Ashburn +17,0 °C Debesuota
Penktadienis, 13 Rgs 2024
Ashburn +17,0 °C Debesuota
Penktadienis, 13 Rgs 2024
Pomidorai gali virsti drebučiais ar net pudra
Sumani šeimininkė pomidorus perdirba netradiciškai. Vaivos Čaplikienės nuotr.

Asta RAICEVIČIENĖ
ŪP portalo korespondentė 

Pomidorai gali virsti drebučiais ar net pudra

2024/08/30


Kol pomidorų sezonas dar nesibaigia, vilnietė Vaiva Čaplikienė, tinklaraščio „Virtuvinės šėlionės“ įkūrėja, ragina pomidorų derlių suvartoti neįprastai – pagaminti drebučių ar netgi „pudros“. Moteris pasakoja, kad pomidorus augina ne tik šiltnamyje, bet ir terasoje. Jau sausio vasario mėnesį beria sėklas į žemę ir medituoja stebėdama augančius daigus.
Vaiva Čaplikienė
Vaiva Čaplikienė mėgsta „šėlioti“ virtuvėje

Sužavėjo Islandijos pomidorai

„Pomidorus užsiauginu pati. Labai patinka auginti mini pomidorėlius terasoje, jie ir apsauga nuo saulės, ir skanus dekoras. Kai 2019 metais lankėmės Islandijoje, labai patiko restoranas, įrengtas pomidorų šiltnamyje. Sužavėjo šių pomidorėlių aukštis. Jie tiesiog kaip vijokliai. Iš ten ir atsivežiau šių puikių pomidorėlių sėklų. Nuo tada visada juos auginu ne tik šiltnamyje, bet ir terasoje.

Tinkamai formuojant, augalai gali užaugti iki 7 metrų aukščio. Tenka rišti, formuoti kaip kokias vynuoges, o derlius džiugina iki šalnų. Pomidorus mezga kiekviena pomidorų atšaka, auga didelėmis kekėmis, jei žiedai nenubyra nuo karščio. Vaisiai ne tik dekoratyvūs, tinka maisto dekoravimui, bet ir saldūs. Net ir paskutinėmis vasaros dienomis ant šių pomidorų – krūva žiedų, aplink dūzgia bitės“, – pasakoja Vaiva, islandišką patirtį pritaikiusi savo šiltnamyje.

Paklausta, ar žinanti šių pomidorų veislę, moteris juokiasi: „Veislės nežinau, pomidorus nugvelbiau iš salotų lėkštės, kurias valgėme“.

Užsiauginusi tokių pačių pomidorų, iš jų, jei tik perteklius, ji ir gaminanti įvairias gėrybes. Bet šiemet sako, kai ūgtelėjo anūkas, pomidorai nespėja nokti, tai virtuvėje „šėliojanti“ naudodama didelius pomidorus.

pomidorai
Vaivos aukštaūgiai pomidorai dar vis žydi ir nokina vaisius.

Palaiko tvarias idėjas

Vaiva Čaplikienė pasakoja, kad nuo vaikystės draugauja su gamta. Ji gyvena sodininkų bendrijoje, yra netgi sodininkų bendrijos „Ribiškės“ valdybos pirmininkė. Vaiva baigusi ikimokyklinio ugdymo pedagogiką, dirba apskaitininke, o maisto ruošimas, netikėtų receptų kūrimas – kol kas tik rimtas laisvalaikio pomėgis. Bet kas žino, pasak jos, kuo jis gali virsti ateityje.  

Moteris, palaiko tvarumo idėjas. „Šėliodama“ virtuvėje ji sugalvojo suvartoti net tas daržovių „atliekas“, kurias mes lengva ranka išmetame. Taip gimė Vaivos turbo atradimas – pomidorų žievelių pudra.

Pomidorų odelių pudra

Nuplikytų pomidorų odelių Vaiva pataria neišmesti – jas galima džiovinti elektrinėje džiovyklėje arba orkaitėje, po to susmulkinti kavamalėje. Pomidorų odelių milteliai – puikaus skonio priedas padažams, salotoms, į sriubas ar troškinius, ir žinoma – maisto dekoravimui.

„Tokią „pudrą“ esu gaminusi ir iš rukolos (gražgarsčių - RED.). Kai pernai, turėdama labai daug pomidorų, iš jų kažką gaminau, toptelėjo, juk galiu pasigaminti ir raudonos pudros! Mėgstu dekoruoti valgomą maistą. Norint rausvesnės spalvos, tinka rūkyta paprika ar ciberžolė, o pomidorų žievelių pudra – tobulai! Tai puiki tvari idėja, kuomet kalbama apie maisto nešvaistymą. Tokiu pat būdu sunaudoju ir obuolių žieveles“, – savo atradimu dalinasi sumani šeimininkė Vaiva Čaplikienė.

pomidorų milteliai
Iš pomidorų žievelių gaminama pudra – puikiai tinka patiekalų dekoravimui.

Pomidorų ir aitriųjų paprikų želė

Tai tobulas užkandis ar pagardas. Ar tiesiog, Vaivos žodžiais, skanus atradimas – traputis, kreminis sūris, rūkyta lašiša, raudonėlis ir pomidorų želė su čili paprikomis. Pasak šeimininkės, aštrumą galima reguliuoti pridėjus, ar pamažinus čiliukų.

Reikės:

800 g pomidorų be odelės;

1 plono ir 6 mini čiliukų be sėklų;

200 g cukraus;

1 a. š. naminės žolelių druskos;

100 ml naminio obuolių acto;

10 a. š. želatinos + 100 ml naminio obuolių acto jai išbrinkinti;

juodųjų maltų pipirų – pagal skonį.

Visada galima improvizuoti... vietoje želatinos naudoti pektiną arba agarą (augalinę želatiną), dėti ir kitų prieskonių, česnako, tik reikėtų skaičiuoti proporcijas.

Apie gamybos procesą Vaiva pasakoja taip:

„Kol plikomi pomidorai, keliauju į šiltnamį paprikėlių, jas išsėklinu, kad nebūtų turbo aštru.

Nuluptus pomidorus sublenderiuoju drauge su pasmulkintais čili ukais, pilu į prikaistuvį, ir ant nedidelės kaitros pradedu virimo procesą. Jis tikrai nėra ilgas.

Kol tyrė šyla, želatiną užpilu obuolių actu, palieku brinkti.

Į puodą su tyre beriu cukrų, druską, juoduosius maltus pipirus. Nuolat maišydama paragauju.

Masei užvirus, verdu 5 min., tuomet supilu 100 ml obuolių acto be želatinos, verdu 5 min., tuomet supilu actą su želatina. Užvirus, verdu 5 min. Supilstau į sterilius stiklainiukus, užsukus apverčiu, apkloju, palieku atvėsti.

Želė pasidaro tik šaldytuve, tad atvėsusį stiklainiuką pastatykite šaltai, kad galėtumėte skaninti savo užkandžius.“

Skanaus.

pomidorų želė
Pomidorų ir čili paprikų želė – puikus užkandis ar pagardas.

Vaivos Čaplikienės nuotraukos

Dalintis