Patobulinta grybų sriuba

• kelios saujos džiovintų grybų, būtinai
ir baravykų
• ryšelis prieskoninių žolių: petražolių,
salierų, krapų, porų
• laurų lapai, keli kvapieji pipirai, keli
juodieji pipirai, nuluptas svogūnas
• druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
• 1 šaukštas miso
• stiklinė virtų ryžių (nebūtina)

Grybus užmerkiame šaltame vandenyje ir palaikome bent kelias valandas, o geriausiai užmerkti iš vakaro. Vėliau juos švariai nuplauname, kad neliktų jokių žemės likučių, užpilame švariu vandeniu, sudedame surištas prieskonines žoleles, įmetame lauro lapą, pipirus bei svogūną ir verdame apie 45–60 min. Išvirus perkošiame per sietelį, išklotą marliniu skudurėliu, nes visada būna likę dar šiek tiek nešvarumų. Grybų sriuboje ištirpiname šaukštą miso, pagardiname druska, šviežiais maltais pipirais. Visada patikriname, ar nereikia atskiesti vandeniu – sriuba gali būti labai stipraus skonio, tačiau kiekvienam patinka savaip, tad būtina šios šventės dalimi. Susėdę visada pirmiausia lauždavome kalėdaitį ir sakydavome vienas kitam linkėjimus. O prie deserto jau ir dovanas dalindavomės. Vienas namiškis visada tyliai pasprukdavo, persirengdavo Kalėdų Seneliu ir, apibėgęs namą iš kitos pusės, skambindavo į duris. Ne visada mes, vaikai, jį pažindavome ir tikėdavome, kad tai kuo tikriausias Kalėdų Senelis! Pirma Kalėdų diena – tai pirmiausia bendri iškilmingi pusryčiai, o po jų – kitų giminių lankymas ir sveikinimas. Taip švenčiame ir dabar. Niekas per daug nepasikeitė, tradicijos mūsų namuose sunkiai išeina iš mados. Galbūt tik stalo įvairovė didesnė, nes ir produktų daugiau, ir visada norisi kokį nors naują receptą išbandyti. Kiek pamenu, švenčių metu namai visada būdavo pilni grybų aromato – kasmet grybaudavome ir visaip tuos grybus ruošdavome žiemai. Tad dalinuosi paveldėtu ir patobulintu grybų sriubos receptu. ragauti! Kad tai nebūtų vien skystimas,galima įdėti virtų ryžių. Skanaus!