Vištiena – kone populiariausia lietuvių vartojama mėsa, tačiau kaip dažnai pagalvojate apie jos kelią iki mūsų stalo? Kaip ji auginama ir gaminama? Apie su paukštiena susijusias įdomybes ir vyraujančius mitus pasakoja „Vilniaus paukštyno“ auginimo vadovas Saulius Petkevičius.
Sutrumpėjo auginimas
1945 m. iki 2 kilogramų svorio viščiuką užauginti prireikdavo 110 dienų, nuo 2012 m. šis procesas sutrumpėjo iki 33 dienų. Šiais laikais greičiau užauginti mėsinius viščiukus leidžia didesnis žinių apie paukščių mitybą ir auginimo sąlygas bagažas. „Anksčiau žmonės nežinojo, kaip tinkamai lesinti paukščius, kaip subalansuoti jų pašarą, kaip jais rūpintis, todėl jų augimas vykdavo labai lėtai. Dabar genetikai atrenka greičiausiai augančias veisles, kurias paukštynai ima dauginti. Be to, augintojai žino paukščiams reikalingas auginimo sąlygas, t. y. oro, drėgmės, temperatūros, šviesos santykius“, – pasakoja pašnekovas.
Hormonai nieko dėti
Tačiau, pasak S. Petkevičius, iki šiol vyrauja gana gajus mitas, kad norint greičiau užauginti paukštieną, paukščiams yra leidžiami augimą skatinantys hormonai. „Daugumai žmonių vis dar atrodo, kad jei paukštis greitai auga, tai jis yra auginamas panaudojus hormonus. Toks mitas atsirado todėl, kad iš tiesų, pavyzdžiui, JAV, dideliems gyvūnams užauginti yra naudojami hormonai. Tačiau maždaug nuo 1950 m. mažiems gyvūnams, paukščiams augimą skatinti hormonais tiek Europos Sąjungoje, tiek JAV yra uždrausta“, – sako S. Petkevičius.
Narvai – tik dedeklėms
Dar vienas mitas, kuriuo vis dar vadovaujasi dalis paukštieną vartojančių žmonių – narvuose laikomų paukščių mėsa yra prastesnės kokybės. Tačiau tiesa ta, kad mėsai skirti paukščiai Lietuvoje neauginami narvuose.
„Šis mitas kyla iš to, kad kiaušinius dedančios vištos išties gali būti laikomos narvuose. Tačiau reikėtų atskirti dedekles vištas nuo mėsinių vištų. ES mėsinius viščiukus yra uždrausta auginti narvuose. Jie auga palaidi ant kraiko, griežtai kontroliuojant tankumą, kad galėtų laisvaivaikščioti“, – teigia S. Petkevičius.
Lietuvoje nešaldoma
Iki šiol netrūksta manančių, kad paukštiena yra specialiai prisotinama vandeniu ar druskos tirpalu, kad ši svertų daugiau ir pirkėjas už ją sumokėtų didesnę pinigų sumą. Toks mitas, anot pašnekovo, atsirado iš to, kad anksčiau į Lietuvą importuota mėsą iš JAV ar Brazilijos atgabendavo šaldytą. „Kad šaldytas produktas ilgiau išsilaikytų, tokia praktika naudojama. Tačiau Lietuvoje net 95 proc. paukštienos yra tiekiama šviežia“, – aiškina S. Petkevičius.
Močiutės geresnė?
Visi esame girdėję, kad pas močiutę kaime užauginta višta skanesnė ir sveikesnė, nei paukštyno. Pasak S. Petkevičiaus, tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas. „Močiutės višta auginta ilgiau, ji bus brandesnė, todėl ją galima lyginti su jautiena ar veršiena. Natūraliai ir jos kaina didesnė. Tuo metu paukštyne auginama mėsa yra prieinamesnė kur kas didesnei žmonių grupei. Viskas priklauso nuo pirkėjo norų ir pasirinkimo“, – sako pašnekovas.
KL Informacija
2022.11.14 Susijusios temos - skaitykite: vištiena, hormonai, Vilniaus paukštynas, viščiukai