Ashburn +27,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Bir 2024
Ashburn +27,1 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 13 Bir 2024

Terasoje - aitrus, bet sveikas grožis

2023/12/17


Garliaviškė Dalia Verbylienė-Maskelytė namų virtuvės niekada neįsivaizdavo be aitriųjų paprikų. Jau ketverius metus jas augina terasoje vazonuose, kaip ir pomidorus. Atidžiai prižiūrimos daržovės dekoratyvumu pradėjo varžytis net su gėlėmis. Aitriųjų paprikų nenukonkuruoja niekas, nes jos ne tik traukia akį, bet ir yra skanus, sveikas pagardas. Pastarąjį sezoną Dalios kolekcijoje puikavosi 80 veislių ir keliasdešimt hibridų, vadinamųjų čiliukų ir saldžiųjų paprikų.

 

Originali dekoracija

„Visada mėgau gardinti maistą aitriosiomis paprikomis, tik anksčiau jų pirkdavau parduotuvėje, kol nusprendžiau auginti sodyboje, – prisipažino D. Verbylienė-Mas­kelytė. – Pirmąsias pasėjau ‘Italico’ ir iki šiol ši veislė derlingiausia ir mėgstamiausia. Iš pradžių čiliukus sodinau vazonuose, nes neturėjau šiltnamio. Dabar kieme du šiltnamiai, bet vis tiek auginu lauko induose ir laikau terasoje, nes man tai puošmena, kuri dar gražesnė ir įdomesnė nei kai kurios gėlės. Taip atrodo ne tik man, mano šeimai, bet ir draugams, visiems, kurie užsuka į mūsų namus.“

Dalia Verbylienė-Maskelytė su liksmaisiais draugais, Džeko Rašelo terjerais.

Ką kalbėti apie praktinę naudą, kuri tiesiog ranka pasiekiama, arčiau virtuvės. Dalia aitriąsias paprikas naudoja sriuboms, troškiniams, šaltienai ir kitiems mėsos patiekalams.

Čiliukai yra mano hobis, malonumas juos sėti ir prižiūrėti, verti ant siūlo ir džiovinti, berti į patiekalus...“ – jiems garliaviškė negaili nei laiko, nei jėgų, dar ir draugams išdalija.

Aitriosioms paprikoms užtenka 5 l vazono, o žemę įprato pirkti iš „Sodo centro“. Sėja po vieną sėklytę į indelį jau vasario pradžioje, į lauką išneša gegužės viduryje, praėjus šalnoms, o derlių raško dar ir spalį.

Įdomu tai, kad su aitriosiomis paprikomis vazonuose puikiai sutaria ir būrys linksmų šuniukų, Džeko Rašelo terjerų, ir katė Luna, daigams kompaniją mielai palaikanti ant palangės.

aitriosios paprikos
Gražuoliai ‘Purple Pumpkin’ keičia spalvas.

 

Lenktyniauja aštrumu ir žavesiu

Dalia sutiko pristatyti įdomesnes ir naujesnes veisles, papuošusias terasą ir praturtinusias stalą.

‘Italico’ – vidutinio ankstyvumo, labai aštraus skonio veislė, kurios vaisius sveria viso labo 1 g. Tinka valgyti šviežius, konservuoti, džiovinti. Auginami lauke, šiltnamyje, žiemos soduose, dekoratyvumu nenusileidžia vazoninėms gėlėms.

aitriosios paprikos
‘Koral’ spindi kaip Kalėdų žaisliukai.

‘Okonnoje očerovanije’ – vidutinio ankstyvumo, irgi derlingos aitriosios paprikos. Galima auginti ant palangės, terasoje, šiltnamyje. Augalas itin kompaktiškas, tik 30–35 cm aukščio. Vaisius sveria 2,5–3,5 g. Sunokęs tampa raudonos spalvos, aštrus. Idealus džiovinti, marinuoti, sūdyti.

‘Saulės blyksniai’ – ankstyvas, derlingas, išsišakojęs, 30–35 cm krūmelis, plonasienio vaisiaus svoris 3–5 g. Galima auginti ir ant palangės. Skirtas labai aštraus skonio mėgėjams.

aitrioji paprika
‘Saulės blyksniai’.

‘Purple Pumpkin’ – ankstyvi, nediduko moliūgėlio formos, gausiai derantys čiliukai daugelio augintojų numylėtiniai dėl išskirtinio grožio. Norint sumažinti skonio aštrumą, tereikia išimti sėklytes.

‘Royal Black’ – pikantiško, ryškaus skonio pipiriukai, spalvą augdami keičia nuo juodos iki tamsiai raudonos. Gražiai dera vazone ant palangės, bet kurioje saulėtoje, šiltoje vietoje.

‘Sugar Rush Peach’ – vienos didesnių aitriųjų paprikų: gelsvi vaisiai sveria apie 30 g. Labai aštrūs, anksti pradeda nokti.

aitrioji paprika
‘Royal Black’

‘Koral’ – vidutinio ankstyvumo nedidukas augalas, tarsi nusagstytas itin gražiais apvaliais vaisiais. Galima auginti ir visai mažame vazone.

 

Pasigaminkime adžiką

D. Verbylienė-Maskelytė kasmet gamina adžiką – pomidorų, paprikų ir saldžiųjų paprikų padažą.

adžika

Reikės:

  • 5 kg pomidorų
  • 130 g petražolių
  • 1,5 kg saldžiųjų paprikų
  • 5 aitriųjų paprikų
  • 200 g česnakų
  • 3 v. š. druskos
  • 3 v. š. cukraus
  • 200 ml aliejaus

 

Pomidorus sumalkite mėsmale, naudodami stambiausią sietelį. 1,5 val. pakaitinkite juos su aliejumi, silpnai rusenant ugniai. Dėkite sumaltas paprikas, aitriąsias paprikas, druską, cukrų ir dar troškinkite, kaitinkite 40 min. Likus 15 min. iki pabaigos, suberkite petražoles, 5 min. iki pabaigos – česnakus. Baigę troškinti supilkite į stiklainius ir užsukite dangteliais.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Dalios Verbylienės-Maskelytės nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis