Po darbo dienos Lauručiai pradeda plušėti savo ūkyje. „Ūkininko patarėjui“ sutuoktiniai pasakojo, kad naujovišką ūkį plėtoti galima ir nedideliame žemės plote, tik reikia turėti viziją, idėjų ir atkaklumo siekti savo tikslo. G. Laurutis deklaruoja 8 ha, o jo žmona neturi nė 2 ha žemės. Ūkio centras yra Vaidulių k.
Tik stebėtis ir grožėtis galima, kaip per keletą metų darbštūs jauni žmonės sukūrė kompaktišką, naujovišką ūkį ir pradėjo gaminti paklausią produkciją, kurią patys veža parduoti į muges, prekiauja internetu, pristato į keturias parduotuves. Kol kas prekyba tik įsibėgėja, dar ieškoma laisvos nišos kokybiškiems produktams realizuoti.
Laisvalaikiu ūkininkaujantys R. ir G. Lauručiai gamina 8 rūšių arbatas, šaltyje džiovina šitakius, pirkėjams jau pasiūlė net 26 skonių kreminės konsistencijos medaus su įvairiais priedais – liofilizuotais šaltalankiais, česnakais, imbieru, citrinomis, čiobreliais, spanguolėmis ir kitais. Medaus skanėstai patinka visiems gurmanams ir sveikuoliams. Taip pat paklausūs šaltyje džiovinti įvairūs vaisiai, prieskoniai, daržovės, vaisių, sėklų ir uogų saldainiai – asortimentas tikrai įvairus, net 24 skirtingi produktai. Produkcijai liofilizuoti Lauručiai turi įsigiję du įrenginius.
Jauna šeima įsikūrė netoli Radviliškio esančiame Karčemų k. Čia nusipirko seną sodybą. Vietoj buvusios trobos pasistatė erdvų namą, o prieš kelerius metus tolėliau nuo namo iškilo dar vienas statinys – produkcijos gamybos cechas.
Lauručiai ŪP pasakojo, kad, augindami dukras, susidomėjo kokybiškais ir sveikais produktais. Agronomijos mokslus baigęs G. Laurutis jau anksčiau ūkininkavo – augino grūdines kultūras, buvo pasodinęs šilauogių. R. Laurutienė savo ūkį įregistravo 2021 m., kai išėjo motinystės atostogų. Tuo metu ji turėjo 20 bičių šeimų, o dabar – 60, be to, augina 1 ha šilauogių. Jaunoji ūkininkė susidomėjo šitakiais ir nusprendė juos auginti. Pasak jos, šie grybai yra itin vertingi ir maistingi, turi daug vitaminų, todėl vadinami organizmą stiprinančiais grybais. Šitakius moteris augina jau ketvirtus metus. 1,5 a plote stovi dviem eilėmis išrikiuoti beržų rąsteliai, kuriuose išgręžtos skylutės, o į jų vidų įspaustos užsienyje pirktos šitakių sporos. Grybai dygti pradėjo po metų. ŪP pašnekovė pasidžiaugė, kad šiais metais skins jau ketvirtąjį derlių. Grybus nuo rąstelių pradeda skinti pavasarį. Ši žiema buvo nešalta, tad rąsteliuose jau kalasi maži grybukai, o kai kurie – jau ir dideli užaugę. Vertingus grybus džiovina šaltyje – taip jie ilgiau išsilaiko ir nepraranda skonio.
Erdviame produkcijos gamybos ceche R. Laurutienė ir jos mažosios pagalbininkės, 8 metų Rugilė ir 5 metų Gabija, parodė, kaip yra ruošiama produkcija. Mergaitės mamytei padeda klijuoti etiketes, užsukti indelius, vasarą smagu skinti uogas. Paruoštą įvairių vaisių, uogų, sėklų masę supilsto į formeles ir liofilizuoja. Šaltyje džiovinta produkcija galima mėgautis ilgą laiką, mat išsaugomos produktų vertingos maistinės ir skoninės savybės.
Pirkėjams šaltuoju metų laiku itin patinka įvairių skonių kreminės konsistencijos medus su įvairiomis liofilizuotomis uogomis, čiobreliais, česnaku, imbieru ir citrinomis. Jaunoji ūkininkė pasakojo, kad organizmui stiprinti verta gerti liofilizuotą arbatą su citrina, imbieru ir ciberžole, gardi liofilizuota arbata su spanguolėmis, cinamonu ir medumi.
Darbšti Lauručių šeima turi daug svajonių ir tikslų – jie nori plėsti asortimentą ir gaminti kuo daugiau kokybiškų produktų. Vis dėlto randa laiko ir vasaros atostogų metu kartu su dukrytėmis išvažiuoja pailsėti. Mergaitėms labai patinka važiuoti traukiniu. Šeima mėgsta klausytis lietuviškų dainų.
Autorės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti, įgarsinti žodžiu ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.