Columbus -1,1 °C Debesuota
Antradienis, 11 Vas 2025
Columbus -1,1 °C Debesuota
Antradienis, 11 Vas 2025
Troškinys.

Tiks ir greitiems pietums, ir nebrangiai, bet šventiškai vakarienei: 3 receptai su populiarėjančia žuvimi

2025/02/11


Vasario niūrumą šią savaitę praskaidrins šventiška jos pabaiga – Valentino diena ir Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. Tiesa, iki jų dažnas ir vėl pasiners į svarstymus, ką skanaus ir maistingo, bet greito ir nebrangaus pagaminti šeimai. Į pagalbą gali atplaukti ryklinis šamas. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, ši nebrangi, subtilaus skonio ir lengvai paruošiama žuvis gali tapti puikiu sprendimu tiek kasdieniams pietums, tiek šventinei vakarienei.

Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų. Dėl to sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent du-tris kartus per savaitę valgyti žuvies – tai vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nedarant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose.

„Nors statistiškai lietuviai vis dar suvalgo per mažai žuvies, jos pardavimai nuosekliai auga. Norime prisidėti prie sveikesnių mitybos įpročių formavimo, todėl siekiame, kad žuvimi galėtų mėgautis visi, nepriklausomai nuo jų biudžeto. Tad įvairioms žuvies rūšims kas savaitę skelbiame vis naujas akcijas, rūpinamės plačiu asortimentu, kad kiekvienas atrastų savo favoritų. Į parduotuvių ledo vitrinas šviežias ir gausus žuvies asortimentas atkeliauja keliskart per savaitę, didžiausias papildymas būna trečiadieniais“, – sako G. Kitovė.

Silkė, skumbrė, karpis ar lašiša – lietuviams puikiai pažįstamos ir ypač mėgstamos. Tačiau tinklo atstovė pastebi, kad pirkėjai vis aktyviau dairosi įvairesnių žuvies ir jūros gėrybių rūšių. Ryklinis šamas – Pietryčių Azijos vandenų gyventoja – per pastaruosius metus taip pat vis dažniau skanaujamas ir lietuvių virtuvėse. „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad specialistai ryklinį šamą vertina dėl daugybės priežasčių.

„Pirmiausia – dėl universalumo: jos balta, tvirta mėsa puikiai tinka tiek kepimui, tiek virimui, išlaiko formą troškiniuose ir sriubose. Antra – dėl švelnaus skonio, kuris puikiai dera su įvairiais prieskoniais ir padažais. Trečia – dėl labai mažo smulkių kaulų kiekio, kas ypač svarbu gaminant šeimai su vaikais“, – pasakoja E. Semaška.

Maistinė vertė – dar vienas šios žuvies privalumas. Ryklinis šamas – puikus baltymų šaltinis, turintis omega-3 riebalų rūgščių, bet palyginti nedaug kalorijų. 100 gramų produkto vidutiniškai turi tik 90 kalorijų, todėl puikiai tinka ir lengvai vakarienei, ir apskritai prisižiūrintiems svorį. Be to, žuvis pasižymi vitamino D, B12 ir seleno gausa.

„Iki“ kulinarijos šefė pabrėžia, kad ryklinis šamas – viena dėkingiausių žuvų pradedantiesiems kulinarams.

„Ji nereikalauja ypatingų gaminimo įgūdžių ar brangių priedų, bet rezultatas dažniausiai pranoksta lūkesčius. Be to, ryklinis šamas yra viena ekonomiškiausių žuvų parduotuvėse – puikus pasirinkimas, kai norisi pavalgyti ir skaniai, ir taupiai“, – sako E. Semaška ir dalijasi trimis receptais.

Azijietiškas ryklinis šamas su imbieru ir žaliąja citrina

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 400 g ryklinio šamo filė, 3 cm imbiero šaknies, 2 žaliųjų citrinų, 3 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų medaus, šviežių žalumynų papuošimui, ryžių, kuskuso ar salotų patiekimui.

Gaminame:

  1. Sumaišykite tarkuotą imbierą su žaliųjų citrinų sultimis, sojų padažu ir medumi. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais, apliekite marinatu ir palikite 10 minučių.
  2. Įkaitintoje keptuvėje žuvį kepkite po 2-4 minutes iš kiekvienos pusės.
  3. Patiekite su ryžiais ir šviežiais žalumynais.

Traškus ryklinis šamas su žolelių plutele

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 400 g ryklinio šamo filė, 100 g džiūvėsėlių, 2 šaukštų šviežių smulkintų petražolių, 1 šaukšto šviežių smulkintų krapų, 1 citrinos, 2 kiaušinių, miltų apvoliojimui, druskos, pipirų.

  1. Džiūvėsėlius sumaišykite su smulkintomis šviežiomis žolelėmis, druska ir pipirais.
  2. Žuvies filė supjaustykite porcijomis, apvoliokite miltuose, pamerkite į plaktus kiaušinius ir tuomet padenkite džiūvėsėlių mišiniu.
  3. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės, kol plutelė įgaus auksinę spalvą.
  4. Patiekite su šviežiomis daržovėmis ir citrinų skiltelėmis.

Kreminė ryklinio šamo sriuba su kokosų pienu

Porcijos: 4

Gaminimo laikas:

Reikės: 500 g ryklinio šamo filė, 400 ml kokosų gėrimo, 500 ml žuvies sultinio, 1 svogūno, 2 morkų, 1 raudonosios paprikos, 2 cm imbiero šaknies, 2 česnako skiltelių, 1 žaliosios citrinos, raudonosios kario pastos, šviežių žalumynų papuošimui.

Gaminame:

  1. Supjaustykite svogūnus, morkas, paprikas ir pakepkite keptuvėje. Tuomet įdėkite smulkintus česnaką, imbierą ir kario pastos. Supilkite kokosų pieną ir sultinį, pavirkite 10 minučių.
  2. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į sriubą, pavirkite 5 minutes. Prieš patiekiant sriubą pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir papuoškite šviežiais žalumynais.

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis