Columbus +12,5 °C Debesuota
Pirmadienis, 31 Kov 2025
Columbus +12,5 °C Debesuota
Pirmadienis, 31 Kov 2025

„Vičiūnų grupė“ pradeda 100 milijonų eurų vertės lašišos perdirbimo komplekso statybą

2025/03/30


Surimi ir žuvies produktų perdirbimo bendrovės „Vičiūnų grupė“ įmonė „Vičiūnai ir partneriai“ (VIP) Plungėje pradeda naujo 100 milijonų eurų vertės lašišos perdirbimo komplekso statybą. Užbaigus projektą, VIP nuosekliai padidins lašišos ir lašišinių žuvų perdirbimo apimtis nuo 18 iki 50 tūkstančių tonų per metus ir pagal šį rodiklį paklius į didžiausių Europos analogiškų produktų gamintojų penketuką, praneša įmonių grupė. 

Gamykla statoma šalia jau veikiančio „Vičiūnų grupės“ gamybos bei sandėlių komplekso Plungėje, jos teritorija užima daugiau nei 13 hektarų plotą, bendras naujų statinių plotas viršija 29 tūkst. kvadratinių metrų. Vien gamybai numatyta daugiau nei 16 tūkst. kvadratinių metrų – 4,5 karto daugiau nei šiuo metu veikiančiame gamybos padalinyje. 

„Dėl neapibrėžtumo bei sudėtingos geopolitinės situacijos didelių plyno lauko gamybos investicijų Lietuvoje pastaruoju metu smarkiai sumažėjo, todėl tokio masto į eksportą orientuotas projektas yra labai reikšmingas visai šalies ekonomikai. Pasiekus projektinį pajėgumą, gamykloje dirbs apie 900 žmonių, daugiau nei 95 proc. čia pagamintos produkcijos bus eksportuojama į Vakarų Europą, JAV ir kitas Vakarų rinkas. Nuosekli ir kantri „Vičiūnų grupės“ plėtra atsiperka augančia produkcijos paklausa ir neginčijama lyderyste Europos rinkose, tuo tarpu namuose mes didžiuojamės kurdami naujas darbo vietas, suteikdami galimybes augti ir didindami savo indėlį į bendrą gėrį sumokėtų mokesčių ir sukurto vidaus produkto pavidalu. Projektuodami naująją gamyklą daug dėmesio skyrėme ne tik moderniausioms gamybos technologijoms, bet ir tvarumo bei aplinkosaugos sprendimams. Tikimės, kad gamykla bus sertifikuota tarptautiniu tvarių pastatų vertinimo standartu „BREEAM New Construction“, - pristatydamas naują gamyklą kalbėjo „Vičiūnų grupės“ valdybos narys Dainius Matijošaitis.

Ant naujojo pastato stogo bus įrengta 1,5 MW galios saulės elektrinė, technologiniuose procesuose atsisakyta gamtinių dujų naudojimo, o visa perteklinė energija bus naudojama patalpų ir vandens šildymui. Gamyboje itin daug dėmesio skiriama tiekimo, paruošimo, pakavimo ir sandėliavimo procesų automatizavimui ir robotizavimui – ne tik siekiant sumažinti sunkaus rankų darbo dalį, bet ir maksimizuojant darbuotojų saugumą.

„Nauji gamybos sprendimai mums leis ne tik gerokai padidinti gamybos apimtis, bet ir išplėsti gaminių asortimentą. Atsižvelgiame į didžiausiose Vakarų rinkose vyraujančias lašišos gaminių madas ir vartotojų įpročius, todėl gerokai išaugs pakuočių rūšių ir būdų skaičius, padaugės šviežios ir šaldytos lašišos su prieskoniais produktų, atsiras naujų pjaustymo būdų. Tiesa, Lietuvos vartotojai, rinkdamiesi vertingos žuvies produktus išlieka gan atsargūs ir konservatyvūs, todėl didelių pokyčių šalies prekybos centrų lentynose, bent jau artimiausiu metu, tikėtis neverta. Šiek tiek apmaudu, nes laikantis griežtų taisyklių auginamos ir  itin aukštos maistinės vertės lašišos paklausa Vakarų pasaulyje nuolat ir sparčiai auga. Tikimės, kad požiūrio lūžis Baltijos šalyse taip pat įvyks artimiausiai metais“, - pridūrė D.Matijošaitis.

 

Vičiūnų grupės fotoinformacija

Dalintis