Columbus -1,6 °C Nedidelis sniegas
Šeštadienis, 8 Vas 2025
Columbus -1,6 °C Nedidelis sniegas
Šeštadienis, 8 Vas 2025
Alyvuogių duona su pesto padažu. Aida Deimantė Kerševičienė: „Mokausi būti kaimo žmogumi.“

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Iš miesto į kaimą: naujo gyvenimo receptas

2025/02/08


Gardžių kepinių meistrė Aida Deimantė Kerševičienė, 20 metų gyvenusi Jungtinėje Karalystėje (JK), prieš 4 metus grįžo į Lietuvą ir apsigyveno Veliuonoje. Užaugusi „ant asfalto“ ir niekada negyvenusi kaime, ji turėjo visko išmokti čia pat ir greitai. A. D. Kerševičienė – profesionali konditerė, kuri kepa ne tik neregėto grožio tortus, bet ir turi daugiau nei 40 metų darbo stažą. Tačiau šį kartą didžiausi sentimentai ne tortams, o duonai. Moteris su „Ūkininko patarėjo“ skaitytojais mielai dalijasi savo šeimos narių mėgstamais duonos ir pyrago gaminių receptais.

Sugrįžo į Lietuvą

Priežasčių, kodėl ji sugrįžo į Lietuvą, buvo net kelios. Jos sūnus, marti ir anūkė gyvena Lietuvoje, o ji su dukra gyveno užsienyje. Retai matydavosi, labai pasiilgdavo vieni kitų. Be to, grįžusi į Lietuvą, A. D. Kerševičienė slaugė sunkiai sirgusią mamą, o po jos netekties sugrįžo ir dukra. „Mano vyras anglas sako, kad Lietuva jam – kaip rojaus kampelis. Jam čia viskas patinka – ir žmonės, ir maistas, ir aplinka. Teigia, kad daug šalių yra aplankęs, tačiau tokio grožio niekur kitur nematęs. Jis taip pat labai prisidėjo prie sprendimo sugrįžti į Lietuvą“, – pasakojo ŪP pašnekovė.

Apsigyveno sodyboje

„Susiradome ir nusipirkome sodybą. Vyras pats viską suremontavo ir sutvarkė aplinką. Kepyklėlės neturiu, bet dabar vietoj seno ūkinio pastato jis stato man studiją, manau, kad iki vasaros pabaigs. Tada užsiimsiu konditerija ir priimsiu užsakymus. Aš ir JK turėjau savo studiją, kur kepiau pagal užsakymus tortus ir kitus saldumynus. Esu profesionali konditerė, turinti 41 metų darbo stažą. Duona – tik hobis, kad turėtume savo natūralios, be priedų ir jokių konservantų“, – pridūrė ji ir prisipažino, kad labai mėgsta eksperimentuoti su skoniais ir dizainais, dažnai sukuria kažką ekspromtu, o kai jos paprašo pakartoti, dažniausiai negali, nes nepamena, kaip tai padarė. Tačiau yra ir nusistovėjusių skonių, kurie per laiką tapo patikrinti ir pageidaujami. Ji taip pat mėgsta išeiti iš komforto zonos ir sukurti kažką neįprasto – tiesiog, kad įrodytų sau, jog gali.

Mokosi kaimo darbų

„Duoną pradėjau kepti dar gyvendama JK, nes ten vietinės duonos skonis – baisus, tarsi popierius. Jokio skonio ir, be abejo, jokios naudos, – pasakojo ŪP pašnekovė, – vienintelė vieta, kur kepė dar pakenčiamą duoną, buvo kepykla, kurioje dirbau 16 metų. Tai buvo šeimos verslas „Home made Bakery“, bent jau ten mačiau ir žinojau, ką į ją deda.“

A. D. Kerševičienė teigė, kad jos vyras Thomas mėgsta ruginę duoną su mielėmis. Jis sako, kad su raugu kepta duona jam truputį per aštri. Dukra mėgsta duoną su sėklomis ir brijošė (plėšomas sviestines bandeles). O pati kepėja dievina duoną su saulėje džiovintais pomidorais, pesto padažu ir alyvuogėmis.

„Žiemą, kai daugiau laiko, galiu žaisti su skoniais. Vasarą prasidės daržai ir šiltnamis. Užsiauginu visas daržoves, kurias mėgstame. Pieną perkame iš ūkininkų, tai ir varškę, ir sūrius, ir grietinę, ir sviestą pasigaminu pati. Turime vištų ir ančių, mąstome pirkti karvę, – pasakojo moteris. – Daug ko išmokau ir vis dar mokausi būti kaimo žmogumi. Didelės pagalbos sulaukiu iš vietinių ir kaimynų. Jie nuostabūs žmonės, labai šilti ir labai savi tapo per tokį trumpą laiką.“

Alyvuogių duona su pesto padažu

Reikės: 300 ml šilto vandens; 1 v. š. sausų mielių; 1 v. š. cukraus; 1 a. š. druskos; 50 ml aliejaus (alyvuogių); 400 g pilno grūdo kvietinių miltų; 1 a. š. raudonėlio.

Gaminimas: Maišykite tešlą maišytuvu, kol ji sušoks į vieną gabalą. Ištepkite didesnį dubenį aliejumi, sudėkite tešlą ir palikite pakilti. Kai tešla pakils, išminkykite ją ir iškočiokite 2 cm storio lakštą. Ištepkite lakštą pesto padažu, apibarstykite pjaustytomis alyvuogėmis ir tarkuotu parmezano sūriu. Pesto padažą galite sumaišyti su česnaku, jei mėgstate. Susukite lakštą į vyniotinį ir dėkite į kepimo formą, išteptą aliejumi ir apibarstytą maltais džiūvėsėliais. Palikite pakilti apie pusvalandį. Pakilus tešlai, aptepkite pienu, sumaišytu su pesto padažu, ir apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, 30–35 min. Jei norite, kad sūris viršuje nesukeptų per daug, apibarstykite jį tik po 20 min. kepimo. Mano šeimai patinka, kai sūris labiau apskrudęs.

Naminis batonas

batonas

Reikės: 200 ml vandens; 1 v. š. sausų mielių; 0,5 a. š. druskos; 1 v. š. cukraus; 50 ml aliejaus; 400 g kvietinių miltų (550 D) arba pilno grūdo kvietinių miltų.

Gaminimas: Sumaišykite visus ingredientus ir minkykite tešlą, kol ji taps elastinga. Palikite tešlą pakilti apie 1–1,5 val., kol ji padvigubės. Kai pakils, perminkykite, suformuokite ir dėkite į kepimo formą. Palikite pakilti dar 30 min. Patepkite batono viršų pienu, pabarstykite sezamo sėklomis ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, apie 30 min.

Sviestinė pynė (brijošė)

pynutė

Reikės: 550 g kvietinių miltų (550 D); 130 ml pieno; 130 g kiaušinių (3 nedideli); 130 g margarino (arba sviesto); 100 g cukraus; 15 g druskos; 20 g sausų mielių.

Gaminimas: Sumaišykite miltus, pieną, cukrų, druską ir mieles, kad gautumėte tešlą. Pabaigoje įmaišykite kambario temperatūros sviestą ir maišykite, kol tešla taps elastinga ir atšoks nuo puodo ar dubens sienelių. Palikite tešlą pakilti, tačiau jos neminkykite. Kai tešla padvigubės, išminkykite ją ir padalykite į 3 arba 6 vienodus gabaliukus, priklausomai nuo to, kokio dydžio pynutės norite. Kiekvieną gabaliuką suvoliokite į dešrelių formą ir supinkite į kasą. Palikite pakilti, prieš tai patepę tešlos viršų kiaušinio plakiniu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros ir kepkite apie 20–25 min., priklausomai nuo pynutės dydžio. Kai iškeps, palaukite, kol atvės, ir mėgaukitės savo skania sviestine pyne. Šią pynę galima valgyti kaip batoną arba saldų pyragą, tačiau jei norite saldžiau, galite padvigubinti cukraus kiekį.

Ruginė duona su mielėmis

mieline duona

Reikės: 300 ml šilto vandens; 130 g ruginių pilno grūdo miltų; 300 g kvietinių pilno grūdo miltų; 1 v. š. sausų mielių; 1 v. š. cukraus; 0,5 a. š. druskos; 50 ml aliejaus; 1 a. š. ruginio salyklo; 50 g kmynų.

Gaminimas: Viską sumaišykite plaktuvu, kol gausite vientisą ir elastingą masę. Jei tešla bus per šlapia, įmaišykite saują kvietinių miltų. Leiskite tešlai pakilti. Formuokite duoną, dėkite į kepimo formą ir leiskite vėl pakilti apie pusvalandį. Svarbu neperkildinti tešlos, nes duona bus labai biri ir sunku bus pjaustyti. Aptepkite viršų pienu ir kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 35 min.

Pesto padažas

Reikės: 2 v. š. kedro riešutų; 60 g šviežių baziliko lapų; 50 g tarkuoto parmezano sūrio; 1 skiltelės česnako; 7 v. š. alyvuogių aliejaus; druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas: Kedro riešutus pakepinkite orkaitėje, kol jie įgaus šviesiai rudą atspalvį. Kai atvės, sudėkite juos į smulkintuvą. Į smulkintuvą dėkite baziliką, parmezano sūrį ir česnako skiltelę. Pradėkite viską trinti, kol viskas susismulkins, ir pamažu pilkite alyvuogių aliejų (po 1 v. š.), kol taps vientisa masė. Laikykite pesto padažą šaldytuve stikliniame inde iki 3 dienų arba šaldiklyje plastikiniame inde iki 3 mėnesių.

 

Aidos Deimantės KERŠEVIČIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis