideris, laidaras… Jei dar nesate girdėję šių žodžių, jų ir kitų tarmiškų sąvokų reikšmes galite sužinoti atvykę į „Kaimo edukacijas“ Panevėžio rajone, Mitriūnų k...
2025/08/17

Studentas diegia komunikacinių stotelių sistemą – padėtų užtikrinti ryšį įvykus ekstremaliai situacijai

2022 m. prasidėjus karui Ukrainoje, užpultose teritorijose mobilaus ryšio kokybė suprastėjo net 59–74 proc. Ši statistika primena, kad ekstremaliomis ar karo sąlygomis daugybė žmonių netenka galimybės susisiekti su ar...
2025/08/17

Saugant retus augalus ir gyvūniją norima gerokai išplėsti Cimakavo draustinį

Siekiant išsaugoti ne tik Lietuvos, bet ir Europos mastu vertingas ekosistemas, saugomas gyvūnų, paukščių, augalų ir grybų rūšis, Druskininkų savivaldybės Cimakavo ornitologinį draustinį ketinama išplėsti beveik puspenk...
2025/08/17

Ūkininkui praturtėti iš padegimų nepavyko

Vokietijos Oldenburgo apeliaciniame teisme (Oberlandesgericht Oldenburg) išnagrinėta įdomi byla. Vieno ūkininko ūkyje periodiškai kartojosi gaisrai. Jie prasidėjo 1996 m., po to reguliariai kartojosi, o ūkininkas susižėrė įspūdingas ...
2025/08/17

Laikas išvalyti rūsį: kiek iš tiesų galioja maisto konservai?

Kol vieni dar tik pildo stiklainius ir šaldiklius naujo derliaus gėrybėmis, kiti dar žvalgosi į lentynas su ankstesniais metais paruoštais produktais ir klausia savęs: „Ar šie vis dar tinkami?“ Tiesa ta, kad net ir...
2025/08/17

Aukcione parduotas buvęs žvejo namas Neringoje atgims naujam gyvenimui

Neringos miestelis pasižymi ne tik jūros alsavimu, bet ir kūrybine trauka bei įkvėpimu. Nekilnojamasis turtas (NT) šioje vietoje dažnai vertinamas kaip kultūrinis palikimas, todėl nenuostabu, kad teritorija yra įrašyta į UNESCO saugo...