Columbus +12,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 18 Bal 2024
Columbus +12,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 18 Bal 2024

Svarbūs patarimai apie maisto saugą iškylaujantiems

2015/05/21


Iškylos į gamtą neįsivaizduojamos be kepsnių, dešrelių, daržovių ar kitų užkandžių ruošimo. Tačiau šiltuoju metų laiku padaugėja ir apsinuodijimų maistu, kitų per maistą plintančių susirgimų atvejų. Bakterijų yra visoje mus supančioje aplinkoje (dirvožemyje, ore, vandenyje, žmonių ir gyvūnų organizmuose). Būtent vasarą, kai karšta, šios bakterijos dauginasi greičiau. Tad norint ne tik smagiai paiškylauti, bet ir nesusirgti, reikia laikytis paprastų, bet svarių maisto saugos principų.

Produktai

Perkant produktus, saugiau pasirinkti ne taip greitai gendančius vaisius, daržoves, kietus sūrius, konservuotus ar džiovintus mėsos gaminius, duoną, riešutus, krekerius ar stalo vandenį. Reikia atkreipti dėmesį į produktų spalvą, formą, konsistenciją, laikymo sąlygas, tinkamumo vartoti terminus. Žalią mėsą, paukštieną ar žuvį reikia supakuoti taip, kad jų skysčiai nepatektų ant kitų maisto produktų. Namuose visus greitai gendančius produktus (šaldytą mėsą, paukštieną ar žuvį, iš kurių ketinama ruošti patiekalus iškylai) būtina laikyti šaldytuve +1°C – + 4°C temperatūroje. Norint užšaldytus produktus greičiau atšildyti, galima pasinaudoti atšildymo funkcija orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje arba nepažeistas produktų pakuotes palaikyti po tekančiu šaltu vandeniu.

Transportavimas

Planuojant iškylą, visų pirma reikėtų pagalvoti apie įrangą ir priemones greitai gendantiems maisto produktams transportuoti ir laikyti gamtoje. Praverstų įsigyti automobilinį šaldytuvą ar šaltkrepšį. Prieš išvyką būtina patikrinti, ar juose palaikoma tinkama temperatūra (iki + 4°C). Išvykoje automobilį su šaldytuvu ar šaltkrepšius reikėtų pastatyti šešėlyje, saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Maisto produktus geriau vežti sandariai uždaromuose induose, o ne plastikiniuose ar popieriniuose maišeliuose.

Vanduo

Gamtoje sunkiau užtikrinti tinkamą maisto ruošimo higieną, todėl reikėtų iš anksto žinoti, ar apsistojimo vietoje bus geriamojo vandens, vandens rankoms, produktams ar indams plauti. Visuomet pravartu pasirūpinti geriamuoju vandeniu, drėgnomis servetėlėmis, popieriniais rankšluosčiais, vienkartiniais indais.

Mėsa

Ruošiant mėsos ar paukštienos gaminius, svarbiausia juos gerai iškepti ar išvirti. Kepant mėsą, reikia stengtis, kad jau iškeptas ar bebaigiantis kepti gaminys nesiliestų su žalia mėsa ar pusgaminiais. Dešrelių, kitų mėsos gaminių, kurių ženklinimo etiketėse nurodytas maisto priedas E 250, nederėtų kepti lauže. Norint apsaugoti produktus nuo tiesioginės liepsnos, galima juos suvynioti į foliją – tada mėsa kepa žemesnėje temperatūroje ir neapdega. Jeigu kepsniai apdega, būtina apanglėjusias vietas nupjaustyti. Norint išvengti kenksmingų bakterijų dauginimosi, labai svarbu karštą maistą laikyti karštai, o šaltą – šaltai. Todėl paruoštus šaltus produktus reikėtų laikyti šaltkrepšiuose, o karštus – virš žarijų (ne ilgiau kaip dvi valandas, palaikant +68°C temperatūrą).

 Svarbiausias maisto ruošimo principas

Kad ir kur bestovyklaujant, privalu laikytis svarbiausio maisto ruošimo principo – švaros ir asmens higienos. Rankos turėtų būti plaunamos su muilu prieš ir po maisto produktų tvarkymo, ypač po žalios mėsos, žuvies ar kiaušinių. Mėsai, žuviai, salotoms ar jau paruoštiems patiekalams pjaustyti turėtų būti naudojami atskiri įrankiai ir pjaustymo lentelės, tačiau neturint tokių galimybių, įrankius reikėtų švariai nuplauti prieš pakartotinai naudojant.

Maisto likučiai

Viena iš dažniausiai pasitaikančių apsinuodijimo maistu priežasčių – likučių po iškylų gamtoje ar pobūvyje vartojimas. Karštame ore laikomas maistas, neapsaugotas nuo aplinkos dulkių, vabzdžių ar kitų taršos šaltinių, labai greitai genda, jame sparčiai dauginasi sveikatai pavojingi mikroorganizmai. Todėl tokiomis sąlygomis ilgiau palaikytas Todėl tokiomis sąlygomis ilgiau palaikytų maisto likučių vartoti nerekomenduojama.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Dalintis
2024/04/18

Administracinė našta ūkininkams – kaip akmuo po kaklu

Europos Komisija (EK) baigė ūkininkų apklausą apie administracinę naštą, su kuria jie susiduria kasdieniame darbe. Už žemės ūkį atsakingas EK narys Januszas Wojciechowskis tikisi, kad, apžvelgus Europos Sąjungos (ES) ūkininkų problemas, bus...
2024/04/18

Žmonės skatinami išdrįsti prašyti pagalbos

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) jau pusę metų teikia humanitarinę pagalbą žmonėms, paskambinusiems trumpuoju pagalbos numeriu 111. Per pusmetį iš viso buvo sulaukta daugiau, kaip 10 000 skambučių. Dažniausiai skambinantieji prašo p...
2024/04/18

Likimo kryžkelė: gero pieno yra daug, bet pajamos – varganos

Šiaulių r. Meškuičių seniūnijos Dapkūnų kaimo ūkininkas Ramūnas Mačiukas neabejoja galvijų genominių tyrimų ir apskritai naujausių technologijų diegimo pieno ūkyje nauda. „Turbūt jau būčiau pieno ūkio atsisakęs, jei daugiau nei...
2024/04/18

Asociacijos vairas perduotas Panevėžio rajono savivaldybės atstovei Zitai Bakanienei

Balandžio 12 d. Panevėžio rajone, Krekenavos miestelyje, įvyko Savivaldybių žemės ūkio skyrių darbuotojų asociacijos konferencija bei ataskaitinis rinkiminis susirinkimas. Narių sprendimu ilgametį asociacijos pirmininką Marijampolės savivaldybės Ž...
2024/04/18

Gyventojų augimas Klaipėdos rajone kelia plėtros valdymo iššūkių

Klaipėdos rajono savivaldybė – viena nedaugelio Lietuvoje, kurioje gyventojų skaičius auga. Per 1996–2024 m. jų padaugėjo 22,6 tūkst. ir iš viso pasiekė 67,2 tūkst. gyventojų. Tai didelis augimas, keliantis plėtros valdymo, savi...
2024/04/18

Produkciją Lietuvoje pristato biodujomis varomu vilkiku: mažins išmetamą CO2

Kaune įsikūręs bravoras nuo šiol savo produkciją visoje Lietuvoje pristato biometanu varomu vilkiku. Naujasis sunkvežimis kasdien keliauja iš Kauno į didžiųjų prekybos tinklų, esančių Panevėžyje ir Vilniuje, sandėlius, taip pat aptar...
2024/04/18

Pagiriamasis žodis jos didenybei – dilgėlei

Turbūt sunkiai rastume žmogų, nesusidūrusį su dilgėle. Ne vienam likęs nemalonus vaikystės prisiminimas apie dilgėlės „įkandimą“. O iš tiesų, didžioji dilgėlė – neįtikėtinos naudos teikiantis augalas, ypač pavasarį. Žolini...
2024/04/18

Vienur pavasaris vėluoja, kitur skuba – kokio derliaus tikėtis šiemet?

Rytiniuose ir šiauriniuose Europos regionuose šiemet pavasaris neįprastas, tvirtina tiek lietuvių, tiek lenkų, latvių, vokiečių, estų, ukrainiečių ūkininkai. Vienur jis ankstyvesnis bent dviem savaitėmis, kitur tiek pat vėluoja, tači...
2024/04/18

Ekologiškai ūkininkaujantiems anksčiau pateikus dokumentus bus greičiau mokamos išmokos

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) primena, jog ūkininkai, siekiantys gauti paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtos 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencinę priemonę „Ekologinis ūkininkavimas. Ekologinio ūkininkavimo ...