Columbus +19,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 21 Bal 2025
Columbus +19,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 21 Bal 2025

Ne tik tradiciniai vištų kiaušiniai: populiarūs ir kiti pasirinkimai

2025/04/20


Nors Velykoms tradiciškai marginti ir skanauti pasirenkami vištų kiaušiniai, vis dažniau šventinis stalas paįvairinamas ir kitų paukščių kiaušiniais. Populiariausi – putpelių, anties, žąsų ir netgi stručio.

Maži ir itin maistingi putpelių kiaušiniai – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori kažko miniatiūrinio. Jie taip pat idealiai tinka kaip užkandis, salotų ar garnyrų priedas. Taip pat dėl savo mažo dydžio tinkami ir mėgstami dekoruoti patiekalus. Per Velykas daugelis jų nedažo, nes ir natūralūs atrodo labai gražiai.

Anties kiaušiniai, kurie yra šiek tiek didesni už vištos, turi sodresnį skonį. Dėl riebesnio trynio jie dažnai naudojami ir įvairiems kepiniams, tokiems kaip pyragai ar keksiukai. 

Žąsų kiaušiniai yra dideli ir neretai naudojami kaip prabangus velykinis patiekalas. Vienas toks kiaušinis gali atstoti net  2–3 vištos kiaušinius. Dėl savo dydžio jie taip pat puikiai tinka dažyti. 

Nors ir retesnis, stručio kiaušinis gali tapti puikia velykinio stalo staigmena dėl savo didumo ir unikalios išvaizdos. Vienas toks kiaušinis gali sverti apie 1,5 kg, o tai prilygsta maždaug 20–24 vištų kiaušiniams. 

Kaip saugiai laikyti ir paruošti kiaušinius 

„Saugus kiaušinių laikymas ir paruošimas yra svarbūs siekiant išvengti maisto užteršimo ir užtikrinant, kad kiaušiniai būtų švieži bei tinkami vartoti. Tiek vištų, tiek egzotiškesni kiaušiniai prieš juos vartojant turi būti gerai termiškai apdoroti, kad išliktų saugūs nuo salmonelių ar kitų bakterijų“, – primena Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai. 

Iki patiekalų gaminimo kiaušinių rekomenduojama neplauti – tai svarbu norint ilgiau išlaikyti jų šviežumą ir saugumą. Kiaušinių lukštas turi natūralią apsauginę plėvelę, kuri apsaugo, kad bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės, nepatektų į vidų. Plaunant kiaušinį ši apsauginė plėvelė pašalinama, todėl kiaušinis tampa labiau pažeidžiamas. 

Kiaušinius geriausia laikyti šaldytuve, tačiau jokiu būdu ne durelėse, o lentynoje. Jei ant kiaušinio yra matomų nešvarumų (pavyzdžiui, žemių), tiesiog nuvalykite sausu popieriniu rankšluosčiu ar šluoste – tai nepažeis apsauginės plėvelės. 

Įsidėmėti vertėtų ir tai, kad žali kiaušiniai negali liestis su jokiais kitais maisto produktais. Kiaušiniams tinkamas vartoti terminas – iki keturių savaičių nuo jų padėjimo dienos, jei jie laikomi idealiomis sąlygomis. 

Virimo rekomendacijos  

Norint tinkamai kiaušinius paruošti ir vartoti kuo kokybiškesnius ir sveikesnius, svarbu įsidėmėti rekomenduojamą skirtingų paukščių kiaušinių virimo laiką. 

Vištų kiaušinius reikia virti priklausomai nuo norimo trynio kietumo: minkštai verdami apie 4–5 minutes nuo užvirimo, vidutiniškai – 6–7 minutes, o kietai – apie 9–12 minučių. Išvirus patariama juos perlieti šaltu vandeniu, kad būtų lengviau nulupti. 

Putpelių kiaušinius geriausia sudėti į šaltą vandenį ir užvirus iškart išjungti. Tokiame vandenyje palaikius 5 sekundes kiaušinių tryniai liks skysti, 1 minutę – minkšti, o palaikius 2 minutes – tryniai bus kieti. 

Anties ir žąsų kiaušinius, jei norite kietų, virti reikės mažiausiai 15 minučių arba 7–8 minutes, jeigu norite, kad tryniai būtų minkšti. 

Stručio kiaušiniai verda ilgiausiai – nuo 45 min. iki 1,5 val., priklausomai, kokio kietumo norisi. Beje, kadangi stručio kiaušinis turi storą ir tvirtą lukštą, jis ilgiau išlieka šviežias, jei laikomas +4°C temperatūroje. Šaldytuve (nevirtas) gali būti laikomas apie 2–3 mėnesius, o jau išvirtas, bet neluptas – iki savaitės. 

VMVT specialistai taip pat primena, kad visi velykiniai kiaušiniai turi būti ne tik gražūs, bet ir saugūs vartoti. Saugiausi kiaušiniai bus numarginti maistiniais dažais, laikantis gamintojo instrukcijų, ar kitais natūraliais būdais – t. y. panaudojant vaisių, daržovių ar kitus maistinius ingredientus. 

 

VMVT informacija

Dalintis