Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +21,2 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Originalūs receptai – Žagarės pieninės vadovės išmonė

2016/04/15

AUKSINIS. „Žagarės“ sūris parodoje „AgroBalt 2016“ pelnė aukso medalį. Pieninės vadovė Rasa Anilionienė sako, kad šis garbingas apdovanojimas – viso kolektyvo nuopelnas, vienų metų darbo įvertinimas.

Skaistgiryje įsikūrusios Žagarės pieninės vadovė Rasa Anilionienė neslepia pasididžiavimo kolektyvu: vos prieš metus pradėjusi veikti įmonė jau turi savo ir firminį, ir „auksinį“ sūrį. R. Anilionienė ne tik vadovauja pieninei, kuria naujų produktų receptus – laiminga trijų vaikų mama džiaugiasi šeimos darna ir gyvenimu jaukiuose namuose.

Daugiavaikė mama Rasa Anilionienė su šeimyna įsikūrė netoli Joniškio esančioje Bariūnų gyvenvietėje. Jų nuosavame name daug erdvės ir tylos. Rasa išdidžiai prisistato esanti daugiavaikė mama: sūnus Dovydas jau studentas, būsimasis vadybininkas, dvynės Karolina ir Kotryna mokosi gimnazijoje. Anilionių namuose retai kvepia pyragais ar mėsos patiekalais – Rasa namiškius dažniau palepina įvairiomis firminėmis salotomis. „Tai lengvas, greitai paruošiamas, sotus ir skanus maistas, – sako šeimininkė. – Pagaminti gardžias salotas ilgai netrunka, be to, ir šeimyna jas mieliau renkasi nei riebų kepsnį.“ Maisto technologiją ir vadybą baigusi R. Anilionienė žino, kad sveika valgyti visa, kas yra žalios spalvos. Ji juokiasi: suplėšai saują salotų, įpjaustai šviežių daržovių, kartais vaisių, įdedi gabalėlį lašišos ar tuno, įpili šlakelį citrinų sulčių, suberi gerą saują alyvuogių – tikras skanumėlis. Variacijos su salotomis – toks džiazas dažnai skamba Rasos jaukioje virtuvėje. Na, o laisvalaikis? Smalsu sužinoti, kokie pieninės vadovės pomėgiai. „Visais metų laikais su vyru Vaidotu einame pasivaikščioti į netoli esantį mišką – šeimynai patinka būti gamtoje, ten praleidžiame nemažai laiko. O ir to laisvalaikio nedaug, svertų gal tik kelias uncijas“, – juokiasi R. Anilionienė. Pradėjus vadovauti naujai pieninei, įvairiausių reikalų ypač daug. Pirmenybę Rasa teikia darbui ir šeimai, o didžioji jos laisvalaikio vertybė – knygos. Jei tik turi laisvą minutę, stveria knygą ir leidžiasi į literatūros pasaulį. Kartą ar du per metus Anilioniai išsiruošia į kultūrines keliones: kartu su vaikais išlekia į Vilnių ar Kauną pasižiūrėti koncertų.

Didžiulė patirtis Kaip ir daugeliui moterų, R. Anilionienei tenka būti ir rūpestinga mama, mylima žmona, ir namų sergėtoja, aplinkos tvarkytoja. O kur dar atsakingos pareigos – pieninės vadovė, organizatorė ir receptų kūrėja. „Žinau skubančių dienų vertę. Labai branginu šalia esančius žmones“, – atvirauja visur spėjanti moteris. Pieno pramonėje Rasa Anilionienė sukasi jau 24 metus, yra sukaupusi daug žinių ir patirties. Viena iš jos veiklos sričių – gardžių ir sveikų produktų receptų kūrimas. Pirkėjai netrukus galės paragauti jos sukurto jogurto. Nors apie kitus naujus gaminius patyrusi specialistė kalba nenoriai, tikėtina, kad bus ir pieno desertų, o gal net ledų. Žagarės pieninės vadovė džiaugiasi, kad pavyko suburti darbštų ir draugišką kolektyvą. Jame darbuojasi žmonės iš aplinkinių kaimų – už sukurtas darbo vietas jie dėkingi pieninės įkūrėjui Viliui Kaikariui. R. Anilionienė neslepia pasididžiavimo žmonėmis, su kuriais dirba. Tuo įsitikinau pakviesta pasižiūrėti, kaip gaminami pieno produktai.

Į kelionę. Gardus kefyras netrukus iškeliaus pas pirkėjus.

Skonis, sukurtas gamtos Pirmiausia Žagarės pieninėje patraukiame į sūriais kvepiantį cechą. Penkios moterys į sūrmaišius pila paruoštą varškės masę. Jokių kalbų, tik apsikeičiame šypsenomis. „Be darbščių moterų rankų šilumos sūriai nebūtų tokie gardūs“, – šypsosi R. Anilionienė. Tuoj bus pagamintas nuo seno ant lietuvių stalo itin vertinamas varškės sūris su kmynais. Pieninėje nėra medinių spaustų – sūrius spaudžia modernus presas. Prie jo darbuojasi operatorius Rolandas Pocevičius: dešimt minučių, ir trikampio formos sūriai jau paruošti tolesnei kelionei pas pirkėjus. Užsukame ir į rauginimo, fasavimo cechus, žvilgtelime į gatavos produkcijos sandėlį – visur šiuolaikiški įrenginiai, švaru, jauku. Pieninės kolektyvas ypač didžiuojasi „auksiniu“ vadinamu firminiu ,,Žagarės“ sūriu: parodoje ,,AgroBalt 2016“ jis apdovanotas aukso medaliu. Tokį įvertinimą ekspertai šiam saldaus pieno varškės sūriui suteikė už jo gryną skonį ir kvapą, šis produktas neturi šalutinio prieskonio. Pasak Rasos Anilionienės, Žagarės pieninė gamina dvylikos pavadinimų produktus: penkių rūšių sūrius, o saldaus pieno baltą ,,Žagarės“ sūrį dar ir kepa įtrintą džiovintais pomidorais, aitriąja paprika, krapais. Pirkėjams taip pat siūloma dviejų rūšių varškės, grietinėlės, grietinės, kefyro, rūgpienio, pieno. Žagarės pieninės leitmotyvas patriotiškas: skonis, sukurtas gamtos, mat produkcija gaminama iš kokybiško žaliavinio pieno. Neseniai Skaistgirio žemės ūkio bendrovės pastatyta šiuolaikiška, kruopščiai prižiūrima karvių ferma – vos už pusės kilometro.

Aldona Sireikienė

Aldonos Sireikienės nuotraukos

seimininkePeržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

E. Stonkutė. Ar JAV rinka tampa Europos akligatviu?

Jau pusmetį pasaulyje verda prekybos karas, tačiau kol kas Europos Sąjungos (ES) pramonė ir eksportas demonstruoja nemenką atsparumą. Šių metų pradžioje ES apdirbamosios gamybos apimtys ėmė augti – gegužę Vokietijos pramonė pirmą kart...
2025/07/19

Pagerbti 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesoriai

Liepos 16 d., kai minima Agronomų diena, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre surengta 1924–1940 m. Žemės ūkio akademijos profesorių pagerbimo popietė.
2025/07/19

Žvėrys mieste

Meškos pasilakstymas Vilniaus gatvėse sukėlė nemažą šurmulį ir įplieskė plačias diskusijas visose žiniasklaidos priemonėse. Žinoma, Lietuvai tai buvo neeilinis įvykis, turint galvoje, kad tik pastaraisiais metais gauruotosios vis daž...
2025/07/19

Nuo darbo „Michelin“ restoranuose iki gelbstinčių gyvybes projektų

Darbas geriausiuose, net į „Michelin“ gidą įtrauktuose restoranuose, galimybė prisidėti prie vitaminų, skirtų besivystančioms šalims, formulių tobulinimo, naujų maisto produktų kūrimas – tik keletas tarptautinės produktų r...
2025/07/19

Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina ES daugiamečio biudžeto pasiūlymą

Europos Komisijai trečiadienį pristačius ES daugiamečio biudžeto 2028-2034 m. pasiūlymą, Lietuvoje išrinkti europarlamentarai skirtingai vertina pasiūlymo apimtį, ambicingumą ir finansavimą konkrečioms sritims.
2025/07/19

Garbanoti persikų lapai signalizuoja pavojingą ligą

Pavasarį sprogstant persikų lapams galima pastebėti, kad jauni lapeliai garbanojasi, keičia spalvą, sustorėja, formuojasi pūslės. Tai – tafrinozė. Ši liga gali pažeisti ir besiformuojančius vaisius, o pats kaulavaisis kitais metais ne...
2025/07/19

NMA: svarbu nuo plėšrūnų siekiantiems apsisaugoti ūkininkams

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informuoja paraiškas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Apsaugos priemonės nuo didžiųjų plėšrūnų daromos žalos“ pla...