Ashburn +6,1 °C Dangus giedras
Penktadienis, 1 Grd 2023
Ashburn +6,1 °C Dangus giedras
Penktadienis, 1 Grd 2023

To greičiausiai nežinojote apie moliūgų naudą sveikatai

2023/10/04


Rudens sezonas neabejotinai žymi ir gausų moliūgų derlių. Ši spalvinga, apvali ir maistinga daržovė yra ne tik puikus dekoro elementas rudens šventėms, bet ir svarbus ingredientas įvairiuose patiekaluose. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, jog dėl maistinės vertės moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais privalo rasti vietą mitybos racione.

Moliūgai beveik neturi kalorijų

Moliūgais galima mėgautis ištisus metus. Jų minkštimas yra saldaus skonio, kietos konsistencijos, paprastai geltonos arba oranžinės spalvos, o centrinėje dalyje randama sėklų. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, moliūgas – nebrangi ir nekaloringa daržovė, tinkanti tiek vaikams, tiek senyvo amžiaus žmonėms. Dėl maistinės vertės ši daržovė yra priskiriama prie sveikatai palankių ir mažai kalorijų turinčių produktų.

„Moliūguose galima rasti ir riebaluose ir vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti. Juose taip pat gausu mineralinių medžiagų ir mikroelementų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu ir liuteinu, reikalingu žmogaus regai. Be to, iš moliūgų galima ruošti ne tik trintas sriubas, bet juos panaudoti ir kepiniams, keičiant juose dalį miltų. Tad ši daržovė yra vienas iš nedaugelio produktų, įvairiais pavidalais privalanti rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė pažymi, kad vertingas ne tik moliūgo minkštimas, bet ir jo sėklos, kuriomis rekomenduojama skaninti salotas ar sriubas: „Moliūgų sėklos nuo seno buvo vartojamos dėl maistinių savybių. Mažai kas žino, bet moliūgai iš pradžių ir buvo auginami dėl sėklų ir odelės, o ne dėl minkštimo, tačiau šis paprotys palaipsniui išnyko, nes buvo išvestos vaisiškesnio skonio ir daugiau minkštimo turinčios moliūgo veislės. Moliūgo sėklose yra daug Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių. Be to, jose gausu antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui.“

Pataria, kaip ilgiau išlaikyti šviežią

Nors moliūgai yra sezoninė daržovė parduotuvių lentynose jų galima rasti ištisus metus. Tad moliūgas vis labiau tampa ne sezonine, o įprasta daržove, iš kurios galima gaminti įvairiausius patiekalus: virti troškinius, dėti į salotas, naudoti verdant trintas sriubas ar dėti į pyragų įdarą.

„Prieš dekoruojant namus ar gaminant patiekalus iš moliūgų, reikėtų atsižvelgti į jų rūšis, kurios tiek vizualiai, tiek ir skoninėmis savybėmis skiriasi viena nuo kitos. Šventinėms dekoracijoms puikiai tiks paprastasis moliūgas, tuo tarpu muskatinis moliūgas yra šiek tiek saldesnis bei išsiskiria maloniu kvapu ir žalios spalvos išore. Šios rūšies moliūgai puikiai tinka troškiniams, sriuboms, o taip pat įvairiems kepiniams bei saldumynams ruošti“, – pasakoja prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.

Siūlo šaldyti ar konservuoti

Pasak specialistės, jei moliūgų nusipirkote ar parsivežėte iš sodo daugiau nei spėjate suvartoti, juos galima užšaldyti ar kitaip užsikonservuoti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai namuose nėra rūsio, kuriame būtų galima saugiai sandėliuoti skirtingas rudenines daržoves.

„Svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Taip pat, juos galima apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos. Be to, jei dalį moliūgo jau spėjote panaudoti, likusį jo minkštimą rekomenduojama apsukti maistine plėvele ir įdėti į šaldytuvą. Taip moliūgas išsilaikys dar bent savaitę. Moliūgą galima ir užsišaldyti, juk neretai didesnio dydžio daržovės nepavyksta sunaudoti vieno gaminimo metu. Supjaustykite moliūgo kubeliais, porcijomis sudėkite į maišelius ir užšaldykite, o vėliau galėsite panaudoti gamindami sriubas, troškinius, košes ar kepinius“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Kviečiame pasigaminti gardų, kvapnų, rudeniu kvepiantį ir šildantį moliūgų karį.

Moliūgų karis

Reikės:

  • 200 g pupelių
  • 1 vnt. poro
  • žalumynų pagal skonį
  • 500 g moliūgo
  • 2 skiltelių česnako
  • alyvuogių aliejaus kepti
  • 0.5 stiklinių vandens
  • Tailandietiško kario padažo pagal skonį
  • 250 g „Jasmine“ ryžių
  • 1 vnt. citrinos
  1. Ankštinių pupelių galiukus nupjaukite.
  2. Porą ir žalumynus supjaustykite.
  3. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
  4. Susmulkinkite česnaką.
  5. Apkepkite porą alyvuogių aliejuje.
  6. Suberkite česnaką, moliūgą ir įpilkite vandens
  7. Troškinkite 5–10 minučių.
  8. Sudėkite pupeles ir kario padažą.
  9. Troškinkite, kol moliūgas taps minkštas.
  10. Patiekite su ryžiais, žolelėmis ir apšlakstykite citrina.

Skanaus!

 

Partnerio turinys

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis
2023/11/30

Žieminiams pasėliams – išmėginimas drėgmės pertekliumi, o dabar šalčiu

Dėl nepalankių orų sąlygų daug kur Europos vėlavo žieminių javų sėja, dažnos ir gausios liūtys didelėje Vakarų ir Šiaurės Europos dalyje trukdė lauko darbus ir neigiamai paveikė pasėlius, skelbiama Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro ...
2023/11/30

Skirtumas tarp benzino ir dyzelino kainų padidėjo

Vidutinės degalų kainos lapkričio 20–27 d. Lietuvoje pakito skirtingai: benzino kaina sumažėjo 0,7 proc., o dyzelino – padidėjo 0,7 procento. Dėl to skirtumas tarp šių degalų kainų augo iki 0,03 Eur/l, kai visą lapkritį buvo api...
2023/11/30

Ūkininkų žinutė rajono valdžiai – užteks gyventi šia diena

Biržai („Biržiečių žodis“). Praėjusį penktadienį rajono meras Kęstutis Knizikevičius, susitikęs su ūkininkais, išgirdo apie problemas, kurias reikia spręsti – žemdirbiai drąsiai kėlė aktualius klausimus ir reikalavo konkre...
2023/11/30

Miškininkai paskelbė prekybos kalėdiniais medeliais pradžią

Artėjant Šv. Kalėdoms Valstybinių miškų urėdija (VMU) skelbia kalėdinių medelių prekybos pradžią bei kviečia savo namus papuošti tikra, mišku kvepiančia eglute. Prekybą kalėdiniais medeliais VMU rengia visoje Lietuvoje ...
2023/11/30

Ūkinių gyvūnų transportavimas: laikas atvesti ir šią sritį į skaitmeninį amžių

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), siekdama užtikrinti gyvūnų gerovę ir maisto saugą bei rinkai tiekiamų ūkinių gyvūnų atsekamumą, inicijuoja gyvūnų siuntų lydimųjų dokumentų skaitmenizavimą. Tikimasi, kad naujovė taip pat&nbs...
2023/11/30

Tyrimas: gyventojai kasmet vis labiau pripažįsta prevencijos programų svarbą

Lietuvos gyventojai vis labiau pripažįsta ligų prevencijos programų, finansuojamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, svarbą ir vis aktyviau jose dalyvauja, rodo naujausias Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos...
2023/11/30

Rusijos piliečiai žemės sklypus buvo įsigiję neteisėtai

Kauno apygardos teismas paskelbė sprendimą, kuriuo patenkino Kauno apygardos prokuratūros prokurorės, ginančios viešąjį interesą, ieškinį ir pripažino negaliojančiomis penkių žemės sklypų Druskininkų savivaldybėje pirkimo-pardavimo s...
2023/11/30

Buvo žengtas vienas iš žingsnių naktinio matymo taikiklių legalizavimo link

Vakar Seimo Kaimo reikalų komitetas po svarstymo pritarė Medžioklės įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma įteisinti naktinių taikiklių naudojimą, medžiotojų bendruomenei svarbaus įstatymo projekto svarstymo eigą pasiremdamas LRT.lt komentuoja žurna...
2023/11/30

Darbdaviams dėl trūkstamų profesijų užsieniečių įdarbinimo nebereikia kreiptis į Užimtumo tarnybą

Lapkritį pasibaigus nustatytai kvotai paslaugų ir statybų sektoriuose, Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu priimtas sprendimas ją padidinti. Šiems metams nustatytoji 35950 kvota trūkstamų profesijų trečiųjų šalių piliečiams...