Columbus +18,9 °C Debesuota
Penktadienis, 3 Geg 2024
Columbus +18,9 °C Debesuota
Penktadienis, 3 Geg 2024

Vyndarys Jānis Mikans: paragavę svarainių vyno, beveik visi nori jo nusipirkti

2020/11/26


„Važiuojam pas Jānį!“ – po šių žodžių daugelis ekskursijų Gaujos slėnyje, nacionaliniame parke, Siguldoje, Turaidos pilyje baigiasi vyno degustacija. Greta esančiame Krimuldos dvare veikiančios vyno daryklos „Cremon“ savininkas Jānis Mikans pažįstamas tiek kaimyninių, tiek tolimų kraštų turistų. Kalbama, kad Jānis iš bet ko gali pagaminti skanų vyną: „Galėčiau pagaminti vyną ir iš pomidorų.“  

Giedrė KNIŪKŠTIENĖ

 

Charizmatiškasis Jānis pasakoja, kad vyndarystę pamėgo nuo 2008-ųjų. „Vyną gaminti mane privertė žmona“, – juokiasi statybos inžinieriaus išsilavinimą turintis vyras. 25 metus Krimuldos dvarui vadovaujančiai moteriai kilo sumanymas dvare įkurti vyno daryklą. Tokios juk dažnos užsienio dvaruose, tad kodėl ne Krimuldoje? „Žmonos reikia klausyti“, – šypsosi Jānis, prisimindamas, kokia buvo verslu virtusio pomėgio pradžia.

„Cremon“ vyno daryklos devizas: „Mes siūlome beveik tiek pat vynų, kiek Latvijoje yra uogų ir gėlių!“ Kaip Jums kilo mintis pradėti gaminti vyną iš augalų?

Mūsų, latvių, taip pat ir lietuvių protėviai senų senovėje gamino vyną iš to, kas augo darže, sode. Juose išauginamos gėrybės nė kiek neprastesnės už vynuoges. Aš norėjau parodyti užsienio svečiams, kad galime padaryti puikų vyną ne tik iš vynuogių, bet ir iš juodųjų serbentų, vyšnių, aviečių, svarainių. Gaminame vyną, arba tiksliau, fermentuotą gėrimą ir iš rabarbarų, gėlių – pienių, alyvų, pelkinių vingiorykščių. Iš drėgnose vietose gausiai augančių vingiorykščių Latvijoje gaminama raminamoji arbata. O mes gaminame raminamąjį vyną.

Soduose jau baigiami skinti svarainiai. Tai itin daug gerų savybių turintys vaisiai, ir rūpestingos šeimininkės laužo galvas, kaip juos išsaugoti žiemai, ieško naujų receptų. O štai Jūs garsėjate svarainių vynu...

Latviškai svarainis vadinamas cidonija. Pas mus jie populiarūs, nes lengvai prižiūrimi. Pavasarį pasodini krūmelį, o rudenį ateini nusiskinti vaisių. Todėl daug kas jų prisisodino ir dabar nežino, ką su jais veikti. O mes gaminame svarainių vyną, ir jis yra mėgstamas. Šviesiai gelsvos spalvos, pusiau saldus, 12 laipsnių stiprumo. Jeigu žmogus nori nusipirkti svarainių vyno, visada pirmiau duodu paragauti – juk nesiūlysi katės maiše! Paragavę beveik visi jo nusiperka. Iš svarainių dar gaminame labai skanų 30 laipsnių stiprumo likerį. Tiesa, šiemet svarainių sezoną jau baigėme – šiandien ruošiame vyną iš šaltalankių.

Kokie Jūsų gaminami vynai populiariausi?

Negaliu išrinkti vieno. Lietuvius turistus labiausiai domina pienių vynas (Jānis šiuos žodžius šypsodamasis ištaria lietuviškai – aut. past.). Įdomu tai, kad pienių vynas labiausiai patiko ir vokiečiams, ir turistams iš Pietų Korėjos. Viskas priklauso nuo oro, nuo sezono. Vasarą žmonės labiau linkę pirkti vyną iš gėlių ar rabarbarų. Žiemą labiau mėgstami raudoni vynai iš uogų ir vaisių.

Koks vynas labiausiai patinka Jums?

Jei man vynas nepatiko, aš negaliu jo pardavinėti. Jei vynas nėra skanus man pačiam, jo neparduodu, ieškau, kur suklydau. Vyno gamyba užtrunka. Jis gaminamas, pavyzdžiui, metus. Vienu metu fermentuojasi skirtingi vynai. Vieni fermentuojasi puikiai, kiti reikalauja dėmesio. Vynai kaip vaikai – vienas elgiasi geriau, kitas – prasčiau. Bet prižiūri ir myli visus vienodai!

 

GAMINKIME IR RUOŠKIME SVARAINIUS KITAIP

Nevirta svarainių uogienė

(sveikuoliškas receptas imunitetui stiprinti)
  • 1 kg svarainių
  • apie 300 g medaus

Svarainius nuplauname, nusausiname, supjaustome, išimame sėklytes. Tada malame, kol masė tampa vientisa. Dalimis dedame medų (ragaukite ir dėkite pagal skonį), maišome, kol medus pasiskirsto tolygiai. Jei mėgstate, galite įdėti šiek tiek imbiero (imunitetas padėkos ir taps dar stipresnis).

Dedame į šaldymo indelius ir užšaldome šaldiklyje. Galima šaldyti ir ledukų formelėse, tada reikia išimti ir sudėti į šaldymo maišelius – tokie ledukai idealiai tinka sveikai arbatai gaminti ar jai pagardinti.

Granola su svarainiais

(dar sveikuoliškesnis receptas dienos pradžiai)
  • 500 g stambių avižų dribsnių
  • 50 g kviečių ar avižų sėlenų
  • 100 g kokosų drožlių
  • 100 g gliaudytų saulėgrąžų
  • 50 g sezamų sėklų
  • 50 g linų sėmenų
  • 50 g moliūgų sėklų
  • 50 g migdolų skiedrelių
  • 50 g graikinių riešutų
  • 120–150 ml tirpinto kokosų aliejaus
  • 100 g medaus arba agavos sirupo (kas mėgsta saldžiai, gali jo dėti daugiau)
  • gera sauja džiovintų svarainių

Visus sausus ingredientus (viską, išskyrus medų ir kokosų aliejų) sumaišome. Medų pašildome kartu su kokosų aliejumi (tik neužverdame!). Medaus ir kokosų aliejaus mišinį pilame ant sausų ingredientų mišinio, išmaišome ir dedame ant skardos. Dabar apskrudiname orkaitėje – kepame 160 ºC temperatūroje apie 40 min., kas 10 min. ištraukiame ir pamaišome. Mišinys turi apskrusti tolygiai ir tapti tolygiai rusvas.

Granolą patariama laikyti sandariame inde.

  Jānio Mikans’o nuotraukos 2020-11-26
Dalintis

2024/05/03

Pieno gamintojai užtrenkė Žemės ūkio rūmų duris

Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacija (LVPŪA) nuo gegužės 1 d. nebėra Žemės ūkių rūmų (ŽŪR) narė. Ji, priešingai nei kitos Rūmus palikusios organizacijos, neketina papildyti nuo 2017 m. gyvuojančios Lietuvos žemės ūkio tarybos (LŽŪT) gretų.
2024/05/03

Aplinkosaugininkai medžiotojams: medžioklėje – jokio alkoholio

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai atlikdami reidus vis nustato neblaivius medžiojusius asmenis. 2023 m. gauta 13 pranešimų apie galimai nuo alkoholio apsvaigusius medžiotojus, 7 iš jų pasitvirtino. Aplinkosaugininkai pr...
2024/05/03

Baigėsi pajamų deklaravimas — GPM permokos jau grąžintos rekordiškai dideliam gyventojų skaičiui

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad šiemet iš 836 tūkst. pajamų mokesčio deklaracijas privalančių pateikti gyventojų šią pareigą laiku atliko 85 proc. Iš viso metines pajamų mokesčio deklaracijas pateik...
2024/05/03

Degalų vidutinės kainos sumažėjo

Praėjusią savaitę vidutinės degalų kainos Lietuvoje mažėjo: benzinas atpigo 0,6 proc., o dyzelinas – 1,4 procento. Pastarąjį kartą tiek benzino, tiek ir dyzelino vidutinės kainos buvo sumažėjusios kovo viduryje.
2024/05/03

Miškininkai pateikė daugiau kaip 200 paraiškų

Balandžio pabaigoje baigėsi du mėnesius vykęs paraiškų priėmimas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į miško plotų plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį...
2024/05/03

Panevėžio vyskupijos net keturi kunigai turi papildomas pareigas: paskirti dirbti kapelionais

Panevėžys (JP.lt). Keturi Panevėžio vyskupijos kunigai – Virginijus Veilentas, Gediminas Jankūnas, Pavel‘as Andžejevski‘s ir Kęstutis Palepšys – be savo pagrindinių pareigų, turi kitas, bet labai svarbias pareigas. K...
2024/05/03

Likus dviem savaitėms iki prezidento rinkimų, aktyvumas medijose išaugo

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki prezidento rinkimų, didesnio aktyvumo viešojoje erdvėje kandidatai į prezidentus nedemonstruoja. Komunikacijos suaktyvėjimas pastebimas dėl į žiniasklaidos darbotvarkę įtrauktų laidų, skirtų rinkimams.
2024/05/03

IX Pasaulio žemaičių dailės parodoje – ir žymiausi pasaulio menininkai

Žemaičių dailės muziejus Plungėje rengiasi vienai didžiausių istorijoje IX Pasaulio žemaičių dailės parodai. Jau yra parengtas menininkų sąrašas, į muziejų pradedami vežti darbai, tvarkomos erdvės. Parodos atidarymas vyks birželio 22-ąją. O...
2024/05/03

Verslo pradžia – dovanotas kibiras sliekų

Kiekvienas žmogus savąjį pašaukimą, teikiantį gyvenimo džiaugsmą, atranda savaip. „Sliekynės“ ūkio šeimininkei Dovilei Padūmienei tai buvo dovanotas kibiras sliekų, paskatinęs įsteigti sliekų fermą ir turėti galimybę pači...