Columbus +9,4 °C Debesuota
Šeštadienis, 16 Lap 2024
Columbus +9,4 °C Debesuota
Šeštadienis, 16 Lap 2024

Nusikelkite į Japoniją: išbandykite „wok“ patiekalą su ypatingais makaronais

2024/09/26


Japonijos virtuvė yra itin populiari visame pasaulyje. Šios šalies kulinarijoje pabrėžiama produktų įvairovė ir pusiausvyra. Ji kuriama naudojant penkias spalvas: juodą, baltą, raudoną, geltoną ir žalią, taip pat penkis kepimo būdus: žalias maistas, kepamas, atskirai kepamas ant grotelių, ruošiamas garuose ir verdamas. Prijungiami ir penki skoniai: saldu, aštru, sūru, rūgštu ir kartu. Ji be galo turtinga savo skoniais, dažnu atveju laikoma sveika, o šios virtuvės ypatybės įvardijamos kaip priežastimi, kodėl japonų žmonės tokie ilgaamžiai.

„Umami“ soja ir „udon“ makaronai

Soja – vienas iš populiariausių japonų ir viso pasaulio naudojamas ingredientas. Šis padažas tinka viskam, pasitaiko žmonių, kurie jį valgo net su ledais. Sojos padažas skaičiuoja jau kelių šimtų metų istoriją. Tradiciškai jis gaminamas fermentuojant sojos pupeles su specialiu raugu.

Soja pasižymi specialiu – umami“ skoniu, kurį atpažįsta ne visi. Jis specifinis, dažnai apibūdinamas kaip skonio stipriklis, pasiskirsto po visą liežuvį ir sukuria ryškų, įsimintiną jausmą. „Umami“ skonį suteikia glutamo rūgštis ir druskos. Jis sukelia apetitą žadinantį pojūtį. Šių junginių turi kai kurie sūriai, mėsa, grybai, kiti baltyminiai produktai ir, be abejo, sojos padažas.

Japonija garsėja ne tik soja, tačiau ir savo „udon“ makaronais, kurie gaminami iš kviečių miltų, jie storesni už ramenui skirtus makaronus. Yra įvairių jų paruošimo ir patiekimo būdų. Paprasčiausia forma jie sutinkami karštoje sriuboje ar gaminant „wok“ makaronus.

Japoniški „wok“ makaronai leis pasijusti kaip japonui, o galbūt ir prailgins jūsų gyvenimą.

Japoniški „wok“ makaronai

Paskutinis makaronų keturkovės dalyvis – japoniškieji „wok“ makaronai. Japonai savo „wok“ stiliaus makaronus ruošia taip pat su skirtingais makaronais, pavyzdžiui, jie naudoja „udon“ makaronus, kurie gaminami iš ryžių miltų. 

Patiekalui prireiks:

150 g „shiitake“ grybų

2 v. š. sezamų aliejaus

Druskos, pipirų

350 g vištienos šlaunelių mėsos

1 morkos

1 svogūno

1 skiltelės česnako (sutrinto arba smulkiai sukapoto)

1 a. š. čili dribsnių („chilli flakes“)

400 g „udon“ makaronų

1 v. š. sojos padažo

3 v. š. „teriyaki“ padažo

Sezamų sėklų, kalendros, žaliosios citrinos papuošimui

Supjaustykite „shiitake“ grybus. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite grybus ir pakepinkite apie 5 min. vis pavartydami, kol gražiai apskrus. Pabarstykite juos druska, pipirais, išmaišykite ir atidėkite grybus į atskirą lėkštę.

Vištieną, svogūnus ir morką supjaustykite kąsnio dydžio juostelėmis. Berkite į keptuvę su įkaitusiu aliejumi smulkintą česnaką, imbierą, čili dribsnius ir pakaitinkite, kol išsiskleis kvapnūs aromatai.

Suberkite vištieną ir vis pavartydami kepkite apie 5–6 minutes. Tuomet sudėkite morkas ir svogūnus, kepkite dar tiek pat laiko, kol daržovės suminkštės, o vištiena iškeps.

Grąžinkite į keptuvę grybus, supilkite soją, ir „teriyaki“ padažą, gerai išmaišykite. Sudėkite pagal instrukciją išvirtus „udon“ makaronus, užpilkite truputį vandens ir vis maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kol viskas tolygiai pasidengs padažu. Patiekite pabarstę sezamų sėklomis ir kalendros lapeliais, su skiltele žaliosios citrinos. Skanaus!

 

Partnerio informacija

Dalintis