Kuo retesnės, tuo įdomesnės
Daržovės V. Rutkauskienę sudomino seniai: „Man patinka „medžioti“ retus augalus, kurių nenusipirksi parduotuvėje. Pradėjau domėtis išskirtiniais kambariniais augalais, kuriuos galima įsigyti tik iš kolekcionierių. O atsiradus galimybei turėti daržiuką, pradėjau ieškoti įdomesnių sėklų ir auginti daržoves. Taip susiradau ir draugų Ukrainoje. Didelė dalis sėklų kolekcijos dar laukia savo eilės. Juk savos daržovės – nepakartojamo skonio. Kiek įmanoma, bandau jas išsaugoti ir žiemai džiovinu, marinuoju.“
Vida pasidalijo patarimu, kaip prinokinti paprikas, kurios nespėjo subręsti lauke: „Reikėtų nuskintas sudėti į plastikinį maišą su prinokusiu obuoliu arba pomidoru.“
Nuolat besikeičianti kolekcija
V. Rutkauskienė paprikas augina tas, kurios nereiklios, derlingos ir prinoksta lauke. Pasirenka auginti tik labiausiai pasiteisinusias veisles, bet kolekcija nuolat papildoma. Štai viena kita veislė, kuri galbūt sudomins ir skaitytojus.
‘Rush Peach Sugar’ – aitrioji ir labai derlinga, švelniai persikinės spalvos paprika.
‘Masquaradue’ ir ‘Chilly’ – dekoratyviniai aitrieji pipirai, kuriuos galima auginti ir gėlynuose. ‘Masquarade’ vaisių spalva keičiasi nuo tamsiai violetinės į oranžinę, vėliau – raudoną. ‘Chilly’ vaisių spalva kinta nuo geltonos į ryškiai oranžinę.
‘Hungjiao Solar Flare’ – itin aitri, ankstyva, derlinga paprikų veislė. Sunokusių vaisių spalva keičiasi iš geltonos į oranžinę.
‘Lunchbox H Mix’ – ankstyvas ir derlingas saldžiųjų paprikų hibridas storasieniais vaisiais. Jie būna skirtingų spalvų – geltonos, oranžinės ir raudonos (užtat „mixas“). Vaisiai nedideli, tad spėja užaugti ir sunokti ant krūmo.
‘Baranyj Rog’ – labai ankstyva (lauko sąlygomis sunoksta pirmoji), derlinga storasienė aitrioji paprika, kurios aitrumas gana toleruotinas lietuvių gomuriui.
‘Elephant’ – aitrioji paprika, kurios odos struktūra panaši į dramblio. Labai gražus ir derlingas augalas.
Iš aitriųjų paprikų Vida gamina adžiką, kurios receptas atkeliavo iš Gruzijos. Pašnekovė sutiko juo pasidalyti su skaitytojais.
Gruziniška adžika
Reikės:
Daržoves reikia sumalti, o įpylus pomidorų padažo, gerai išmaišyti. Saugomas šaldytuve padažas puikiai išsilaiko iki kito sezono derliaus.
O štai V. Rutklauskienės verdamos paprikų uogienės, tinkamos pagardinti sūrį ar mėsos patiekalus, receptas.
Paprikų uogienė
Reikės:
Iš paprikų pašalinus sėklas, jos sumalamos mėsmale arba smulkintuvu. Sudedamas cukrus ir įpilama acto. Uogienė verdama 40–50 min.
Dumplūnės sėklos – nuo torto
Įdomu tai, kad V. Rutkauskienė, dumplūnės „uogą“ nuėmusi nuo torto, pavasarį sėkmingai pasėjo ir užaugino vaisių. Derlius nenuvylė ir teko pripažinti, kad skonis išties egzotiškas: tarsi būtų pusiau žemuogė, pusiau ananasas. Dumplūnes ši šeima valgo vienas, bet iš jų galima virti uogienes, džemus.
Dar vienas pastarojo sezono atradimas – krūminiai krapai ‘Aligator’ ir ‘Biez zontika’. Augalai labai vešlūs, užaugina daug žalios masės.
V. Rutkauskienė krapus sėja rudenį. Jos pastebėjimu, geriausiai dygsta tie, kurie pasisėja patys. Todėl ji visada palieka vieną kitą sunokusį krapą, kad šis pabarstytų sėklų.
Vidos RUTKAUSKIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.