Kaunas -3,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 14 Grd 2024
Kaunas -3,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 14 Grd 2024

Vyšnios ir slyvos gardina mūsų pietus

2023/08/24


Skinu nuo medelio ir gardinu patiekalus – toks galėtų būti šeimininkės šūkis vasarą! Mėsos ir tešlos patiekalai, žinoma, jau nėra naujiena, bet ar ragavote bulvinių kukulių su slyvomis?!

Prieskoninė slyvų sriuba

Reikės:

  • 500 g mėlynųjų ar kitokių slyvų
  • 600 ml vandens
  • 70 g raudonojo pusiau saldaus vyno
  • 130 g cukraus
  • pusės šaukštelio vanilinio cukraus
  • malto cinamono
  • plaktos grietinėlės
  • bazilikų papuošti

Pašalinkite slyvų kauliukus, užpilkite jas vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Slyvas išgriebkite, nulupkite odeles, o nuoviro neišpilkite. Dalį slyvų pertrinkite per sietelį, sumaišykite su cukrumi, vynu ir nuoviru, įberkite po žiupsnelį prieskonių. Į sriubą sudėkite kitą dalį virtų slyvų ir gerai užkaitinkite. Patiekite slyvų sriubą su plakta grietinėle ar jogurtu, grietine. Papuoškite bazilikais ar mėtomis ir patiekite šiltą arba šaltą.

Tešloje su vyšniomis kepta kiauliena

Reikės:

  • 2 kiaulienos išpjovos gabalų (maždaug po 500 g)
  • 240 g klevų sirupo
  • stiklinės vyšnių
  • po šaukštą kapotų rozmarino lapelių ir trintų arba smulkintų česnakų
  • 1–1,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1–2 pakelių šaldytos bemie­lės sluoksniuotos tešlos
  • druskos

Nedideliame puode sumaišykite klevų sirupą, vyšnias be kauliukų, kapotus rozmarinus ir trintus česna­kus. Sirupą užkaiskite ir virkite ant silpnos ugnies maždaug minutę. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Mėsos filė pabarstykite druska, maltais pipirais. Keptuvė­je gerai įkaitinkite aliejų ir jame po 2–3 min. iš abiejų pusių apkepin­kite mėsą, kad ji gražiai apskrustų. Atvėsusį vyšnių marinatą supilkite į tvirtesnį plastikinį maišelį, įdėkite apkepintą mėsą, užspauskite maišelį ir mėsą šiek tiek pajudinkite, kad ji paskęstų marinate, bent valan­dai, o dar geriau nakčiai padėkite į šaldytuvą. Pasimarinavusią mėsą nuvarvinkite ir dėkite ant atšildyto tešlos lakšto. Uogas išgriebkite (si­rupo neišpilkite), gerai nuvarvinkite ir sudėkite ant mėsos. Mėsą apvy­niokite tešla. Vieną tešlos kraštą pašlapinkite ir prispauskite kitą, kad suliptų. Vyniotinio galus dailiai užlenkite į apačią, o viršuje pada­rykite kelias įpjovas. Dėkite mėsos vyniotinį į karščiui atsparų indą ir maždaug pusvalandį kepkite 220 °C orkaitėje, kol tešlos paviršius gražiai apskrus. Kai iškeps, vyniotinį dar 5 min. palaikykite, o tada jau patie­kite į stalą. Likusį sirupą (marinatą) pašildykite ir patiekite kaip padažą prie mėsos.

Kepta višta su slyvomis

Reikės:

  • 1,5–1,8 kg vištos
  • 8 slyvų
  • apelsino
  • 3 šaukštų medaus
  • šaukšto citrinų sulčių
  • 1–2 šaukštų aliejaus
  • 4 rozmarino šakelių
  • maltų juodųjų pipirų

Vištą iš vidaus įtrinkite druska ir maltais pipirais. Apelsiną supjaustykite griežinėliais ir sudėkite juos į vištą. Apšlakstykite ją aliejumi ir gausiai apibarstykite druska, maltais pipirais. Dėkite vištą į kepimo indą ir 20 min. pašaukite į 200–220 °C orkaitę. Išimkite slyvų kauliukus ir su­maišykite jas su medumi, citrinų sultimis, aliejumi ir smulkintais rozmarinais. Paruoštas slyvas išdė­liokite aplink vištą ir kepkite 170–180 °C orkaitė­je apie 30–40 min., kol višta bus visiškai iškepusi. Ištraukite ją, uždenkite folija ir leiskite pastovėti 10–15 min. Paskui pjaustykite porcijomis ir kartu su bulvėmis ar kitokiu garnyru, šviežių daržovių salotomis patiekite į stalą.

Kukuliai su slyvomis

Reikės:

  • 5 vidutinio dydžio bulvių
  • 2 didelių kiaušinių
  • 220 g miltų
  • 15–18 šviežių slyvų
  • 4 šaukštų sviesto
  • 130 g maltų džiūvėsėlių
  • 4 šaukštų cukraus
  • šaukštėlio cinamono
  • šaukštelio druskos

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite košę. Kai atvės, įmuškite kiau­šinius, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Supylę miltus užminkykite minkštą tešlą ir suvynioję į maistinę plėvelę pusvalan­džiui padėkite į šaldytuvą. Pastovėjusią tešlą gana storai iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos ir supjaustykite kva­dratais. Ant kiekvieno dėkite po vieną ar dvi slyvos puseles ir užspauskite tešla. Jei slyvos rūgštokos, į kauliuko duobu­tę įberkite šiek tiek cukraus. Padarykite apvalius kukulius ir atsargiai suleiskite į verdantį vandenį. Virkite 20–30 min. Kol kukuliai verda, pasigaminkite padažą. Sviestą išlydykite ir iki auksinės spalvos pakepinkite maltus duonos džiūvėsėlius. Išvirusius kukulius išgriebkite, nuvarvin­kite ir sudėkite į lėkštę. Apliekite sviesto ir trupinių padažu, pabarstykite cukrumi, sumaišytu su cinamonu.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis