„Koks oras už lango, sufleruoja ir ledų pardavimų statistika. Paklausa šokteli sulig šylančiais orais ir ryškesne saule – nesezoniškai šiltą balandį ir šiltesnį kovą ledų pardavimai gerokai išaugo. Pavyzdžiui, kovą ledų nupirkta apie 30 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Apskritai jų populiarumas su metais tik auga – jei pažiūrėtume į 2024 metus, jais ledų buvo parduota penktadaliu daugiau nei metais prieš tai“, – atskleidžia G. Kitovė.
Pasak tinklo atstovės, kiek pirkėjų – tiek ir nuomonių, kokie ledai patinka labiausiai: ant pagaliuko, vafliniame puodelyje, o gal visa dėžutė, kad su viena ja pavyktų nudžiuginti visą šeimą ar būrį svečių.
„Nieko keisto, kad daugiausiai nuperkama klasikinių skonių ledų – vanilinių, šokoladinių, braškinių. Tačiau šaldikliuose lietuviai kasmet ieško ir vis daugiau įvairovės, naujienų. Todėl ledams šiemet skiriame daugiau vietos, atsivežėme ir virš 60 naujų skonių, kad kiekvienas galėtų rasti tai, ko ieško: nuo populiariojo Dubajaus stiliaus šokolado skonio ledų iki „mochi“, ledų be laktozės, be pridėtinio cukraus ar tinkančių veganams“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad šeimą, draugus ar tiesiog save palepinti galima ne tik skanesne porcija, bet ir įdomiau patiekus pačius paprasčiausius ledus už draugišką kainą. Derindami juos su šviežiais vaisiais, riešutais, šokoladu, netgi kepiniais, galite sukurti naujus desertus, kurie nepaliks abejingų.
„Ledai su obuolių pyragu – nepakeičiama klasika, kuri niekada neišeis iš mados. Tačiau šylant orams ne visada norisi šilto pyrago, tad padarykite gudriau – visą tortą paruoškite iš ledų. Torto formą išklokite plėvele, ant dugno sudėkite šiek tiek atšilusius ledus, išlyginkite ir padėkite į šaldiklį. Tuomet paruoškite pagrindą iš sausainių ar biskvito, jį uždėkite ant ledų sluoksnio ir grąžinkite į šaldiklį sustingimui. Jeigu norite, galite daryti ir daugiau sluoksnių, įdėti mėgstamos uogienės ar kitų priedų. Galiausiai, papuoškite tortą plakta grietinėle, šokoladu ar vaisiais. Net ir daugelio skaniausiu desertu vadinamą tiramisu galima sukurti iš ledų“, – kviečia Th. Lauvray.
Ledai, patiekti vafliniuose indeliuose, taip pat atrodys labai gražiai. Žinoma, juos tuomet reikia valgyti gana greitai, kad vafliai nepradėtų permirkti. Tačiau yra būdų, kaip šį procesą sulėtinti, sako Th. Lauvray. Pavyzdžiui, prieš dėdami ledus į vaflinį dubenėlį, tiesiog patepkite jo vidų ištirpintu šokoladu ir palikite sustingti. Taip pat galite pusvalandžiui įdėti vaflius į šaldiklį, prieš užpildydami juos ledais.
Naudodami ledus, taip pat galima paruošti naminės šaltos kavos, pavyzdžiui, itališką „affogato“, graikišką „frappe“, o gal – amerikietišką kokteilį. Bet tai dar ne viskas – galima ruošti ledų „sumuštinius“ su sausainiais arba kruasanais ir net... juos kepti!
„Kepti ledai – tai originalus desertas, kuris populiariausias Kinijoje ir Meksikoje. Šalti ledai apgaubiami traškia plutele ir iškepami – kontrastas būna tikra dovana pojūčiams. Toks desertas puikiai tiks ir neįpareigojantiems namų vakarėliams, ir elegantiškos šventėms. O jeigu nenorite jų kepti aliejuje – yra ir mažiau kaloringas variantas, kuris bus lygiai taip pat skanus“, – pasakoja „Iki“ konditeris.
Porcijos: 8
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 l vanilinių arba kito skonio ledų, 200 ml kavos, 100 ml amareto likerio, 200 g biskvitinių sausainių („Damų pirštelių“), 2 šaukštų kakavos.
Gaminame:
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 4 kaušelių mėgstamų ledų, 4 kruasanų, 8 vnt. šviežių braškių, 4 šaukštų šokoladinio kremo, 40 g pistacijų ar kitų riešutų.
Gaminame:
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 700 ml vanilinių arba braškinių ledų (arba galite dėti ir tokių, ir tokių), 1 stiklinės šviežių braškių, 1 stiklinės pieno arba augalinio gėrimo, šviežių mėtų.
Gaminame:
Porcijos: 6-8
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 1 l mėgstamų ledų, 120 g kukurūzų dribsnių, 1 šaukšto cinamono, 2 kiaušinių, 1 šaukšto pieno, aliejaus arba sviesto, plaktos grietinėlės, šviežių braškių.
Gaminame:
„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija