Columbus +11,1 °C Dangus giedras
Antradienis, 22 Spa 2024
Columbus +11,1 °C Dangus giedras
Antradienis, 22 Spa 2024

Dumplūnė: skaidri kaip gintaras, gardi kaip ananasas

2023/08/21


Klaipėdietė Giedrė Gečienė save vadina daržininke naujoke, bet jau spėjo užauginti ne vieną retenybę, o šią liepą nuraškė ir gintarus primenančių saldžiarūgščių dumplūnių ‘Jantar’ derlių – šeima ne tik mėgavosi šviežiomis uogomis, bet ir žiemai turės džemo.

Kantrybės mokykla

„Nors esu dar tik pradedanti daržininkė, vis ieškau kažko netradicinio, nematyto, neragauto, įdomaus, – smalsiai nusiteikusi G. Gečienė. – Vieną kartą pamačiau kitokias – desertines dumplūnes ‘Jantar’. Labiau įprastų dumplūnių buvau jau ragavusi, bet skonis nesužavėjo, todėl jų nė nebandžiau auginti. O šios sudomino desertinėmis savybėmis – pirmiau atkeliavo į namus, o paskui ir į daržą. Sėklų pirkau iš „Depo“ parduotuvės.“

dumplūnės
Giedrė Gečienė atrado geriausio skonio dumplūnes.

Ar sunku auginti šiuos 20–25 cm siekiančius augalus? Klaipėdietė atsako neigiamai, bet pripažįsta, kad daigų auginimas – savotiškas kantrybės išbandymas.

Dumplūnes ‘Jantar’ Giedrė pasėjo vasario 13 d. Reikėjo ilgokai palaukti, kol pasirodė daigeliai. Jos ir augo lėtai – gal dėl vėsaus pavasario ir saulės spindulių trūkumo. Kol vazonėliai stovėjo ant palangės, daigai atrodė tarsi užmigę, nors iškart atrodė gražūs ir tvirti.

dumplūnės
Dumplūnių ‘Jantar’ derlius.

Šviesamėgius daigelius buvo svarbu neperlaikyti namuose, kad neištįstų. Atšilus orams, balandžio mėnesį, šie penki daigeliai su vazonėliais iškeliavo į šiltnamį. Tada jie buvo patys mažiausi, palyginus su kitų daržovių daigais, bet jau puošėsi žiedais. Pirmiausia dumplūnes su vazonėliais perkėlė į nediduką šiltnamuką, pastatytą po didelio šiltnamio stogu, o vėliau, balandžiui baigiantis, persodino į šiltnamio žemę.

Sulaukus atšilimo, dumplūnių daigai vis labiau plėtėsi, šakojosi į šonus. Kaip ir kitas jautresnes daržoves, naktimis reikėjo pasaugoti nuo šalnų (dengė agroplėvelės tuneliukais) – ir nuostolių nepatyrė.

dumplūnės
Iš namų dumplūnes vazonėliuose balandžį pirmiausia perkėlė į nediduką šiltnamį, pastatytą po didelio šiltnamio stogu.

Vietoj saldžiarūgščių saldainiukų

Dumplūnių ‘Jantar’ uogos, kurių skersmuo vos siekia centimetrą ar tik pusę jo, Giedrės ir Karolio Gečų šiltnamyje dosniai užderėjo liepą. Penkių daigų visiškai užteko keturių šeimos narių poreikiams – ir vasarai, ir žiemai.

Saldžiarūgštės kaip ananasai dumplūnių ‘Jantar’ uogos ne tik skanios, bet ir labai naudingos. Jose daug skaidulų, karoteno, vitaminų C, A, pektinų, mikroelementų – geležies, magnio, cinko, kalio, kalcio.

„Pradžioje jas valgėme šviežias (vaikai labai pamėgo aplietas šokoladu), o paskui pradėjau virti džemus ir jomis puošti namuose keptus tortukus, pyragus – atrodo gražiau ir skaniau, – džiaugiasi Giedrė. – Džemą (drebučius) žiemą naudosime prie blynų, vaflių, arbatos, tortukams pertepti.“

dumplūnės
Balandžio pabaigoje į šiltnamį persodintas daigelis – jau su žiedeliu.

G. Gečienė pasidalijo dumplūnių džemo receptu: pasigaminti visiškai nesunku.

Dumplūnių džemas

Reikės:

  • dumplūnių
  • šaukšto rudojo cukraus
  • medaus ir vanilės (pagal skonį)
  1. Dumplūnes perpjauname perpus, dedame į puodą, įberiame šaukštą cukraus ir verdame, kol užvirs ir visiškai suminkštės uogos.
  2. Įpilame medaus, beriame vanilės, maišome, kol vėl užvirs.
  3. Supilstome į švarius stiklainius, atvėsiname ir nešame į rūsį.
dumplūnės
Dumplūnes Giedrė naudoja ir desertams dekoruoti. 

 

Giedrės GEČIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis