Mandi aviena su ryžiais

• 3 puodelių ilgagrūdžių basmati ryžių (geriausia mirkytų)
• Cinamono lazdelės
• 3 kardamono ankščių (arba 1/2 šaukštelio kardamono prieskonių)
• 1–2 lauro lapų
• Džiovintos citrinos (jei turite)
• 1 v. š. alyvuogių aliejaus
• 4,5 puodelio vandens
• 1,5 kg avienos mentės su kaulu, be riebalų
• Žiupsnelio druskos
• Žiupsnelio pipirų
• 1 v. š. maltų kmynų
• 1/2 v. š. maltos kalendros (arba kitų prieskonių)

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Į didelį, orkaitėje naudoti tinkamą puodą ar troškinimo indą sudėkite ryžius, cinamono lazdelę, kardamono ankštis, lauro lapus ir džiovintą citriną. Ryžius pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užpilkite vandens, kad jo būtų apie 1 cm virš ryžių. Puodą sandariai uždenkite kepimo folija ir šakute tolygiai pribadykite skylučių.

Avienos mentę paskaninkite druska, pipirais, kmynų milteliais ir kalendra, prieskonius įtrinkite. Dėkite ją ant kepimo folijos, dengiančios ryžius. Ant mėsos galite uždėti kepimo popieriaus, tada sandariai uždenkite folija taip, kad ant folija uždengto ryžių puodo viršaus būtų suvyniota ir folija uždengta avienos mentė. Kepkite apie 3 valandas arba tol, kol smeigiant šakute mėsa lengvai kris nuo kaulo.

Baigę kepti, išmaišykite ryžius, dėkite juos į serviravimo lėkštę, o ant viršaus – avienos. Ryžius papuoškite skrudintomis kedrinėmis pinijomis, granato sėklomis ar razinomis, jei norite, šviežia kalendra ir petražolėmis. Garnyrui naudokite įprastas žalias salotas. Man skaniausia su graikišku jogurtu, pagardintu smulkiai pjaustytais šviežiais agurkais (kartais įpjaustau ir marinuotų) ir džiovintomis mėtomis.