Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Dabar kopūstai skaniausi – ar jau žinote ką iš jų gaminsite?

2023/10/21


Kol dar ne visi kopūstai užraugti ir suguldyti sandėliuke, stverkime vieną kitą gūžę ir pasigaminkime ką nors paprasto, greito, neįmantraus – juk šiandien šeštadienis laisvadienis!

Kopūstinis kotletas

kopūstai, receptas

Reikės:

  • nedidelio kopūsto
  • 2–3 virtų bulvių
  • 3 kiaušinių
  • 100–200 g plonai raikyto rūkyto kumpio ar šoninės
  • 100 ml grietinėlės
  • 3 šaukštų aliejaus
  • šaukštelio maltų kmynų
  • druskos
  • maltų pipirų
  • smulkintų žalumynų
  1. Penkis kopūstų lapus gerai nuplaukite, sudėkite į verdantį sūdytą vandenį ir maždaug 3 min. pavirkite. Išgriebkite, nuvarvinkite ir jais išklokite karščiui atsparų riebalais pateptą indą. Lapų kraštai turi karoti išorėje.
  2. Likusį kopūstą susmulkinkite.
  3. Kiaušinius išplakite su grietinėle, pasūdykite, pagardinkite pipirais, kmynais.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šiek tiek apkepinkite kopūstus. Kai jie pravės, sumaišykite su kubeliais pjaustytomis bulvėmis.
  5. Užpilkite kiaušinių plakiniu, gerai išmaišykite ir masę sukrėskite į kopūstais išklotą indą.
  6. Lapus užlenkite, apjuoskite kumpio juostelėmis ir 20–30 min. kepkite 200 °C orkaitėje.

PRAKTIŠKAS PATARIMAS

Jei pusę supjaustytų kopūstų pakeisite mėsos įdaru, patiekalas bus sotesnis.

Lietiniai su kopūstų įdaru

kopūstai, receptas

Blynams:

  • 370–420 ml pieno
  • 220 g miltų
  • kiaušinio
  • šaukštelio cukraus
  • druskos
  • aliejaus kepti

Įdarui:

  • 500–600 g šviežio kopūsto
  • ryšelio svogūnų laiškų
  • 40 g sviesto arba aliejaus
  • druskos, maltų pipirų
  1. Į dubenį supilkite dalį pieno, su cukrumi ir druska išplaktą kiaušinį, suberkite persijotus miltus ir užmaišykite tešlą.
  2. Pamažu, nuolat maišydami, supilkite visą pieną. Tešla turi išeiti grietinės tirštumo. Iškepkite plonus lietinius.
  3. Kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais, susmulkinkite svogūnų laiškus.
  4. Keptuvėje ant stiprios ugnies įkaitintuose riebaluose 5–7 min. kepinkite kopūstus. Pabarstykite pipirais.
  5. Kopūstus sukrėskite į riebalais pateptą kepimo indą ir 10–15 min. pašaukite į 180 °C orkaitę.
  6. Į keptuvę įpilkite truputį aliejaus ir ant stiprios ugnies 2–3 min. pakepinkite svogūnų laiškus. Sumaišykite juos su iškepusiais kopūstais.
  7. Kiekvieną blyną vyniokite su 1–2 šaukštais kopūstų įdaro.
  8. Blynus sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą ir 5–7 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Kepdami blynus apverskite.

Raudonųjų kopūstų ir obuolių troškinys

kopūstai, receptai

Reikės:

  • 2–3 obuolių
  • 700–800 g raudonojo kopūsto
  • 200 ml raudonojo sauso vyno
  • svogūno
  • 2 šaukštų aliejaus
  • cinamono lazdelės
  • lauro lapelio
  • šaukšto balzaminio acto
  • šaukšto medaus
  • 1–3 šaukštų šaldytų ar džiovintų juodųjų serbentų
  • šaukštelio citrinos sulčių
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų, kmynų, maltos kalendros
  1. Kopūstą susmulkinkite plonais šiaudeliais, svogūną – gabaliukais. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  2. Svogūnus pakepinkite įkaitintame aliejuje, kol jie taps permatomi. Į keptuvę suberkite kopūstus, išmaišykite, supilkite vyną, įdėkite laurų lapelį, cinamonų lazdelę, uždenkite ir troškinkite apie 10 min. ant silpnos ugnies.
  3. Į kopūstus sudėkite obuolius, serbentus, medų, supilkite balzaminį actą ir troškinkite dar 15–20 min. Pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  4. Jei troškinys ims svilti, įpilkite šiek tiek vandens.
  5. Baigdami troškinti įmaišykite po žiupsnelį kmynų ir kalendros.
  6. Prieš patiekdami į stalą iš troškinio išimkite cinamono lazdelę ir lauro lapelį.

Kopūstų pyragas

kopūstai, receptai

Tešlai:

  • 125 g minkšto sviesto
  • 300–350 g miltų
  • 250 g varškės
  • 2 kiaušinių
  • šaukštelio cukraus
  • šaukštelio kepimo miltelių
  • druskos
  • maltos ciberžolės

Įdarui:

  • apie 1 kg kopūstų
  • ½ l neriebios grietinėlės
  • šaukšto sviesto
  • svogūno
  • druskos, maltų pipirų

Aptepti:

  • kiaušinio trynio
  • šlakelio pieno
  • saujelės baltų ir juodų sezamų sėklų
  1. Sviestą gerai išsukite su kiaušiniais, varške ir cukrumi.
  2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir ciberžolės.
  3. Miltų mišinį suberkite į varškės masę ir užminkykite tešlą. Uždenkite ją maistine plėvele ir palikite pastovėti 10 min.
  4. Įdarui kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, sudėkite į puodą, užpilkite grietinėle ir užvirinkite. Būtinai pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.
  5. Uždengę kopūstus ant silpnos ugnies troškinkite 25–30 min.
  6. Nusunkite, nuvarvinkite ir į juos įmaišykite svieste pakepintus svogūnus. Leiskite įdarui atvėsti.
  7. Tešlą padalykite į dvi dalis – vieną didesnę, kitą mažesnę.
  8. Kepimo indą patepkite sviestu, dėkite didesnį tešlos gniužulą ir pirštais stumdykite, kol išeis paplotis per visą dugną ir kraštus.
  9. Sukrėskite kopūstų įdarą, šiek tiek paspauskite jį, paviršių išlyginkite ir uždenkite lakštu iš mažesnio tešlos gabalo.
  10. Kruopščiai užspauskite tešlos kraštus. Viršų patepkite su pienu išplaktu tryniu ir pabarstykite sezamų sėklomis.
  11. Kepkite pyragą 35–40 min. 180 °C orkaitėje, kol paviršius gražiai apskrus. Į stalą patiekite šiek tiek atvėsintą, bet skanus ir šaltas.

Pyragas su kopūstų įdaru

Tešlai:

  • 170 g miltų
  • 200 g varškės
  • nedidelio kiaušinio
  • cukraus
  • druskos

Įdarui:

  • 300 g raudonojo kopūsto
  • 1–2 pomidorų
  • 200 ml grietinėlės
  • 2 kiaušinių
  • 125 g fermentinio sūrio
  • 100–200 g rūkytos šoninės
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • kmynų
  • petražolių ar kitokių žalumynų
  • aliejaus
  1. Kiaušinį ištrinkite su žiupsneliu druskos ir cukraus. Sudėkite varškę ir išmaišykite. Suberkite miltus ir užminkykite tešlą. Susukite ją į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikykite šaldytuve.
  2. Kopūstą susmulkinkite, 10–15 min. patroškinkite su šlakeliu aliejaus. Kopūstus pasūdykite, pagardinkite pipirais, kmynais.
  3. Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis, pomidorus – griežinėliais.
  4. Tešlą iškočiokite, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Ant tešlos suverskite kopūstus ir užpilkite kiaušinių, grietinėlės ir tarkuoto sūrio mišiniu.
  5. Ant viršaus išdėliokite šoninės juosteles, pomidorus ir maždaug 40 min. kepkite 180–200 °C orkaitėje, kol pyragas gražiai apskrus.
  6. Papuoškite žalumynais.

 

„Rasų“ informacija

Asociatyvios 123rf nuotr.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis