Tokią galimybę suteikia Nacionalinės maisto kokybės (NKP) sertifikatai. Pirmasis iš Lietuvos vištienos augintojų ir gamintojų šį sertifikatą ir galimybę savo produkciją žymėti ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ gavo Vilniaus paukštynas. Dabar sertifikuotis pagal NKP sistemą pradeda ir pavieniai ūkiai, auginantys mėsinius viščiukus.
Aukštesnės kokybės garantas
NKP sertifikatą pelnė Kaišiadorių rajone dirbantis ūkininkas Sigitas Petkevičius, jau beveik 20 metų bendradarbiaujantis su Vilniaus paukštynu ir auginantis jiems mėsinius viščiukus. S. Petkevičiaus ūkyje vienu metu auginama apie 200 tūkst. mėsinių viščiukų. Per metus iš viso užauginama apie 1,5 mln. paukščių arba apie 4 tūkst. tonų mėsos.
Anot S. Petkevičiaus, paruošiamojo darbo, siekiant NKP sertifikato, reikia įdėti nemažai, bet tai padaryti, pasak jo, verta, nes tai yra aukštesnės kokybės garantas tiek vietinėje, tiek ir tarptautinėje rinkose.
„Reikalavimų NKP sertifikatui gauti yra daug. Tarp pagrindinių – paukščiai turi būti užauginti Lietuvoje ir be antibiotikų. Jie turi turėti pakankamai daug laisvės, būti lesinami kuo natūralesniu lesalu. Be to, būtina užtikrinti produkcijos atsekamumą. Tai reiškia, kad turime pildyti specialius kontrolės įrašus, kuriuose kasdien fiksuojame viščiukų laikymo sąlygas, įskaitant temperatūrą ir oro bei kraiko drėgmę. Taip pat visus paukščių ir aplinkos pakitimus“, – pasakoja S. Petkevičius.
Konkurencinis pranašumas
Jis priduria, kad šie sertifikatai naudingi bendrai visam Lietuvos paukštininkystės sektoriui, mat konkuruoti su gerokai didesniais kaimynais galime tik kokybe. Kiekiu jų niekada nepavysime.
„Į sertifikuotus ūkius pirkėjai visoje Europoje kitaip žiūri. Be to, tik taip galime konkuruoti su kaimynais lenkais, kurių pagrindinis koziris yra mastas. Grubiai tariant, Lenkija yra apie 10 kartų didesnė už Lietuvą gyventojų skaičiumi, bet pagamina apie 20 kartų daugiau paukštienos nei Lietuva. Be to, ten yra daug nedidelių ūkių, kurių priežiūra priskirta regiono veterinarijos gydytojams, dažnai turintiems ir savo vaistines bei interesą parduoti kuo daugiau vaistų. Dėl to ir dėl didžiulio masto ten antibiotikų vartojimas yra labai „madingas“. Visi nori kuo daugiau produkcijos parduoti. Todėl, vos tik kyla koks nors įtarimas apie paukščių ligas, iškart girdo antibiotikais“, – teigia ūkininkas.
Augę pardavimai
Pirmasis iš Lietuvos vištienos augintojų ir gamintojų NKP sertifikatą su galimybe produkciją žymėti ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“ gavo Vilniaus paukštynas. „NKP sertifikavimo darbus pradėjome 2022 m. pabaigoje. Pagal NKP sistemą yra sertifikuotos visos mūsų gamybos grandys – nuo paukščių auginimo iki šviežios mėsos, pusgaminių ir gaminių gamybos, tad vartotojai gali būti tikri, kad gauna tik aukščiausios kokybės vištienos produktus“, – sako AB Vilniaus paukštyno Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Skirmantė Sokolovskienė.
Tai, kad vartotojai išties vertina ir yra linkę rinktis „Nacionalinė kokybė Lietuva“ ženklu pažymėtus produktus, patvirtina Vilniaus paukštyno pardavimų duomenys. Kaip bendrovė atskleidžia, nuo praėjusių metų rudens vartotojams pasiūlius produktų, sertifikuotų pagal NKP sistemą, jų pardavimai augo beveik 30 proc.
Pranoksta ES reikalavimus
Kaip nurodo Žemės ūkio ministerija, pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintas produktas – tai Lietuvoje užaugintas ir pagamintas maisto produktas, kurio kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus šių produktų saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kuris dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis. Ūkiai ir įmonės, norinčios žymėti savo gaminius ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, yra sertifikuojami, o vėliau reguliariai audituojami pagal taisyklėse numatytus reikalavimus.
Partnerio informacija
Asociatyvi 123rf nuotr.