Ashburn +23,8 °C Dangus giedras
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024
Ashburn +23,8 °C Dangus giedras
Ketvirtadienis, 18 Lie 2024

Ar nugriebus pelėsį nuo uogienės ją vis dar saugu valgyti?

2023/10/01


Uogų ir daržovių stiklainiukai pamažu jau baigia išsirikiuoti lentynose, kai kurie sodo ir daržo gardumynai sugulė šaldikliuose. Jei padirbėta nuoširdžiai, šių atsargų pakaks iki pavasario. Vis tik Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai dar kartą primena, kokių klaidų vengti ir kada konservuoto maisto geriau nevalgyti.

Konservavimo ir uogienių virimo procesas turi būti pradedamas nuo stiklainių paruošimo. Stiklainiai turi būti nesuskilę, gerai išvalyti. Svarbu žinoti, jog stiklainius nulieti ir apiplauti šiltu vandeniu nepakanka – šiltas vanduo tik pašalina ant stiklainio esančius nešvarumus, tačiau pačių stiklainių nedezinfekuoja, o juos dezinfekuoti privalu. Verdantis vanduo ar kaitinimas orkaitėje gali būti naudojamas kaip vienas iš dezinfekcijos būdų. Konservuojami produktai turi būti neužteršti, nepernokę, nuvalyti, pašalintos nevalgomos dalys.

Pasterizavimas – tai labai svarbus maisto konservavimo procesas, kuomet į sandarų indą ar kitą tarą sudedami produktai, tuomet kaitinami vandenyje ar garuose, kol sunaikinami kenksmingi mikroorganizmai. Pasterizavimui daržovės, vaisiai turi būti tinkamai paruošti – nuplauti, kartais blanširuoti (apiplikyti verdančiu vandeniu). Tačiau retkarčiais nutinka, jog jau pasterizuotų konservų dangteliai išsipučia – tai reiškia, jog konservas buvo netinkamai pasterizuotas, nes konservuotuose vaisiuose, daržovėse yra prasidėjusi ir toliau vyksta mikroorganizmų veikla. Toks konservas nėra tinkamas vartoti.

Jau paruoštus konservus, reiktų laikyti ne aukštesnėje kaip +10 °C temperatūroje, o užšaldytus – ne aukštesnėje kaip –18 °C ir būtinai sausoje vietoje.

Laikui bėgant konservuotas maistas kinta, juose gali pradėti daugintis sveikatai pavojingi mikroorganizmai. Konservų, kurie yra su pelėsiu ar turi kitų gedimų požymių valgyti nepatartina. Nors, jei ir nugriebsite pelėsį keliais centimetrais žemiau, tai negarantuos, jog jį pašalinote visą, o produktas tapo saugus vartoti.

Namų sąlygomis paruošti konservai turėtų būti suvartojami per vieną sezoną arba kaip įmanoma greičiau.

Daugiau informacijos apie konservuotus, šaldytus vaisius, daržoves bei grybus, rasite čia: https://rb.gy/97054

 

VMVT informacija

Dalintis