Prieskoninė slyvų sriuba
Reikės:
Pašalinkite slyvų kauliukus, užpilkite jas vandeniu ir virkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Slyvas išgriebkite, nulupkite odeles, o nuoviro neišpilkite. Dalį slyvų pertrinkite per sietelį, sumaišykite su cukrumi, vynu ir nuoviru, įberkite po žiupsnelį prieskonių. Į sriubą sudėkite kitą dalį virtų slyvų ir gerai užkaitinkite. Patiekite slyvų sriubą su plakta grietinėle ar jogurtu, grietine. Papuoškite bazilikais ar mėtomis ir patiekite šiltą arba šaltą.
Tešloje su vyšniomis kepta kiauliena
Reikės:
Nedideliame puode sumaišykite klevų sirupą, vyšnias be kauliukų, kapotus rozmarinus ir trintus česnakus. Sirupą užkaiskite ir virkite ant silpnos ugnies maždaug minutę. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Mėsos filė pabarstykite druska, maltais pipirais. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų ir jame po 2–3 min. iš abiejų pusių apkepinkite mėsą, kad ji gražiai apskrustų. Atvėsusį vyšnių marinatą supilkite į tvirtesnį plastikinį maišelį, įdėkite apkepintą mėsą, užspauskite maišelį ir mėsą šiek tiek pajudinkite, kad ji paskęstų marinate, bent valandai, o dar geriau nakčiai padėkite į šaldytuvą. Pasimarinavusią mėsą nuvarvinkite ir dėkite ant atšildyto tešlos lakšto. Uogas išgriebkite (sirupo neišpilkite), gerai nuvarvinkite ir sudėkite ant mėsos. Mėsą apvyniokite tešla. Vieną tešlos kraštą pašlapinkite ir prispauskite kitą, kad suliptų. Vyniotinio galus dailiai užlenkite į apačią, o viršuje padarykite kelias įpjovas. Dėkite mėsos vyniotinį į karščiui atsparų indą ir maždaug pusvalandį kepkite 220 °C orkaitėje, kol tešlos paviršius gražiai apskrus. Kai iškeps, vyniotinį dar 5 min. palaikykite, o tada jau patiekite į stalą. Likusį sirupą (marinatą) pašildykite ir patiekite kaip padažą prie mėsos.
Kepta višta su slyvomis
Reikės:
Vištą iš vidaus įtrinkite druska ir maltais pipirais. Apelsiną supjaustykite griežinėliais ir sudėkite juos į vištą. Apšlakstykite ją aliejumi ir gausiai apibarstykite druska, maltais pipirais. Dėkite vištą į kepimo indą ir 20 min. pašaukite į 200–220 °C orkaitę. Išimkite slyvų kauliukus ir sumaišykite jas su medumi, citrinų sultimis, aliejumi ir smulkintais rozmarinais. Paruoštas slyvas išdėliokite aplink vištą ir kepkite 170–180 °C orkaitėje apie 30–40 min., kol višta bus visiškai iškepusi. Ištraukite ją, uždenkite folija ir leiskite pastovėti 10–15 min. Paskui pjaustykite porcijomis ir kartu su bulvėmis ar kitokiu garnyru, šviežių daržovių salotomis patiekite į stalą.
Kukuliai su slyvomis
Reikės:
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sugrūskite košę. Kai atvės, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Supylę miltus užminkykite minkštą tešlą ir suvynioję į maistinę plėvelę pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Pastovėjusią tešlą gana storai iškočiokite ant miltais pabarstytos lentos ir supjaustykite kvadratais. Ant kiekvieno dėkite po vieną ar dvi slyvos puseles ir užspauskite tešla. Jei slyvos rūgštokos, į kauliuko duobutę įberkite šiek tiek cukraus. Padarykite apvalius kukulius ir atsargiai suleiskite į verdantį vandenį. Virkite 20–30 min. Kol kukuliai verda, pasigaminkite padažą. Sviestą išlydykite ir iki auksinės spalvos pakepinkite maltus duonos džiūvėsėlius. Išvirusius kukulius išgriebkite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę. Apliekite sviesto ir trupinių padažu, pabarstykite cukrumi, sumaišytu su cinamonu.
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.