Kol dar ne visi kopūstai užraugti ir suguldyti sandėliuke, stverkime vieną kitą gūžę ir pasigaminkime ką nors paprasto, greito, neįmantraus – juk šiandien šeštadienis laisvadienis!
Kopūstinis kotletas

Reikės:
- nedidelio kopūsto
- 2–3 virtų bulvių
- 3 kiaušinių
- 100–200 g plonai raikyto rūkyto kumpio ar šoninės
- 100 ml grietinėlės
- 3 šaukštų aliejaus
- šaukštelio maltų kmynų
- druskos
- maltų pipirų
- smulkintų žalumynų
- Penkis kopūstų lapus gerai nuplaukite, sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir maždaug 3 min. pavirkite. Išgriebkite, nuvarvinkite ir jais išklokite karščiui atsparų riebalais pateptą indą. Lapų kraštai turi karoti išorėje.
- Likusį kopūstą susmulkinkite.
- Kiaušinius išplakite su grietinėle, pasūdykite, pagardinkite pipirais, kmynais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šiek tiek apkepinkite kopūstus. Kai jie pravės, sumaišykite su kubeliais pjaustytomis bulvėmis.
- Užpilkite kiaušinių plakiniu, gerai išmaišykite ir masę sukrėskite į kopūstais išklotą indą.
- Lapus užlenkite, apjuoskite kumpio juostelėmis ir 20–30 min. kepkite 200 °C orkaitėje.
PRAKTIŠKAS PATARIMAS
Jei pusę supjaustytų kopūstų pakeisite mėsos įdaru, patiekalas bus sotesnis.
Lietiniai su kopūstų įdaru

Blynams:
- 370–420 ml pieno
- 220 g miltų
- kiaušinio
- šaukštelio cukraus
- druskos
- aliejaus kepti
Įdarui:
- 500–600 g šviežio kopūsto
- ryšelio svogūnų laiškų
- 40 g sviesto arba aliejaus
- druskos, maltų pipirų
- Į dubenį supilkite dalį pieno, su cukrumi ir druska išplaktą kiaušinį, suberkite persijotus miltus ir užmaišykite tešlą.
- Pamažu, nuolat maišydami, supilkite visą pieną. Tešla turi išeiti grietinės tirštumo. Iškepkite plonus lietinius.
- Kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, susmulkinkite svogūnų laiškus.
- Keptuvėje ant stiprios ugnies įkaitintuose riebaluose 5–7 min. kepinkite kopūstus. Pabarstykite pipirais.
- Kopūstus sukrėskite į riebalais pateptą kepimo indą ir 10–15 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.
- Į keptuvę įpilkite truputį aliejaus ir ant stiprios ugnies 2–3 min. pakepinkite svogūnų laiškus. Sumaišykite juos su iškepusiais kopūstais.
- Kiekvieną blyną vyniokite su 1–2 šaukštais kopūstų įdaro.
- Blynus sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą ir 5–7 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Kepdami blynus apverskite.
Raudonųjų kopūstų ir obuolių troškinys

Reikės:
- 2–3 obuolių
- 700–800 g raudonojo kopūsto
- 200 ml raudonojo sauso vyno
- svogūno
- 2 šaukštų aliejaus
- cinamono lazdelės
- lauro lapelio
- šaukšto balzaminio acto
- šaukšto medaus
- 1–3 šaukštų šaldytų ar džiovintų juodųjų serbentų
- šaukštelio citrinos sulčių
- druskos
- maltų juodųjų pipirų, kmynų, maltos kalendros
- Kopūstą susmulkinkite plonais šiaudeliais, svogūną – gabaliukais. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
- Svogūnus pakepinkite įkaitintame aliejuje, kol jie taps permatomi. Į keptuvę suberkite kopūstus, išmaišykite, supilkite vyną, įdėkite laurų lapelį, cinamonų lazdelę, uždenkite ir troškinkite apie 10 min. ant silpnos ugnies.
- Į kopūstus sudėkite obuolius, serbentus, medų, supilkite balzaminį actą ir troškinkite dar 15–20 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Jei troškinys ims svilti, įpilkite šiek tiek vandens.
- Baigdami troškinti įmaišykite po žiupsnelį kmynų ir kalendros.
- Prieš patiekdami į stalą iš troškinio išimkite cinamono lazdelę ir lauro lapelį.
Kopūstų pyragas

Tešlai:
- 125 g minkšto sviesto
- 300–350 g miltų
- 250 g varškės
- 2 kiaušinių
- šaukštelio cukraus
- šaukštelio kepimo miltelių
- druskos
- maltos ciberžolės
Įdarui:
- apie 1 kg kopūstų
- ½ l neriebios grietinėlės
- šaukšto sviesto
- svogūno
- druskos, maltų pipirų
Aptepti:
- kiaušinio trynio
- šlakelio pieno
- saujelės baltų ir juodų sezamų sėklų
- Sviestą gerai išsukite su kiaušiniais, varške ir cukrumi.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir ciberžolės.
- Miltų mišinį suberkite į varškės masę ir užminkykite tešlą. Uždenkite ją maistine plėvele ir palikite pastovėti 10 min.
- Įdarui kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, sudėkite į puodą, užpilkite grietinėle ir užvirinkite. Būtinai pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.
- Uždengę kopūstus ant silpnos ugnies troškinkite 25–30 min.
- Nusunkite, nuvarvinkite ir į juos įmaišykite svieste pakepintus svogūnus. Leiskite įdarui atvėsti.
- Tešlą padalykite į dvi dalis – vieną didesnę, kitą mažesnę.
- Kepimo indą patepkite sviestu, dėkite didesnį tešlos gniužulą ir pirštais stumdykite, kol išeis paplotis per visą dugną ir kraštus.
- Sukrėskite kopūstų įdarą, šiek tiek paspauskite jį, paviršių išlyginkite ir uždenkite lakštu iš mažesnio tešlos gabalo.
- Kruopščiai užspauskite tešlos kraštus. Viršų patepkite su pienu išplaktu tryniu ir pabarstykite sezamų sėklomis.
- Kepkite pyragą 35–40 min. 180 °C orkaitėje, kol paviršius gražiai apskrus. Į stalą patiekite šiek tiek atvėsintą, bet skanus ir šaltas.
Pyragas su kopūstų įdaru
Tešlai:
- 170 g miltų
- 200 g varškės
- nedidelio kiaušinio
- cukraus
- druskos
Įdarui:
- 300 g raudonojo kopūsto
- 1–2 pomidorų
- 200 ml grietinėlės
- 2 kiaušinių
- 125 g fermentinio sūrio
- 100–200 g rūkytos šoninės
- druskos
- maltų juodųjų pipirų
- kmynų
- petražolių ar kitokių žalumynų
- aliejaus
- Kiaušinį ištrinkite su žiupsneliu druskos ir cukraus. Sudėkite varškę ir išmaišykite. Suberkite miltus ir užminkykite tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
- Kopūstą susmulkinkite, 10–15 min. patroškinkite su šlakeliu aliejaus. Kopūstus pasūdykite, pagardinkite pipirais, kmynais.
- Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis, pomidorus – griežinėliais.
- Tešlą iškočiokite, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant tešlos suverskite kopūstus ir užpilkite kiaušinių, grietinėlės ir tarkuoto sūrio mišiniu.
- Ant viršaus išdėliokite šoninės juosteles, pomidorus ir maždaug 40 min. kepkite 180–200 °C orkaitėje, kol pyragas gražiai apskrus.
- Papuoškite žalumynais.
„Rasų“ informacija
Asociatyvios 123rf nuotr.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.