Columbus +15,7 °C Debesuota
Sekmadienis, 20 Bal 2025
Columbus +15,7 °C Debesuota
Sekmadienis, 20 Bal 2025

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP korespondentė 

Marinuoti kiaušiniai, gardūs sūriai – viskas iš kaimiškų produktų

2024/07/13


Kelmės rajone nemažą ūkį turinti Laima Ralienė sako, kad daug ką patys užsiaugina, darbo daug, bet atsiperka – džiaugiasi, kad turi sveikų, savų, naminių produktų. Pati užaugina vištas nuo mažų viščiukų, užtat namuose niekada nestinga kiaušinių, o iš karvučių gaunamo pieno spaudžia įvairių rūšių sūrius. L. Ralienė dalijasi neįprastu marinuotų kiaušinių receptu, taip ji sunaudoja kiaušinių perteklių, ir gundo šviežio pieno gamintais sūriais.

Marinuoti kiaušiniai

„Virtus nuluptus kiaušinius sudedu į stiklainius, dar įmetu įvairių pipirų, lauro lapų, česnako skiltelių, krapų ir užpilu verdančiu marinatu. Pagal receptą rekomenduojama valgyti po dviejų savaičių, bet pas mus tiek neišbūna, susivalgo greičiau. Man skanu su duonele, majonezu, agurku“, – kitonišku kiaušinių pateikimo būdu dalinasi L. Ralienė.

marinuoti kiaušiniai

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • šaukšto druskos
  • 3 šaukštų cukraus
  • 100 ml acto

Norint, kad kiaušinio baltymas gautųsi spalvotas, į marinatą galima įpilti marinuotų burokėlių skysčio arba burokėlių sulčių. Galima paruošti ir su ciberžole arba tiesiog be jokių priedų.

Šviežio pieno sūris su kiaušiniais ir grietine

varškės sūris

Reikės:

  • 2 l šviežio pieno
  • 5 nedidelių kiaušinių
  • 400 g grietinės
  • šaukštelio kmynų
  • 2 šaukštelių druskos

„Į pieną subėriau druską, kmynus ir užkaičiau. Tuo metu suplakiau kiaušinius ir grietinę. Kai pienas užvirė, į jį supyliau plakinį ir maišiau, kol sutraukė varškę. Po to masę nukošiau per kiaurasamtį ir sudėjau į sūrmaišį, paslėgiau. Po poros valandų jau skanaujam. Puikiai tinka su obuoliene arba, supjausčius riekelėmis, pasikepti ant sviestuko“, – pasakoja šeimininkė.

Desertinis saldaus pieno sūris

desertinis varškės sūris

Reikės:

  • 5 l šviežio pieno (arba 2 l šviežio pieno)
  • 2 l kefyro arba rūgpienio (arba 1 l kefyro arba rūgpienio)
  • šaukštelio druskos
  • žiupsnelio vanilės
  • saujos džiovintų tropinių vaisių
  • saujos šviesių ir tamsių razinų
  • džiovintų spanguolių
  • liofilizuotų braškių (nebūtinai)

„Visus ingredientus, išskyrus kefyrą, sudedu į pieną ir užkaitinu beveik iki virimo. Tada supilu kefyrą ir maišydama palaukiu, kol sutrauks varškę. Masę supilu į kiaurasamtį, permaišau, sukrečiu į sūrmaišį, dar nuspaudžiu ir paslegiu porai valandų. Paprasta, greita ir labai skanu. Ypač tinka prie kavos“, – pasimėgauti desertiniu sūriu kviečia L. Ralienė.

 

Laimos RALIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis