Columbus +15,6 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024
Columbus +15,6 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024

Kokybiški pipirai – turtingesnei virtuvei ir gomurio malonumui

2015/01/12

Naujų žemių atradimas, didžiųjų miestų Europoje ir Viduriniuosiuose Rytuose plėtra bei prekybos vystymasis – už šiuos reikšmingus pasiekimus žmonija turi būti dėkinga pipirams! Kilę iš Indijos, išgarsėję Graikijoje, kur buvo aukojami dievams ir naudojami kaip išpirka, šiandien pipirai karaliauja kiekvienos šeimininkės ir prestižinių restoranų virtuvėse, jais gardinami įvairūs patiekalai – nuo mėsos kepsnių iki desertų, o jų pasirinkimas parduotuvėse gali lengvai apsukti galvą.

Daugiaspalvė pipirų įvairovė

Juodi, balti, žali, rausvi – tai populiariausios pipirų rūšys. Pridėjus jų mišinius, gaunama plati įvairovė, kurioje susigaudyti visų pirma padeda žinios apie jų gamintoją. Ar pipirų grūdeliai renkami rankomis, ar mašina? Džiovinami saulėje ar džiovinimo krosnyje? Kaip prieskoniai sandėliuojami ir transportuojami? Galiausiai, ar tai vietinė, lietuviška bendrovė, ar tarptautinė, didelę patirtį sukaupusi kompanija? Nuo šių faktų priklauso prieskonių kokybė, jų skonio savybės, o juos išsiaiškinti šiais laikais nesudėtinga panaršius internete. Antra, kas gali padėti renkantis pipirus, – atidus žvilgsnis į pakuotės vidų. Tam net nebūtina jos atidaryti – atsakingi gamintojai specialiai pakuotėse padaro permatomas vietas, langelius, pro kuriuos pirkėjai gali įsitikinti, ar pipirai vienodo atspalvio, ar grūdeliai sveiki, nesutrupėję, ar nematyti priemaišų. Trečias žingsnis – pipirų degustacija.

Pipirų degustacija – ir nauda, ir pramoga Šiuo metu maisto, gėrimų, net kvapų degustacijos ypač populiarios. Tai turiningas, įdomus ir naudingas laisvalaikio, susitikimų su draugais ar bendradarbiais praleidimo būdas. Tad kodėl nesusiorganizavus pipirų degustacijos? Jai tereikia nusipirkti skirtingų gamintojų tos pačios rūšies pipirų, jei jie žirneliais, juos sumalti, bei pasiruošti servetėlių neišvengiamam smagiam čiauduliui! Pipirų degustacija pradedama nuo jų uostymo. Būtent aromatas yra pagrindinis pipirų kokybės rodiklis – kuo jis stipresnis, tuo pipiruose daugiau išlikę eterinių aliejų. Pipirų aromato skirtumus pajus ir mažiau jautri nosis. Toliau degustuojant pereinama prie pipirų ragavimo. Tai gali tapti tikru išbandymu gomuriui. Todėl patariama juos ragauti su šiltais ryžiais. Jie taip pat leidžia ryškiau pajusti, kaip skiriasi įvairių pipirų skonis jais gardinant maistą.

Skirtingos pipirų rūšys – individualiam skoniui Sudalyvavus degustacijoje ir išsirinkus kokybiškiausius pipirus pagal jų gamintoją, toliau galima eksperimentuoti su skirtingomis jų rūšimis. Nors tradiciškai juodaisiais pipirais gardinama tamsi, baltaisiais – šviesi mėsa, žuvis, daržovės, žaliaisiais – padažai bei sriubos, o rausvieji naudojami gaminant padažus, salotas, „Santa Maria“ prieskonių ekspertas Artūras Braslauskas pataria nesivadovauti nusistovėjusiomis taisyklėmis ir ieškoti savo skonių bei jų derinių. „Nedidelius žuvies ar mėsos gabalėlius pagardinkite skirtingais pipirais, ragaukite – tokiu būdu atrasite labiausiai jums patinkantį derinį“, – sako Artūras. Ekspertas pataria pipirus laikyti sandariose pakuotėse, sausoje, vėsioje vietoje. Taip pipirai žirneliais išliks kokybiški itin ilgai, sumalti – apie tris savaites. Pipirai gali būti ir užšaldomi – jų skonis taps dar stipresnis. „Santa Maria“ prieskonių ekspertas taip pat atskleidžia paslaptį, kaip tapti geresne šeimininke ar virėju – tereikia pipirinę virtuvėje pakeisti pipirų malūnėliu. Šviežiai sumalti pipirai visiškai atskleidžia savo aromatą, kuris stimuliuoja seilių išsiskyrimą, leidžia stipriau jausti skonį ir mėgautis ragaujamu maistu.

seimininke

Dalintis
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...