Kaunas +1,1 °C Sniegas
Sekmadienis, 16 Lap 2025
Kaunas +1,1 °C Sniegas
Sekmadienis, 16 Lap 2025

Europos žemdirbiai nerimauja: pradėjus masiškai gaminti kultivuotą mėsą, gali griūti jų ūkiai

2024/01/23


Padidink tekstą

Keturios Europos Sąjungos šalys artimiausiame Žemės ūkio ir žuvininkystės (AGRIFISH) tarybos susitikime Briuselyje kels klausimą dėl laboratorijose gaminamos dirbtinės mėsos. Prancūzijos, Italijos, Austrijos ir Lenkijos žemdirbių atstovų nuomone, besivystanti tokios mėsos pramonė kelia grėsmę tradiciniam žemės ūkiui, maisto saugumui ir gyvūnų gerovei.

Šiuo metu tik dviejose pasaulio šalyse – nuo 2020 m. Singapūre, o nuo praėjusių metų birželio ir Jungtinėse Amerikos Valstijose – legalizuota kultivuotos mėsos, dar vadinamos in vitro mėsa, gamyba. Joje naudojamos gyvūnų ląstelės (tai gali būti ir kamieninės ląstelės), paprastai paimtos atliekant gyvo ar neseniai paskersto gyvūnų biopsiją arba išimant jas iš apvaisinto kiaušinėlio. Šios ląstelės dedamos į specialią terpę, skatinančią jų dauginimąsi. Pasak mokslininkų, kai kurios ląstelės gali daugintis per trisdešimt kartų, kol prireiks naujos biopsijos.

Šiuo būdu gaunamos kultivuotos mėsos skonis ir kvapas yra beveik identiški tikros mėsos, tačiau tekstūra kiek kitokia. Šiuo metu pasaulyje vištienos mėsą gamina ir parduoda dvi įmonės: „ Upside Foods“ ir „Good Meat“. Taip pat daug praktikuojama gaminant jautieną.

Tikimasi, kad iš ląstelių auginama mėsa ateityje taps patogia alternatyva natūraliai gyvūnų mėsai ir padės spręsti maisto trūkumo pasaulyje problemą. Nors ši pramonės šaka dar tik pradedama vystyti ir yra eksperimentų stadijoje, Europos ūkininkams kelia pagrįstą nerimą ir daug klausimų.

Vienos tokių – ar tikrai ląstelių pagrindu pagaminta mėsa gali būti laikoma „draugiškesniu“ gamybos būdu, kai, pavyzdžiui, Europoje yra draudžiama mėsos gamyboje naudoti hormonus ir klonuoti gyvūnus. Aštriai keliamas klausimas ir apie ekonominę reikalo pusę – kaip užtikrinti gyvulininkystės ir kaimo vietovių vystymąsi? Kritiškai sumažėjus tradicinių gyvulių ūkių, bus nereikalingi grūdai ir pašarai. Jų laboratorijose gaminamai mėsai nereikės.

Ūkininkai nerimauja, kad išpopuliarėjus kultivuotos mėsos kultūrai, gali būti užkirstas kelias vartotojams, ypač mažiau pasiturintiems, gauti tikros mėsos. Be to, svarstoma, ar galima užtikrinti kamieninių ląstelių technologijos saugumą, kad būtų išvengta pavojaus vartotojų sveikatai, nes kol kas nėra pakankamai žinių šioje srityje.

Pastaraisiais Europos žemės ūkis patiria didelį spaudimą dėl į aplinką išmetamų didelių CO2 kiekių, taikomos įvairios priemonės ir veiklos ribojimai šiai taršai mažinti. Nenuostabu, kad buvo tikimasi, jog laboratorijose gaminamos mėsos pramonė bus mažiau tarši ir prisidės kovojant su klimato kaita. Tačiau, pasak Oksfordo universiteto aplinkosaugos mokslininkų, vištos mėsos iš ląstelių gamybos procesui reikalingas energijos kiekis yra toks didelis, kad auginamos mėsos anglies pėdsakas yra keliskart didesnis nei natūralios vištienos.

 

ŪP portalo informacija

Asociatyvi 123rf nuotr.

Dalintis
2025/11/16

Lengviau patekti į rojų nei pas „valdišką“ daktarą

Buvusio Seimo nario, visuomenės ir politikos veikėjo, Joniškio garbės piliečio Liudo Jonaičio teigimu, tokios netvarkos, kaip Lietuvoje, nėra nė vienoje Europos valstybėje. Nesibaigiančių sveikatos apsaugos reformų pasekmės – gydytoja...
2025/11/16

Probiotikų nauda pieninio tipo veršelių sveikatai

Pirmasis veršelio gyvenimo mėnuo yra pavojingiausias laikotarpis dėl nevisiškai susiformavusios imuninės sistemos ir aplinkos veiksnių, ypač infekcijų, kurios laikomos pagrindine veršelių sergamumo ir mirtingumo priežastimi.
2025/11/16

Britų ūkininkai optimizmu netrykšta

Naujo bendrovės „McCain Foods“ užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė britų ūkininkų svarsto galimybę palikti šį sektorių, o didėjantis finansinis, politinis, aplinkosauginis ir psichinės sveikatos spaudimas kelia ...
2025/11/16

„Gerų patirčių namai“ – vieta, auginanti pasitikėjimą ir galias

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Tyliai ramiai Saviečiuose, vyro senelių gimtojoje žemėje įsikūrusiuose „Gerų patirčių namuose“, patirtimi ir švelnumu su kitais dalijasi moteris, nuolat kelianti sau užduotis ...
2025/11/16

Siūloma išplėsti šeimų, kurios galėtų gauti vaiko priežiūros kompensacinę išmoką, ratą

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pateiktai svarstyti Vyriausybės išvadai dėl Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo projekto. Šiuo projektu iš esmės pritarta pasiūlymui išplėsti &sca...
2025/11/16

Skirtumas tarp dyzelino ir benzino kainų didėja ir toliau

Vidutinė benzino kaina Lietuvoje per savaitę padidėjo 0,2 proc., o dyzelinas pabrango 1,2 procento. Europos Sąjungos šalyse per tą laiką vidutinės benzino kainos padidėjo 0,3 proc., o dyzelino – 1,2 procento. Palyginti su ES ša...
2025/11/16

Pelenai: kaip tvarkyti šildymo sezono atliekas?

Šildymo sezonas – tai laikas, kai neišvengiamai padaugėja pelenų ir, žinoma, daug jų išmetama į komunalinių atliekų konteinerius.
2025/11/16

Kaip paprastais kasdieniais įpročiais užtikrinti maisto saugą ir higieną namuose

Rudens ir žiemos mėnesiais, ilgėjant tamsiajam paros laikui ir orams vėstant, daugiau laiko praleidžiame namuose. Ilgesnis buvimas uždarose patalpose didina ne tik peršalimo ligas sukeliančių virusų plitimo riziką – dau...