Ashburn +9,6 °C Debesuota
Pirmadienis, 4 Kov 2024
Ashburn +9,6 °C Debesuota
Pirmadienis, 4 Kov 2024

Kūrybiškos Kalbų mokyklos nepaleidžia įkvėpimas ieškoti naujų sprendimų

2024/01/29


Netradicinėmis ugdymo erdvėmis ir unikalia kalbų mokymo patirtimi garsėjanti Kėdainių kalbų mokykla įgyvendino dar vieną daug laiko ir bendruomenės pagalbos pareikalavusį ketinimą. 2024 m. sausio 25 dieną oficialiai atidaryta nauja kruopščiai suplanuota ir estetiškai įrengta 70 kvadratinių metrų erdvė su kokybiška įranga – Pasaulio kultūrų virtuvė.

Kalbų mokyklos programas pasirinkusiems mokiniams ir jų mokytojams veiklos ir mokymasis Pasaulio kultūrų virtuvėje bus nauja patirtis. Skatins visos mokyklos bendruomenės kūrybiškumą, leis per malonius jausmus ir patirtis praktiškai tobulinti kompetencijas, įtvirtinti užsienio kalbų žinias, išmokti naujų dalykų. Mokytojai pastebi, kad vaikams pamokoje nuolat turi būti įdomu, nauja ir dinamiška.

Kalbų mokyklos vadovai nusprendė jau oficialiame Pasaulio kultūrų virtuvės atidaryme parodyti, kad yra užsidegę ieškoti vis naujų netradicinių mokymosi metodų – pamokų ingredientų. Mokykla pasirengusi derinti mokymąsi ir kitus socialinius įgūdžius, kūrybiškumą ir smalsumą ir įgyvendinti neformalaus ugdymo tikslus. Tam pasikvietė profesionalų šefą.

15 metų patirtį sukaupęs ir atkakliu savo darbu pripažinimą užsitikrinęs šefas Robertas Gursas nesudvejojo pakviestas naujoje Kalbų mokyklos Pasaulio kultūrų virtuvėje dalytis asmeniniais kulinarinių žinių ir maisto gaminimo technologijų atradimais. Robertas jaunas emigravo iš Lietuvos, profesionaliai studijuodamas Airijoje įgijo kulinarinių žinių, kurias po to įtvirtino geriausiuose šalies restoranuose ir dirbdamas virėju prestižine „Michelin“ žvaigždute įvertintame restorane. Kelerius pastaruosius metus R. Gursas savo karjerą tęsia mūsų krašte.

Per patiekalus atskleidė mokyklos tikslus

Šefas R. Gursas sudarė trijų patiekalų meniu, kuris atspindi naujos Kalbų mokyklos erdvės tikslą – derinti, kurti ir mokytis. Dar prieš oficialią dalį svečiai ragavo prancūzišką pasitikimo užkandį su seranu – baltuoju kiaulienos kumpiu, karamelizuotais raudonaisiais svogūnais ir namine sviestine duonele, kurios saldumas yra kiek desertiškas, bet turtinga tekstūra idealiai tinka intensyviam kumpio skoniui pabrėžti, o sotumas – ir šaltajam metų sezonui. Tai vienas iš pavyzdžių, kaip suderinti iš pirmo žvilgsnio nepritampančius dalykus.

Perkirpus Pasaulio kultūrų virtuvės juostelę, Kalbų mokyklos svečiai buvo pakviesti ragauti visai kitokios nuotaikos skonio. Ispaniškas ryžių troškinys su jūros gėrybėmis buvo paryškintas čiorisu. Ši ganėtinai aitri stipraus skonio ispaniška kapotos kiaulienos dešra gali būti ne tik kaip įprastas užkandis, bet ir kaip stebinančiai derantis karšto patiekalo ingredientas. Patiekalo skonis liko paslaptingai švelnus, bet sodrus ir neturintis įprasto jūros gėrybių stiprumo, kurio dažnai ir nemėgsta lietuviai. Čia, Pasaulio kultūrų virtuvėje, viskas taip ir vyks, kaip pristatyme. Mokiniai gers arbatą, o kalbų žinios bus stipriai ir lengvai įsimenamas prieskonis, kuris lengvins darbą, kurs gerąją atmosferą ir skleis energiją. Santūrus, bet komunikabilus, labai tikslus ir organizuotas, susikaupęs – toks visiems atviroje virtuvėje gaminantis šefas pasirodė R. Gurskas.

Atsisveikindami po nuoširdžių padėkos kalbų svečiai ir mokyklos vadovai pasivaišino itališku desertu. Tradicinė jautri, bet neryški švelnios grietinėlės panakota įliejus kapučino skonio tapo nauja šio deserto versija ir netikėtai puikiu atradimu. Žiemos metui šefas parinko ne uogas, bet vieną bene seniausių riešutų rūšių – pistacijų – trupinių vainiką kaip linkėjimą gyvuoti šiai virtuvei ilgai, sotinti dvasiškai, džiuginti ir stebinti visus, kurie čia mokosi.

Gimė drąsus sprendimas

Netradicinėms pamokoms skirta erdvė ir gimė mokykloje nuolat ieškant naujų ugdymo formų, mokymo proceso patrauklumo ir šiuolaikiškumo.

„Mūsų mokykloje nėra vienodų kabinetų. Visa kuriama taip, kad skatintų mokinių kūrybiškumą. Norime reaguoti į jų poreikius, atliepti ugdymo naujoves ir daryti pokyčius. Labai tikiuosi, kad ši nauja edukacinė erdvė burs bendruomenę, leis mokiniams labiau atsipalaidavus, aktyviai ir su didesniu malonumu išmokti naujų dalykų“, – sakė mokyklos direktorė Aida Bilinskienė.

Atsirado poreikis kurti dar vieną vietą, kurioje mokytojai dalindamiesi geriausia patirtimi unikaliu būdu lavintų kalbinius mokinių įgūdžius; psichologiškai komfortiškoje, emociškai saugioje, kūrybiškoje ir jaukioje aplinkoje netradiciniais metodais stiprintų ir įtvirtintų užsienio kalbų žinias, komunikacines kompetencijas; padėtų gimti ir atsiskleisti naujiems gebėjimams bei patirtims.

Technologijų amžiuje keičiasi ne tik pats ugdymo procesas, bet, kaip ir darbo, taip pat ir mokymosi erdvės. Ne tik namų virtuvė tampa centrine veiksmo vieta. Nieko nebestebina puikiai įrengtos didelės virtuvės šiuolaikiniuose biuruose. Tokiose daugiafunkcėse erdvėse vyksta kasdieniai susirinkimai, diskusijos, mėgaujantis puodeliu kavos ar arbatos kuriama draugiška atmosfera, priimami svečiai, klausomasi pranešėjų, vėliau čia pat visiems kartu ruošiant maistą ir užkandžiaujant pratęsiamos diskusijos, gimsta naujos idėjos. Kol kas tai dar visai neįprasta mūsų rajone ir mokyklose. Kalbų mokykla taps pirmąja kregžde, sektinu pavyzdžiu, tolstančiu nuo užsistovėjusių mokymo standartų ir įprastų formų.

Prieš 10 metų Kalbų mokyklai jaukiai įsikūrus pirmame senos mokyklos Pirmūnų gatvėje pastato aukšte liko neremontuota ir nejauki buvusios salės patalpa. Surasti geriausius šiuolaikiškus ir funkcionalius sprendimus prireikė šiek tiek laiko, o viską praktiškai nuo nulio pakeisti ir suremontuoti užtruko apie 5 metus.

Mokysis netradiciškai

Naujai įrengta erdvė pirmiausia suteiks daugiau patogumo ir jaukumo mokiniams, kurie į Kalbų mokyklą atskuba iškart po pamokų savo pagrindinėje mokykloje, todėl labai svarbu, kad, be svarbiausio tikslo – žinių, ši mokykla apglėbtų juos jaukumu ir jie pasijustų laisvesni, kaip namuose. Mokytojai Pasaulio kultūrų virtuvėje turės ieškoti netradicinių mokymo metodų. Apgalvoti, kokių temų tinkamiausia mokyti čia ir kaip tai padaryti efektyviai. Mokiniams nauji metodai padeda įsisavinti žinias. Jie kartu su mokytojais kepdami pyragus ar ruošdami lengvus užkandžius bendraus angliškai, prancūziškai ar net itališkai, vokiškai ir ispaniškai (šių kalbų galima mokytis Kalbų mokykloje).

Čia jie mokysis užsienio kalbų subtilybių, gramatikos, o gaminant ir ragaujant tradicinius užsienio šalių patiekalus per pojūčius ir skonį bus lengviau pažinti ir suprasti tas šalis, kurių kalbų įgūdžių čia ir ateina įtvirtinti vaikai. Paslaptingiausi ir maloniausi pokalbiai dažniausiai ir vyksta namų virtuvėje, todėl mokytojai tikisi, kad naujoji erdvė skatins artimiau ir atviriau bendrauti. Tai viena iš Kalbų mokyklos puoselėjamų vertybių. Be to, padės geriau pažinti save, atrasti naujų pomėgių.

Įrengta patogiai ir šiuolaikiškai

Būtent ši erdvė gali padėti mokiniams jaustis mokykloje dar patogiau. Pasaulio kultūrų virtuvėje galima patogiai įsitaisyti ten, kur tą dieną labiau norisi, gal net su karšto gėrimo puodeliu ir kartu dalyvauti pamokoje, ramiai atsakinėti, gerai jaustis.

Naujoji virtuvė įrengta sekant geriausiais Lietuvos kulinarinių klasių ir studijų pavyzdžiais. Suplanuota atsižvelgiant į mokyklos poreikius ir viziją. Ji padalinta į kelias funkcines zonas. Tai patogi maisto gaminimo vieta su didele virtuvės sala: kaitlentėmis, pagalbiniais stalais, orkaitėmis ir plautuvėmis. Yra reikalingi indai, prijuostės, stalai, kėdės, galimybė naudoti vaizdo projektorių – viskas, ko reikia įprastai pamokai. Čia įrengtas naujas zoninis apšvietimas, o dalis baldų – mobilūs, todėl naujoji Kalbų mokyklos erdvė labai lengvai transformuojama pagal poreikį, nuotaiką, mokymosi temą ir fantaziją. Ji gali būti mokytojų susirinkimų, kultūrinių edukacijų, diskusijų, svečių priėmimo vieta, kino sale ar kt.

,,Daug ką galima padaryti naudojantis turimais resursais, tačiau šį kartą be rėmėjų paramos ir bendruomenės idėja būtų subliuškusi“, – sako entuziazmo nestokojanti mokyklos direktorė A. Bilinskienė ir vardija projekto rėmėjus, susirinkusius į Pasaulio kultūrų virtuvės atidarymą.

Pirmoji vos išgirdusi idėją atsiliepė AB „Lifosa“ ir iš karto suteikė finansinę paramą, tačiau daugiausiai per kelerius metus skyrė neformaliojo švietimo mokyklos steigėja – Kėdainių rajono savivaldybė. Statybinėmis medžiagomis prisidėjo UAB „Sakret LT“. Jauna architektė Jurgita Buinevičienė pati suplanavo ir įgyvendino dizaino idėją.

Nuo praėjusių metų pabaigos veikiančioje Pasaulio kultūrų virtuvėje šeimininkavo, galimybes ir funkcionalumą išbandė Kalbų mokyklos kolektyvas. Kartu su šefu Tomu Tarabyčinu prieš pat Naujuosius metus mokėsi profesionaliai paruošti karštą žuvies patiekalą. O šių metų sausio pradžioje receptus į klasę atsinešė ir trokšdami naujų pojūčių rankoves pasiraitoję keksiukus kepė ketvirtokai su anglų kalbos mokytoja Aiste Komisaraitiene. Kartu su mokytoja Agne Milašiene mokyklos antrokai darbuodamiesi virtuvėje įtvirtino naują temą „Sveikas maistas. Vaisiai ir daržovės“. Integruotose pamokose mokytojams talkins kolektyvo narė Rima Bukauskienė.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. Kėdainių kalbų mokykloje dirba 15 mokytojų, o vykdomose programose dalyvauja beveik 700 vaikų, mokinių ir suaugusiųjų. Jau 32 metus Kalbų mokykla ją pasirinkusiems padeda kurti asmeninę karjerą ir siekti savo svajonių.

 

Partnerio turinys

Giedrės Minelgaitės Dautorės nuotr.

Dalintis
2024/03/04

Vieni protestuoja, kiti – puotauja

Tuo metu, kai viena žemdirbių skėtinė organizacija – Lietuvos žemės ūkio taryba (LŽŪT) – planavo ūkininkų protesto akcijas, kurios dabar vilnija po visą Europą, kita – Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) – ruošėsi dviejų dienų ko...
2024/03/04

Bendruomenės iniciatyva Klaipėdos rajone – pirmieji savarankiško gyvenimo namai

Klaipėdos rajone duris atveria pirmieji savarankiško gyvenimo namai. Savivaldybė jau pasirašė akreditavimo sutartį su kaimo bendruomene „Smilgynai ir kaimynai“, o apgyvendinimo paslaugas pirmieji klientai čia galės gauti ...
2024/03/03

Ūkininkas V. Genys: „Turiu toliau nešti agronominę žinią“

Ukmergės krašto ūkininko Valentino Genio sėkmės paslaptis – geras derlius be plūgo ir sintetinių trąšų. Agronomo diplomą turintis žemdirbys jau 18 metų žemę dirba ekologiškai ir neįsivaizduoja kitokios ūkininkavimo krypt...
2024/03/03

Pardavęs karves braukė ašaras

Skauda širdis visiems, tik valdininkams neįdomu, kodėl nyksta pieno ūkiai. „Lietuvoje išnyks ūkiai, kuriuose yra iki 100 melžiamų karvių“, – spėja Kupiškio r. Šimonių seniūnijos Pelyšių kaimo...
2024/03/03

Prasideda sulos leidimo sezonas: ką svarbu žinoti?

Pavasarį atšilus orams, kai sulos mėgėjai pradeda leisti pirmąją sulą, Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pataria, kaip tai daryti tinkamai tiek nuosavame miške, tiek valstybei priklausančioje žemėje.  
2024/03/03

„INVL Baltic Farmland“ pelnas pernai išaugo 34 proc. iki 2,64 mln. eurų

Investicijų į žemės ūkio paskirties žemę bendrovės „INVL Baltic Farmland“ audituotas grynasis pelnas 2023 metais siekė 2,64 mln. eurų – 34 proc. daugiau nei 2022 metais.
2024/03/03

Šalčininkų rajono žemdirbių asociacijos vairą perima A. Kulevičius

Kovo 1-ąją įvyko Šalčininkų rajono žemdirbių asociacijos visuotinis narių susirinkimas. Rajono žemdirbiai išsirinko naujos sudėties tarybą ir pirmininką.
2024/03/03

Anestezija – tik gilus miegas ar sudėtinga medicininė procedūra?

Anestezija – tai dirbtinai sukelta būsena, kurios metu pacientui nepatiriant skausmo ar kitų nemalonių jutimų galima atlikti diagnostinius ar gydomuosius veiksmus. Pacientams dažnai kyla klausimų, kaip viskas vyksta, ar tai saugu, ar jie pra...
2024/03/03

Europos Komisija pagaliau imasi veiksmų: keis vilkų apsaugos statusą

Pastaruosius porą metų Europos Sąjungos (ES) valstybės narės garsiai nerimauja dėl vilkų ir kitų stambiųjų plėšrūnų – lokių ir lūšių – populiacijos gausėjimo. Dėl šios tendencijos kyla grėsmė taikiam sambūviui, nes...