Columbus +14,6 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 11 Geg 2025
Columbus +14,6 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 11 Geg 2025

Valgomosios viksvuolės – žemės migdolai

2023/04/19


Uteniškė Akilina ALESIŪNIENĖ, metaforiškai apibūdindama valgomųjų viksvuolių skonį, vadina jas žemės migdolais. O Vilma RAKAUSKAITĖ-ŽUKIENĖ iš Bartkūnų (Panevėžio r.) sumaltus riešutėlius naudoja vietoje kavos. Tad kuo gi ypatingas šis augalas, kurį dėl grožio galima pasisodinti ir vietoj gėlių?

Vietoje kavos ir pabarstams

„Stiprina imunitetą, gerina smegenų veiklą, suteikia energijos, – štai kodėl valgomąsias viksvuoles jau ne pirmus metus augina A. Alesiūnienė, sveiko gyvenimo būdo šalininkė. – Viskas gerai, ką pats užsiaugini ar randi gamtoje.“ Ji šiuos iškastus migdolų skonio „riešutėlius“ daugiausia mala su juodgrūdėmis, margainiais, erškėtrožėmis, barsto ant varškės ir košių, deda į salotas.

Vilma Rakauskaitė-Žukienė valgomąsias viksvuoles, valgomas tiesiog riešutėliais, prieš vartojimą pataria pamirkyti. Jas naudoja į kepinius ar sumaltas vietoje kavos. Galima ir paskrudinti.

Žolelės su valgomomis šaknimis, priminenančiomis riešutėlius.

Prieš sodindama į dirvą viksvuoles, bartkūnietė pirmiau jas padaigina: „Balandžio pabaigoje sodiname į nedidelius indelius po vieną riešutėlį, o praėjus šalnoms perkeliame į lysvę. Gražiai atrodo ir augdamos tarp gėlių. Kol prigyja, svarbu nepamiršti palaistyti. Ypatingos priežiūros nereikalauja. Rudenį jas nukasę, nurenkame riešutėlius nuo šaknų ir nuplauname, apdžioviname. Kol švieži, valgome iš karto. O džiovintus patartina prieš naktį pamirkyti šaltame vandenyje.“

Primirštas žolinis augalas

Valgomoji viksvuolė (Cyperus esculentus) – primirštas viksvinių šeimos žolinis augalas gražiu pavadinimu, Lietuvoje augintas prieš šimtmetį, žinotas dar senovės egiptiečių. Malonaus kvapo šaknys aplipusios apie 1 cm skersmens apvaliais ar pailgais riešutėliais tarsi karoliukais, kurių tik kevalėlis tamsus, o vidus balkšvas.

Šiuos gumbelius reikia nukasti rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje ir nepalikti žemėje žiemoti, mat šalčių jie neištveria. Viksvuolės riešutėliai, turtingi vitaminų C ir E, riebiojo aliejaus, baltymų, cukrų, gyvybingi išlieka apie trejus metus.

Viksvuolės žaluma

Šis augalas dekoratyviais, linijiškais lapais šiltuose kraštuose auginamas kaip daugiametis, o Lietuvoje – kaip vienmetis, pamėgtas žolininkų. Krūmeliai siekia 30–40 cm aukščio. Mūsų šalies augintojai sėkmingai išbandę ir vieną iš valgomosios viksvuolės porūšių, vadinamą „tigriniais riešutais“, kurių kai kurie lietuviai yra parsigabenę iš Anglijos.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Akilinos Alesiūnienės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis