„Visi galime sutikti, didelė šv. Velykų šventės dalis yra skirta maistui! Nesvarbu, ar tai būtų margučių valgymas ir ridenimas ar kvapnių pyragų ir kepsnių kepimas šventinį ilgąjį savaitgalį. Tačiau nors mes visi nekantriai laukiame, kada galėsime pasimėgauti maistu jaukiame artimųjų rate, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad dideli maisto kiekiai namuose gali padidinti apsinuodijimo maistu riziką. Todėl maisto sauga švenčių namuose metu yra svarbesnė nei bet kada anksčiau“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.
Pasak pavaduotojos, sveikindama švenčių proga, VMVT specialistai dalinasi patarimais, kurių laikantis namuose pagamintas maistas nesukels rizikos juo apsinuodyti.
Gaminimas namuose – ką būtina žinoti
Visų pirma, prieš ruošiant valgį, būtina kruopščiai nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu – šiltu arba šaltu – ir jas nusausinti. Rankas plauti prieš tvarkant maistą, po žalio maisto tvarkymo, įskaitant mėsą, žuvį, kiaušinius ir daržoves. Visada plauti rankas palietus šiukšliadėžę, nuėjus į tualetą, išpūtus nosį ar palietus gyvūnus, įskaitant augintinius bei ūkinius.
Nepamirškime kruopščiai, po tekančiu vandeniu nuplauti vaisių, daržovių, riešutų – tai padeda pašalinti matomus nešvarumus ir mikrobus, kurie gali būti ant paviršiaus. Vaisių ir daržovių lupimas arba virimas taip pat gali pašalinti šiuos microbus.
Bakterijos gali patekti į vaisius ir daržoves keliais būdais. Jų gali būti drėkinimui naudojamame vandenyje, organinėse trąšose, gyvūnų išmatose iš laukų prieš skynimą, o jei vartotojui jie tiekiami palaidi, būti užteršti ir prekybos vietose.
Vaisiams ir daržovėms valyti niekada nenaudokite ploviklio ar kitų buitinių valymo priemonių. Šie produktai nėra skirti vartoti žmonėms ir netyčia gali jų pasilikti ant maisto.
Apdorojame termiškai
Žalioje mėsoje, įskaitant paukštieną, gali būti kenksmingų bakterijų, kurios lengvai plinta ant visko, ką paliečia. Tai gali būti tokie daiktai kaip kitas maistas, stalviršiai, stalai, pjaustymo lentos ir virtuvės reikmenys jūsų namų virtuvėje. Todėl pasirūpinkite, kad žalias maistas būtų atskirtas nuo gatavų maisto produktų, tokių kaip duona, pyragai, salotos ir vaisiai. Kadangi šie produktai nebebus termiškai apdorojami prieš juos valgant.
Apdorojant maistą šiluma, temperatūra jo viduje turi pasiekti ne mažiau kaip 75 laipsniųCelsijaus, išskyrus patiekalus, kuriems dėl kulinarinių ar technologinių priežasčių numatyta kitokia šiluminio apdorojimo temperatūra.
Pagamintas maistas, kuris patiekiamas karštas, turi būti laikomas, esant juose ne žemesnei kaip 63 laipsnių Celsijaus temperatūrai, ir suvartotas pagaminimo dieną.
Jeigu užsakomas karštas maistas iš kavinės svarbi ne tik jo palaikymo temperatūra, bet jis turi būti pristatomas ne ilgiau kaip per dvi valandas.
Atvėsinti karšti patiekalai turi būti laikomi šaldytuve esant ne aukštesnei kaip 4 laipsnių Celsijaus temperatūrai ne ilgiau kaip 24 valandas.
Užšaldant maisto likučius šaldiklyje temperatūra turėtų būti 18 laipsnių šalčio pagal Celsijų arba žemesnė.
Taip pat švenčių sūkuryje nepamirškime gamtos ir likime tvarūs, nešvaistykime maisto, tad iš anksto suplanuokime šventinius pirkinius, stenkimės vengti impulsyvaus pirkimo, persižiūrėkime likučius prieš keliaujant į parduotuvę, susiplanuokite švenčių meniu bei reikalingų ingredientų sąrašą bei apgalvokime kur panaudosime maisto likučius jei tokių atsirastų.
VMVT informacija
Asociatyvi 123rf nuotrauka