Columbus +0,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024
Columbus +0,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 19 Grd 2024

Už sodą – daugiau nei šimtas milijonų!

2023/02/06


Neseniai sudarytas sandoris yra įspūdingas pasauliniu mastu. Sėkmės istoriją Lietuvoje vargu ar pavyktų pakartoti, bent jau dėl vienos priežasties – mūsų klimatas šiam agroverslui nėra tinkamas. Tačiau įdomu, kokie sodai yra verti tokių pinigų?

Žinia pasaulyje pasklido praėjusią savaitę. Sodininkystės naujienų tinklas „Fruitnet“ pranešė, jog makadamijų verslo lyderis, vienos šeimos valdoma bendrovė „Macadamias Australia“, savo sodus bei perdirbimo gamyklą per vietinę žemės ūkio verslo įmonę pardavė Kanados pensijų fondui „PSP Ivestments“. Sandoris vertinamas daugiau nei 100 mln. Australijos dolerių (70 mln. JAV dolerių).

Ronas ir Marion Steinhardai žemę Kvinslando valstijoje, Bundaberge, dirba nuo 1958 metų, o 2004-aisiais pradėjo sodinti makadamijas bei plėtoti naują šeimos verslo kryptį.

Nutarusi sumažinti verslų apimtį, dabar šeima pensijų fondui perleido 1000 ha derančių sodų su daugiau nei 200 tūkst. makadamijų medžių bei riešutų perdirbimo įmonę.

Skelbiama, kad Steinhardų rankose ir toliau liks mažmeninės prekyba, turizmo verslas, daržovių perdirbimo įmonė.

Pasak „ABC News“, visiems „Macadamias Australia“ darbuotojams bus pasiūlytas darbas, o bendrovės sudarytos sutartys su kitais augintojais – pratęstos.

Remiantis „Macadamias Australia“ pateikiamais duomenimis, Klivlendo subtropinis klimatas ypač palankus makadamijoms augti. Kol medis pasiekia maksimalią brandą ir pradeda gausiai derėti, gali praeiti 10–15 metų. Brandūs medžiai pasiekia 12–15 metrų aukštį. Ankstyvą pavasarį išsprogsta žiedynai su saldų aromatą skleidžiančiais baltais arba rožiniais žiedais. Iš žiedyne sukrautų 40–50 žiedų vaisius užmezga 15. Riešutą supa itin kietas kevalas, o jį savo ruožtu dengia žaliai rudas lukštas. Kovo–rugsėjo mėnesį subrendę, vertingųjų aliejų sukaupę riešutai nukrenta. Jie surenkami specialiu kombainu. Pašalinus išorinį lukštą, riešutai apie tris savaites džiovinami, tuomet perdirbimo ceche traiškomi – iš kevalų išvaduojami branduoliai.

 

ŪP informacija

123rf nuotrauka

Dalintis