Columbus +14,6 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 11 Geg 2025
Columbus +14,6 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 11 Geg 2025

Japoniniai ridikai: štai kokie gigantai!

2023/05/20


Pavasaris – sėklų komplektavimo metas. Tad kol dar nesunku surasti, nepamirškime pasidairyti ir japoninių ridikų sėklų. Anglų kalbos mokytoja ekspertė iš Marijampolės Jolanta Rupšienė pernai užaugino ypatingo dydžio japoninių ridikų. Ir tai ne vienintelė priežastis, kodėl verta pasėti šių daržovių.

Svarbiausia – daug laistyti

„Pernai japoninių ridikų pasėjau, kai braškės jau buvo išrautos – ir visus pribloškė įspūdingas derlius, – prisimena J. Rupšienė. – Tai buvo liepos pabaiga ar net rugpjūtis. Į dirvą sėjau juos iškart retai, dėliojau po sėklytę, nes žinojau, kokio dydžio krūmai išsikeroja. Svarbu, kad žemė būtų išpurenta, nes šaknys auga gilyn.“

Kaip ir visi ridikai, japoniniai labai mėgsta drėgmę, tad teko daug laistyti. Ūgtelėjusias daržoves marijampolietė kelis kartus apkaupė – ir tuo, galima sakyti, rūpesčiai baigėsi.

„Tikriausiai jiems patiko oras, nes buvo daug šilumos, o ir drėgmės užteko“, – svarsto J. Rupšienė, kas padėjo ridikams užaugti tokiems dideliems.

Stambuolis ridikas žemėje.

Nukasė derlių tik prieš pirmąsias šalnas, nors ir jų japoniniai ridikai nelabai bijo. Užaugo traškios ir sultingos daržovės. Vienintelė bėda buvo, kad trūko vietos sandėliuoti: iš pradžių marijampoliečiai juos laikė apdangstytus balkone, o paskui teko parsinešti į šaldytuvą. Šaknys ilgos, tad perpjovė jas, tačiau ridikams tai nepakenkė.

Rauti (kasti) japoninius ridikus būtent prieš šalnas ir pataria specialistai, perspėja, kad, tai daryti reikia atsargiai, nepažeidžiant šaknų, nepamirštant, kad jos gali išaugti labai ilgos.

Primena ilgas baltas morkas

Tad belieka išduoti japoninių ridikų veislę, kurią buvo pasirinkusi J. Rupšienė: ‘Summer Cross Nr. 3’. Jas pirko specializuotoje parduotuvėje. Skonis daug švelnesnis nei įprastų ridikų, šaknis traški, kaip ir būdinga šiai rūšiai.

Jolanta Rupšienė ir jos užauginti metriniai japoniniai ridikai.

Japoniniai ridikai, vis dar dažnokai netaisyklingai vadinami daikonais, išskirtini derlingumu, dėl išvaizdos ir maistingumo kartais lyginami su didelėmis baltomis morkomis. Beje perspėjama netręšti jų šviežiu mėšlu. Ir apskritai mėšlo jų lysvėje neturėtų būti nė kvapo kelerius metus iš eilės, antraip šakniavaisiai išaugs šakoti ir neskanūs.

Literatūroje rašoma, kad šiuos ridikus galima naudoti ne tik salotoms, bet ir kepti, troškinti, virti, kaip tai daroma Azijos šalyse. Šių daržovių kilmės šalimis laikomos Japonija ir Kinija. J. Rupšienės šeima valgė juos valgo nuluptus ir supjaustytus griežinėliais.

 

Jolantos Rupšienės nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis