Ashburn +24,3 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Bir 2024
Ashburn +24,3 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 16 Bir 2024

Apie tai, kaip obuoliai virsta netradiciniais sūriais

2024/04/10


Į klaipėdietės Birutės Laurinaitienės pagamintas netradicines džiovintų vaisių puokštes sugula vasaros prisiminimai. Sumani šeimininkė žino, kaip išsaugoti ir rudens dvelksmą bei skonį, kurį sugeria jos sodo obuoliai. Moteris dalijasi netradiciniais obuolių sūrio receptais, naudingais patarimais, rodo sūriams neįprastas formas.

Obuolių sūrius kepė orkaitėje

„Rudenį, kai obelų šakos linko nuo vaisių, sumaniau dalį jų paversti obuolių sūriais. Kas yra juos gaminęs, žino, koks tai varginantis užsiėmimas. Kad nestovėčiau prie viryklės, saugantis verdančių obuolinės „lavos“ spjūvių, pasinaudojau internetinėse platybėse rastu receptu, kaip obuolinį sūrį iškepti orkaitėje. Būtent tai ir paskatino imtis šito būdo. Nesunkus gaminimo būdas mane „užkabino“, – prisipažįsta netradicinių receptų bandytoja, pabrėždama, kad nesvarbu kokia sūrių forma ­– sudėtis ir priedai tie patys.

Ko Birutė deda į neįprasto skonio vaisių pastiles ir kaip iš jų formuoja puokštes, rašėme anksčiau, o štai obuolių sūrius ji gardina cinamonu, sezamo sėklomis, skrudintais smulkintais graikiniais, lazdynų, migdolų riešutais. Jiems naudojo ir pačios džiovintų svarainių ar obuolių juostelių, nes norėjusi, kad obuolinė masė būtų marmurinės tekstūros. Priedų ji dėjo likus keletui minučių iki gaminimo pabaigos.

Birutė Laurinaitienė
Birutė žino, kaip išsaugoti rudens dvelksmą ir skonį, kurį sugeria jos sodo obuoliai.

Sūrius moteris gamino įvairių formų. Pradėjo nuo tradicinių, o vėliau išbandė visas namuose rastas formeles. Tad obuolių sūriai įgavo ir asorti saldainukų, ir rožių, ir kitų gėlių formas. Tokius nedidelius sūrelius nesunku porai dienų įdėti į džiovyklę, kasdien įjungiant keletui valandų ir pašildant 45–50 °C temperatūroje, kad greičiau išgaruotų didžioji drėgmės dalis ir prasidėtų savaiminis džiūvimo procesas. Po poros dienų sūreliai sudedami ant medinių lentelių, užklotų kepimo popieriumi, apklojami retu lininiu audiniu ir paliekami brandintis kambario temperatūroje, kol taps pakankamai sausi.

Išdžiūvusius sūrius Birutė pataria laikyti sandariuose induose. Gerai išdžiovinto sūrio saugojimo terminas neribotas, svarbu turėti stiprius dantis, nes jie tampa labai kieti.

obuolių sūriai
Dailios formos ir nedideli obuolių sūreliai tinka ir stalui papuošti, ir padovanoti.

Obuolinės „kanelės“

Gamindama B. Laurinaitienė pirmiausia paruošia obuolių sūrio masę. Kai ji gerokai atvėsta, tampa vos šilta, sukrečia į silikonines formeles, tik prieš tai jas būtina sušlapinti ir maždaug valandai išnešti į vėsią vietą.

Formelėse atvėsusi masė įgauna tvirtą formą ir lengvai iškrenta. „Kanelių formelėse pagamintus sūrius vadinu „kanelėmis“, nors iš tiesų, jie gali būti ir kitokių formų, – pasakoja pašnekovė. – Iš formų išimtus sūrelius dedu ant silikoninių padėklų ir kokias 3 valandas šildau džiovyklėje 55 °C laipsnių temperatūroje. Po to perkeliu ant tinklelio ir vėl 3–4 valandas šildau, o, išjungusi džiovyklę, dar kuriam laikui palieku ant padėklų.“

Šį procesą Birutė kartoja tris vakarus. Vėliau sūrius sudeda ant medinių lentelių, pridengia marle. Tuos, kurie skirti ilgesniam laikymui, vėliau dar palieka brandintis kambaryje. Kitus galima valgyti iš karto. Kanelių formelės patogios tuo, kad jose yra kiaurymė, tai leidžia sūriams greičiau išdžiūti.

„Galima naudoti bet kokias formeles, kurias turite namuose. Nuo jų dydžio priklausys obuolių sūrelių džiūvimo laikas“, – paaiškina klaipėdietė.

obuolių sūris
Kanelių formelėse pagaminti obuolių sūreliai džiūsta greičiau.

Obuolių sūrio voleliai

Obuolinių sūrių gamybos specialistė yra išbandžiusi ir volelių formą – tik tokių formelių sakė neturinti, todėl formuoja rankomis. Volelio dydis, t. y. ilgis ir skersmuo priklauso pagal nuotaiką. Ji net pati nežino kodėl, bet dažniausiai gaunasi apie 15 cm ilgio ir 3–4 cm storio.

Taigi, susikarpome marlės audinį 20–25 cm ilgio ir 15 cm pločio juostomis, klojame ant didesnės medinės lentelės. Audinį būtina sudrėkinti, kitaip obuolinė masė prilips ir bus neįmanoma sustingusio sūrelio gražiai išvynioti. Ant audinio juostos, dedame po porą kupinų šaukštų paruoštos ir bebaigiančios atvėsti obuolių masės, paskleidžiame stačiakampio forma. Po to lenkiame ir ridendami po truputį formuojame apvalią formą. Procesas primena sušių gamybą“, – atskleidžia svarbias detales B. Laurinaitienė.

obuolių sūris
Džiovintas obuolių sūris voleliuose.

Taip suvynioti sūreliai valandai išnešami į vėsią patalpą, vėliau atsargiai išvyniojami. Jie jau būna pakankamai sustingę ir puikiai išlaiko formą. Džiovinimo principas toks pat, kaip mažųjų sūrelių, tik trunka porą dienų ilgiau.

„Vienai obuolių sūrių normai naudoju 5 kg nuluptų, skiltelėmis supjaustytų obuolių ir 500 g cukraus.Visus priedus dedu likus 5 minutėms iki virimo pabaigos“, – apibendrina B. Laurinaitienė.

 

„Rasų“ informacija

Birutės LAURINAITIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas