Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Atnaujintas Europos Komisijos reglamentas dėl teršalų koncentracijos maiste

2023/05/25


Europos Komisija (EK) papildė reglamentą, nustatantį didžiausias leistinas tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijas. Naujai patvirtintos leidžiamos teršalų maiste koncentracijos įsigalios nuo gegužės 25 d.

Į reglamentą įtraukti nauji teršalai: pirolizidino alkaloidai žolelių užpiluose, arbatoje, maisto papilduose, džiovintuose prieskoniuose; opijaus alkaloidai aguonų sėklose ir kepiniuose, kurių sudėtyje yra aguonų sėklų; delta-9-tetrahidrokanabinolis (Δ9-THC) kanapių sėklose ir iš jų pagamintuose produktuose; perfluoralkilintos medžiagos kiaušiniuose, žuvininkystės produktuose ir žuvyse, mėsoje ir jos subproduktuose.

Reglamentu nustatomos didžiausios leistinos tam tikrų teršalų maisto produktuose koncentracijos, taip siekiant apsaugoti Europos Sąjungos piliečių sveikatą, įskaitant jautriausias gyventojų grupes, tokias kaip vaikai, vyresnio amžiaus žmonės ir nėščios moterys.

Pasikeitimai bus iššūkis tiek verslui, gaminančiam ir parduodančiam atitinkamus produktus, tiek laboratorijoms, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime. Laboratorijos turės patvirtinti naujus metodus teršalų koncentracijoms nustatyti, tad tam teks didinti pajėgumus.

Naujajame reglamente, be išvardintų teršalų , taip pat nustatytos leidžiamos aflatoksinų, ochratoksino A, patulino, deoksinivalenolio, zearalenono, fumonizinų, citrinino, Skalsiagrybių skleročių ir skalsiagrybių alkaloidų, eruko rūgšties, tropano alkaliodų, cianido rūgšties, švino, kadmio, gyvsidabrio, arseno, alavo, dioksinų, policiklintų aromatinių angliavandenilių, 3-MCPD ir glicidolio, nitratų, melamino, perchlorato koncentracijos.

Kad verslas galėtų prisitaikyti prie naujų reikalavimų EK nustatė ir po reglamento atnaujinimo įsigaliojusių pakeitimų pereinamąjį laikotarpį produkcijos išpardavimui. Pasikeitimai įsigalioja nuo 2023 m. gegužės 25 dienos.

 

VMVT informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis