Columbus -2,8 °C Debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024
Columbus -2,8 °C Debesuota
Šeštadienis, 21 Grd 2024

Švęskime vasarą!

2024/06/01


Na tai kas, kad gamtoje vasara prasidėjo anksčiau nei kalendorinė. Tai tik dar labiau sustiprina norą šią dieną švęsti gardžiais vasariškais patiekalais. Privalomas ingredientas – sultingos, saldžios arba rūgštokos, bet vis tiek skanios uogos!

Keptų burokėlių salotos su trešnėmis

burokėlių salotos

Reikės:

  • 6 nedidelių burokėlių
  • 1–2 stiklinės prinokusių trešnių
  • 5–6 česnako skiltelių
  • violetinių bazilikų lapelių
  • pusės šaukštelio rūkytos paprikos
  • aliejaus
  • maltų juodųjų pipirų, druskos

Užpilui:

  • 6 šaukštų natūralaus jogurto
  • maltų juodųjų pipirų
  • druskos
  • cukraus
  1. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nudžiovinkite, kiekvieną dėkite ant folijos lapelio, pašlakstykite aliejumi, sandariai suvyniokite ir pašaukite į 200 ºC orkaitę. Kepkite, kol burokėliai suminkštės. Kai atvės, juos nulupkite ir sutarkuokite stambia trintuve.
  2. Trešnes perpjaukite pusiau (kelias palikite papuošti), išimkite kauliukus ir sumaišykite su burokėliais.
  3. Česnakus sutrinkite arba sutarkuokite smulkia trintuve. Bazilikus pasmulkinkite ir viską sumaišykite. Salotas pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, rūkyta paprika pagal skonį ir sudėkite į salotinę ar nedidelius indelius.
  4. Sumaišykite užpilo sudedamąsias dalis ir apliekite juo burokėlių salotas. Papuoškite trešnėmis.

Aviečių sriuba su ledais ir ant grotelių keptais nektarinais

aviečių sriuba

Reikės:

  • 450 g aviečių
  • 1 l obuolių sulčių
  • 125 ml raudonojo vyno
  • 4 šaukštų cukraus
  • šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • 2 šaukštelių citrinų sulčių
  • 6–8 nektarinų
  • aliejaus
  • vanilinių ledų
  • mėtų
  1. Nuplautas uogas (saujelę palikite papuošti) kartu su citrinos žievele suberkite į puodą, užpilkite obuolių sultimis ir užkaitinkite. Kai sultys užvirs, puodą nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite. Nuovirą perkoškite per tankų sietelį, jame pertrinkite uogas.
  2. Į sriubą įmaišykite vyną, šaukštelį citrinų sulčių, suberkite cukrų ir išmaišykite.
  3. Nektarinus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir dar kartą puseles perpjaukite pusiau. Pašlakstykite aliejumi, sumaišytu su likusiomis citrinų sultimis, ir vos kelias minutes pakepkite 220 °C orkaitėje arba ant grotelių virš žarijų, kol nektarinai šiek tiek suminkštės, apskrus, bet neištiš.
  4. Pilkite vos šiltos ar šaltos sriubos į lėkštes, dėkite keptų nektarinų, įberkite aviečių, papuoškite ledų kepuraitėmis, mėtomis ir iš karto patiekite į stalą.

Suktinukai su rūgščiomis uogomis

vištienos suktinukai

Reikės:

  • 4 vištų krūtinėlės
  • svogūno
  • 100 g miško grybų arba pievagrybių
  • 150 g raudonųjų serbentų arba kitokių rūgštesnių uogų
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • šviežių bazilikų ar kitokių žalumynų papuošti
  1. Svogūną supjaustykite, grybus pasmulkinkite ir maždaug 5 min. pakepinkite įkaitintame aliejuje. Suberkite uogas (saujelę jų palikite papuošti) ir pakepkite dar porą minučių.
  2. Kiekvieną vištienos gabalą padalykite į dvi dalis – didįjį ir mažąjį. Didysis gabalėlis turi būti maždaug vienodo storio, mažąjį susmulkinsite. Didžiuosius vištienos gabalėlius šiek tiek pamuškite, mažuosius sukapokite peiliu arba sumalkite mėsmale.
  3. Į susmulkintą mėsą sudėkite pakepintus grybus ir uogas. Įdarą pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais. Dėkite įdaro ant vištienos gabalėlio, susukite į ritinėlį ir suriškite kulinarine virvute arba sutvirtinkite mediniais smeigtukais.
  4. Suktinukus dar galite apkepinti įkaitintame aliejuje. Dėkite juos į kepimo indą, įpilkite šiek tiek aliejaus, suberkite likusias uogas ir 20 min. kepkite 220 °C orkaitėje.
  5. Patiekdami į stalą suktinukus papuoškite bazilikais ar kitokiais žalumynais, užpilkite kepant atsiradusiu uogų padažu.

Šokoladiniai makaronai su trintomis avietėmis ir plakta grietinėle

šokoladiniai makaronai

Makaronams:

  • 60 g juodojo šokolado
  • šaukšto miltelinio cukraus
  • 2 šaukštų kakavos
  • stiklinės kietųjų kviečių miltų
  • 65 ml vandens
  • 2 kiaušinių
  • malto cinamono
  • gabalėlio sviesto

Padažui:

  • 350 g aviečių
  • ¼ stiklinės cukraus

Patiekti:

  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • saujelės sezoninių uogų
  • mėtų
  1. Šokoladą ištirpdykite karšto vandens vonelėje. Miltus sumaišykite su kakava, cukrumi ir cinamonu, padarykite įdubimą ir į jį įmuškite kiaušinius. Pirštais šiek tiek sumaišykite ir supilkite nekarštą šokoladą. Užminkykite tešlą. Minkykite ją apie 10 min., kad visos sudedamosios dalys gerai susimaišytų, ir palikite 15 min. pastovėti kambario temperatūroje.
  2. Iš tešlos iškočiokite maždaug 1 mm storio lakštą, abi puses gerai pamiltuokite ir susukite į ritinėlį. Supjaustykite ritinėlį plonomis juostelėmis. Makaronus dėkite į verdantį vandenį, pavirkite apie 3 min., nusunkite ir gerai nuvarvinkite.
  3. Avietes sutrinkite su cukrumi. Grietinėlę išplakite iki standumo. Į lėkštes dėkite makaronų, užpilkite trintomis avietėmis, uždėkite plaktos grietinėlės, papuoškite uogomis, mėtomis ir patiekite į stalą.

 

„Rasų“ informacija

123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis