Nuo seno gabiais konditeriais garsėjančiame Kaune daugiau nei porą dešimtmečių smaližius pačiais įvairiausiais gardėsiais lepina Jūratės Gulbinienės kepykla. Šiandien įmonės asortimente: tortai, pyragai, pyragaičiai, sausainiai, šimtalapiai, skruzdėlynai, šakočiai – viskas, ko tik galima užsigeisti gyvenimui pasaldinti.
Verslą pradėjo trise Jūratės Gulbinienės kepyklos direktorius Arvydas Gulbinas, kuriam rūpi viskas: nuo žaliavos parinkimo iki gaminio ragavimo, sako, jog ir šiandien visais su gamyba susijusiais klausimais galutinius sprendimus priima kartu su žmona Jūrate. „Yra žmonės, kurie rūpinasi konkrečiais darbais, bet mudviem ši veikla yra tapusi gyvenimu būdu. Mūsų įmonėje dirba apie šešiasdešimt darbuotojų. Kurį laiką jų buvo ir daugiau, bet prasidėjus krizei teko skaičių mažinti, – sakė direktorius. – Kepykla įkurta 1992 m., tad ne už kalnų ir ketvirtis amžiaus veiklos. Iš pradžių gardumynų gamyba tebuvo žmonos Jūratės hobis. Dar tarybiniais laikais ji kepė įvairius tortus. Tad pirmasis kolektyvas buvome Jūratė, jos mama ir aš. Tuomet mes abu rūpinomės tikrai viskuo: nuo žaliavų pirkimo iki kepinių realizacijos, nuo tortų kepimo iki puošimo. Kiekiai nebuvo dideli, bet ir tai mus džiugino.“
Gaminiai švieži, naktį iškepti Šiuo metu J. Gulbinienės konditerijos gaminių galima įsigyti penkiose firminėse parduotuvėse. Trys jų yra Kaune, dvi – Vilniuje. „Jau visai netrukus sostinėje atidarysime ir trečiąją, – sakė A. Gulbinas. – Kai dar neturėjome savo prekybos tinklo, bendradarbiavome su didžiaisiais prekybos centrais, konditerijos parduotuvėmis, bet apie 2000 m., pasistatę pirmąją savo parduotuvę-kavinę, produkciją parduodame patys. Kiekvieną dieną į mūsų prekybos vietas keliauja švieži kepiniai. Šiuo metu gaminius galima užsisakyti ne tik parduotuvėse, bet ir internete.“ Pasak A. Gulbino, gamybos galimybės šiandien išsiplėtusios tiek, kad per dieną galima išpildyti iki šimto užsakymų, neskaičiuojant nuolatinės kasdienės produkcijos.
Ketina kepti ir duoną Lietuvoje duoną, pyragus ir konditerijos gaminius kepančių įmonių yra gerokai daugiau nei trys šimtai. Tad kokią sėkmės paslaptį turi Jūratė ir Arvydas Gulbinai? „Jokios paslapties nėra, – šypsosi Arvydas. – Paprasčiausiai dirbame, stengiamės. Maksimaliai vadovaujamės teiginiu: „Klientas visada teisus.“ Nors, žinoma, pasitaiko gana aikštingų užsakovų ir pirkėjų. Bet pastangos įsiklausyti į visus pageidavimus pasiteisina. Keli pirkėjai pasigedo maskarponės sūrio torto, tad pradėjome jį gaminti. Tiesa, jo receptas yra visai kitoks nei siūlo kiti gamintojai. Kitas svarbus dalykas – stengiamės gaminti iš kuo natūralesnių žaliavų. Papildomai nieko nededame, konservantų yra tik tiek, kiek jų yra žaliavose. Jas renkamės vietinės kilmės, lietuviškas, tai – miltai, cukrus, sviestas, grietinė ir panašiai. Esame bendradarbiavę su vienu ūkininku, deja, jis savo veiklą nutraukė, nors santykiai buvo labai geri, – apgailestavo A. Gulbinas. – Šiuo metu gaminame konditerijos gaminius, nors po truputį galvojame imtis ir duonos bei ekologiškų kepinių. O saldžiųjų gaminių šiandien kepame daugiau nei šimtą rūšių, iš jų tortų – apie 37, pyragų, pyragaičių bei sausainių – daugiau nei 70 pavadinimų.“
Tortai „Kankorėžis“ ir „Smaližius“ – vieni populiariausių ir gaminami jau beveik ketvirtį amžiaus.Receptus kuria žmona Pasak A. Gulbino, smagu, kad kolektyvas darnus. „Turime darbuotojų, su kuriais ranka rankon dirbame nuo veiklos pradžios. Truputį sunkiau su jaunimu, nes po mokslų jie ateina ne visiškai parengti, todėl tenka ugdyti kepėjus patiems. Tuos, kurie turi pašaukimą šiam darbui, stengiamės išlaikyti, nes, be abejo, konditerijos, kaip ir viso kito maisto, gamyba labai priklauso nuo žmogiškojo veiksnio. Visi mūsų gaminių receptai, išskyrus vieną kitą standartinį, yra žmonos Jūratės sukurti. Kiekvienas tortas – jos išmanymo rezultatas, tortų pavadinimai ir jų dizainas užpatentuoti. Patys pirmieji tortai: „Senoliukas“, „Kankorėžis“, „Smaližius“ bei keli kiti, kuriuos gaminome tik pradėję veiklą, vieni populiariausių yra ir šiandien. Mūsų pirkėjų labai mėgstamas pyragas su varške, neatsilieka „Naujienėlė“ bei „Seklyčia“. Išskirtinio skonio mėgėjams galime pasiūlyti lydyto sūrio tortą su alyvuogėmis, tortus „Orbitą“, “Valdovą“, – asortimento įvairovę vardijo A. Gulbinas. „Džiaugiamės, kad geriausia reklama – iš lūpų į lūpas, mūsų atžvilgiu pasiteisina. Stengiamės nenuvilti, o pirkėjai tai vertina. Apie gaminių kainas nuomonių yra įvairių, vieniems brangoka, kitiems svarbu, kad gaminiai švieži, iš natūralių produktų. O mums, kaip sakau, lieka neprarasti budrumo, – juokiasi A. Gulbinas, – nesusigadinti gero vardo. Juolab kad kai kurių kepinių, pavyzdžiui, šakočių, pageidaujama ir užsienyje.“
Elena RINKEVIČIENĖ „ŪP“ korespondentė
Autorės nuotraukos