Ashburn +19,7 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 15 Bir 2024
Ashburn +19,7 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 15 Bir 2024

Atsigaivinkime sveikais ledais

2023/06/10


Kokia gi vasara be ledų, ypač mažiesiems! Nesvarbu, kad tirpsta, nesvarbu, kad lipnūs piršteliai ir skruostukai. Tačiau dažna mama pagalvoja apie dažiklius, konservantus ir ar šis desertas nepakenks vaiko sveikatai. „Net natūraliuose leduose cukrų neišvengsime, bet prisiminkime ir tai, kas dar yra ledų porcijoje“, – sako dietistė, tinkla­lapių sulieknek.lt ir vaikumityba.lt kūrėja Vaida Kurpienė.

Rinkitės atidžiai

Perkant ledus parduotuvėje, mitybos specialistė rekomenduoja atidžiai perskaity­ti etiketes – tai ypač svarbu, jei juos valgote dažnai. Sveikesni bus tie, kuriuose mažiau sudėtinių dalių – tokiuose bus mažiau E ir kitų sveikatai kenksmingų priedų.

Kadangi etiketėje pirmoji minima dalis sudaro didžiausią produkto dalį, o paskutinė – mažiausią, rinkitės tuos, kurių etiketėje pirmiausia įvardyta vertinga ledų dalis. „Pavyzdžiui, kai renkatės plombyrą, jo etiketėje pirmoji sudėtinė dalis turėtų būti pienas, grietinėlė, bet ne vanduo, – pataria dietistė. – Jei gaminant ledus naudoti pieno milteliai, kalorijų skirtumo nėra, tačiau ledai iš mažiau apdorotų produktų bus vertingesni ir skanesni.”

Vaisiniai ledai sveikesni tie, kurie pa­gaminti iš vaisių tyrės arba sulčių, o ne iš vandens, gliukozės sirupo, dažiklių, kvapiklių ir kitų priedų. Užrašas „braškių skonio” visai nereiškia, kad leduose yra braškių – greičiausiai tai tik braškes prime­nančių skonio, kvapo ir spalvos priedai.

Dietistė Vaida Kurpienė

V. Kurpienė perspėja atsargiai žiūrė­ti į ledus su glaistu, mat ledų, glaistytų natūraliu šokoladu, yra labai nedaug ir jie brangūs. Daug dažniau glaistas bus iš augalinių riebalų, turinčių kenksmingų transriebalinių rūgščių, ir maisto priedų.

Reikėtų vengti ir tokių ledų, kurių su­dėtyje pieno riebalai pakeisti augaliniais riebalais. Jie ir prastina produkto sko­nį, ir kenkia sveikatai. „Juose yra paki­tusių riebalų (transriebalų), veikiančių kaip kancerogenai (didėja vėžio rizi­ka), jie gali skatinti uždegimus, didinti blogojo cholesterolio ir mažinti gerojo cholesterolio lygį. Tiesa, nuo 2020 m. transriebalų naudojimas Lietuvoje stipriai ribojamas“, – nurodo specialistė.

Ne mažiau svarbu įvertinti ant etiketės užrašytą cukrų kiekį ir nepamiršti, kad nurodomas jų kiekis 100 g produkto, o porcija gali sverti ir daugiau, ir mažiau. „Būkite atidūs, ypač jei perkate ledus dėžutėse ir namuose juos valgote neskai­čiuodami gramų! Per dieną darželinukui galima suvartoti iki 15–17 g, įskaičiuojant cukrus ne tik iš stalo cukraus ir ledų, bet ir sulčių bei medaus ar cukraus pakaitalų. Tiesa, pieno produktų leduose dalis cukrų yra iš laktozės (pieno cukraus), kuris į skaičių netraukiamas“, – pataria budrumo neprarasti dietistė.

Sveikiausi mamos ledai

„Ledų lengvai galite pasigaminti ir pa­tys“, – drąsina V. Kurpienė. Ji sako, kad, gaminant ledus namuose, jokių ypatingų prietaisų nereikia – patogu, jei yra ledų aparatas, tačiau galima puikiai apsieiti ir be jo! Bet kuriame didesniame prekybos centre nusipirkus ledų formelių, galima susišaldyti natūralių ledų iš įprastų nami­nių produktų, taip išvengiant ir pridėtinio cukraus, ir alergenų, ir visų organizmui nereikalingų maisto priedų.

Tokių ledų įvairovė – begalinė! Jų sudėtyje gali būti mėgstamų vaisių, na­tūralių sulčių, grietinėlės, pieno, varškės, jogurto, medaus. Galite gaminti pagal receptus arba eksperimentuoti atsižvelg­dami į savo šeimynos skonį. „Geriau ma­žesnė, bet puikios sudėties porcija“, – sako V. Kurpienė ir siūlo kelis autorinius sveikų ledų receptus.

Arbūziniai ledai

Reikės:

  • 200 g arbūzo
  • pusės stiklinės šilauogių

Arbūzą sutriname trintuvu ir sumaišome su šilauogėmis. Pilame į formeles ir šaldome.

Kita arbūzinių ledų versija – supjaustome arbūzą trikampiais, į žievę įsmeigiame medinius plokščius pagaliukus ir užšaldome.

Mangų ledai su kokosų pienu ir šokoladu

Reikės:

  • 2 sunokusių mangų
  • 250 ml kokosų pieno
  • 2 šaukštų agavų sirupo
  • šaukštelio šokolado (šilto, geriausia su kuo didesniu kakavos kiekiu)

Supjaustome mangus kubeliais ir užšaldome šaldiklyje. Vėliau juos sutriname smulkintuvu. Į masę pilame kokosų pieno ir dar kartą gerai išmaišome smulkintuvu, pilame agavų sirupo ir vėl išmaišome. Ledų mišinį paskirstome į indelius ir dedame į šaldiklį. Sušalusius ledus gražiai sudedame į ledaines, apšlakstome šiek tiek virš garų vonelės pašildytu šokoladu.

Natūralaus jogurto ir uogų ledai

Reikės:

  • 120 g natūralaus, ekologiško jogurto
  • 70 g uogų, pavyzdžiui, braškių, aviečių, mėlynių ar kitų, galima naudoti ir šaldytas
  • 8 g medaus arba agavų sirupo

Susmulkiname uogas (kad masė būtų vientisesnė, galime sutrinti smulkintuvu). Į uogas supilame jogurtą ir medų arba agavų sirupą, išmaišome. Supilstome į šaldymo indelius arba ledų formas. Dedame į šaldiklį ir paliekame kelioms valandoms. Jei naudojate šaldytas uogas, galima skanauti iš karto.

Kitas būdas – pirmiausia užšaldyti uogas ir jogurtą, vėliau galingu smulkintuvu sutrinti ir valgyti iškart.

Varškės ledai su trešnėmis

Reikės:

  • 180 g varškės
  • 2 šaukštų graikiško jogurto
  • šaukšto medaus
  • trešnių

Visus ingredientus gerai suplakame smulkintuvu. Įmaišome smulkintų trešnių. Gautą masę supilstome į norimas formeles ir dedame į šaldiklį.

 

„Rasų“ korespondentė Giedrė RYMEIKĖ

Vaidos Kurpienės nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis