Kuo arčiau ruduo, tuo dažniau išgirstame: „Gal nori cukinijos?“ Ir, neduok Dieve, į šį klausimą atsakysite teigiamai. Nes kalbama ne apie vieną arba dvi mažas, o bent apie penkias banginio formos ir dydžio cukinijas. Stengdamiesi neatskleisti šio švento siaubo, kuris paralyžiavo visus mūsų refleksus vien nuo minties „Ką aš su jomis darysiu?“, maloniai šypsomės ir nešame vienas kitam cukinijų derliaus dovanas. Kaip kovosime su cukinijomis? Pirma taisyklė – suvalgyti jas dar žiedų formoje, o antra – tiesiog džiaugtis šia nuostabia gamtos dovana ir išbandyti naujus receptus.
Elžbieta Monkevič
Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja
Puikus patiekalas išsinešti į pikniką, sodą, tiks į pietų dėžutę. Valgo ir vaikai, ir suaugusieji.
Tiks 30 x 12 cm arba 24 cm skersmens tartai.
Tešlai:
Įdarui:
Svogūnus supjaustykite labai plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir gerai išmaišykite. Sudėkite į keptuvę ir kepkite nustatę labai silpną kaitrą, kol svogūnų tūris sumažės maždaug tris kartus, o jie taps kone permatomi.
Svogūnus išimkite, į tą pačią keptuvę sudėkite juostelėmis pjaustytą vištieną, apkepkite, kol mėsa taps auksinės spalvos, suberkite grybus ir kepkite nustatę stiprią kaitrą, kol grybai gražiai apskrus. Sudėkite svogūnus, šalavijo lapelius, permaišykite ir pakaitinkite kartu. Atidėkite.
Tartos pagrindui sudėkite pjaustytą kubeliais sviestą į smulkintuvo indą, suberkite miltus, druską ir susmulkinkite iki kruopelyčių. Supilkite ledinį vandenį ir labai greitai užminkykite tešlą. Svarbu neperminkyti! Labai plonai iškočiokite ir išklokite formą. Uždėkite balastą – kepimo popierių ir ant jo suberkite kruopų, kad prispaustų. Dėkite formą su tešla į šaldytuvą ir laikykite valandą ar ilgiau.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite tartos pagrindą, kol gražiai apskrus šonai, nuimkite balastą ir dar pakepkite, kol gražiai apskrus dugnas.
Išimkite iš orkaitės. Galite pagrindą atidėti arba toliau kepti.
Cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis.
Sumaišykite kiaušinius, tarkuotą sūrį, grietinėlę, pasūdykite.
Tartos pagrindą patepkite kreminiu sūreliu, dėkite ant jo vištienos ir grybų įdarą, lygiai paskleiskite ant pagrindo, supilkite užpilą ir viršuje sudėliokite cukinijų riekeles.
Kepkite 170 °C orkaitėje 20 min.
Su medumi ir rozmarinais marinuotos cukinijos
Pagaminkite ir įsimylėkite šias cukinijas taip, kaip aš. Jos ant mano stalo jau daugiau nei 15 metų: nenusibosta nei gaminti, nei valgyti.
Reikės:
Aitriąją papriką ir česnaką supjaustykite smulkiai, cukinijas – riekelėmis. Viską sumaišykite.
Rozmarino šakeles pamaigykite. Viską sudėkite į sandarų indelį.
Sumaišykite medų, actą, druską, aliejų ir užpilkite supjaustytas daržoves. Permaišykite, uždenkite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai. Tuomet išimkite rozmariną. Cukinijas galite laikyti ir 2–3 dienas, bet jos tiek nesilaiko.
Atviras pyragas su jaunomis cukinijomis ir patisonais
Jei rudenį paklaustumėte, ką daryti su cukinijomis, kurios niekur netelpa, atsakyčiau – vasarą valgykite žiedus, taip jos bus suvalgytos net nepradėjusios augti.
Reikės:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pestą sumaišykite su rikota. Patepkite tešlos lakštą rikotos ir pesto mišiniu.
Plonais griežinėliais supjaustykite cukinijas ir patisonus. Sudėliokite paruoštus cukinijų griežinėlius ir šoninės riekeles tolygiai taip, kaip patinka.
Pašlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite džiovintu raudonėliu. Kepkite apie 25–30 min., prieš patiekdami pabarstykite smulkintais laiškiniais česnakais.
Cukinijų kepsneliai
Šiems kepsneliams galite naudoti įvairiausias daržoves, net ir pavytusias.
Reikės:
Jei turite kombainą, sudėkite į jį visus ingredientus ir susmulkinkite. Palikite trumpam, kad avižiniai dribsniai pamirktų daržovių sultyse.
Jei kombaino neturite, cukinijas sutarkuokite burokine arba kiek smulkesne tarka. Palaikykite tarkį 15 min. sietelyje, kad nuvarvėtų skystis. Dar kartą nuspauskite. Likusias daržoves irgi sutarkuokite, žalumynus supjaustykite ir viską sumaišykite.
Jei viską gerai išmaišius tešla skystoka, įberkite dar šaukštą džiūvėsėlių.
Šaukštu dėkite masę ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 170 °C orkaitėje apie 20–25 min. Kepsnelius galite patiekti su jogurtu, grietine, humusu, puikiai tinka prie sūdytos lašišos.
Omletas su feta ir cukinijomis
Vienas tobuliausių derinių – cukinija ir sūris. Galima rinktis įvairių: nuo kietųjų iki šviežių arba tepamų. Patiekalas 2–3 asmenims.
Reikės:
Cukiniją supjaustykite riekelėmis, česnaką susmulkinkite ir kartu lengvai apkepkite keptuvėje, kurią galima būtų dėti į orkaitę. Mėtų lapelius pasmulkinkite. Kiaušinius išplakite kartu su mėtomis.
Ant cukinijos ir česnako mišinio supilkite kiaušinių masę, suberkite patrupintą fetą, atsargiai permaišykite arba bent pakratykite keptuvę, kad viskas susimaišytų. Kepkite nustatę mažą kaitrą apie 5–6 min., paskui apkepkite po įkaitinta grilio spirale, kol sūris išsilydys.
Dėkite į lėkštę, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite su mėgstamais žalumynais.
Elžbietos Monkevič nuotraukos
2022-08-12
Susijusios temos - skaitykite: cukinijos, cukinijų patiekalai, receptai, pyragas