Columbus +4,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024
Columbus +4,0 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 25 Bal 2024

Prisiminkime žaliąsias cukinijas

2023/01/08


Žiema kaip reikiant įsibėgėjo, daržo derlius sandėliuose jau pamažu tirpsta, bet visada verta prisiminti žaliąsias cukinijas. Jas maistui ruošti galima termiškai neapdorotas ir neluptas, salotoms, sumuštiniams, kepti arba įdaryti mėsa, varške, daržovėmis, virti, troškinti, šaldyti ir konservuoti. Cukinijose yra labai daug vandens, todėl prieš gaminant reikia supjaustyti, užberti druskos ir palaikyti, kol išsiskirs vanduo. Tuomet atsiradusį skystį nupilti ir jau galime ruošti patiekalą. Skaniausios cukinijos yra jaunos, neperaugusios ir šviežios. Ilgiau pabuvusios apkarsta, sukietėja.

Cukinijų užkandėlė  

Reikės:

  • 2 vidutinių cukinijų
  • pusės stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio
  • druskos
  • česnako
  • pipirų

Ant kepimo skardos sudėkite 0,5 cm griežinėliais supjaustytas cukinijas, pabarstykite druska, užberkite smulkinto česnako, pipirų, tarkuoto sūrio. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min., kol sūris parus. Užkandėlę patiekite šiltą.

Cukinijų sriuba  

Reikės:

  • 2 cukinijų
  • 2 šaukštų sviesto
  • svogūno
  • česnako skiltelės
  • pusės stiklinės grietinėlės
  • pusės litro vištienos sultinio

Cukiniją supjaustykite gabaliukais ir patroškinkite svieste keptuvėje su susmulkintu svogūnu ir česnaku. Kai daržovės suminkštės, sutrinkite jas trintuvu, po to supilkite sultinį, grietinėlę ir dar kartą sumaišykite trintuvu. Palaikykite ant ugnies, kol užvirs, dar kelias minutes lėtai pavirkite ir tuoj patiekite į stalą.

Blyneliai  

Reikės:

  • 2 cukinijų
  • 70 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 2 svogūnų
  • krapų
  • petražolių
  • druskos
  • pipirų
  • aliejaus

Sutarkuokite cukinijas, įberkite šaukštelį druskos, sumaišykite ir palikite pastovėti 15 min. Nuvarvinkite skysčio perteklių. Smulkiai supjaustykite krapus, petražoles, svogūnus. Viską sumaišykite su miltais, kiaušiniais, smulkintais žalumynais, pipirais , druska. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, dėkite po šaukštą cukinijų masės, formuokite blynelius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. Patiekite su mėgstamu padažu.

Vištiena įdarytos cukinijos  

Reikės:

  • 4 mažų cukinijų
  • 500 g maltos vištienos
  • pusės stiklinės aštraus padažo
  • stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio
  • alieajus

Įkaitinkite keptuvėje aliejų, sudėkite maltą vištieną ir maišydami kepkite apie 10 min. Po to supilkite padažą ir išmaišykite. Cukinijas perpjaukite išilgai, šaukštu išskobkite sėklas su trupučiu minkštimo. Keptuvę patepkite aliejumi ir sudėkite vieną prie kitos cukinijų puseles. Šaukštu įkrėskite į jas įdaro, pabarstykite sūriu ir kepkite apie 35 min.

Mišrainė su cukinijomis

Reikės:

  • 2 kg kubeliais supjaustytų cukinijų
  • 0,5 kg paprikų
  • 0,5 kg apvirtų morkų
  • indelio supjaustytų konservuotų ananasų
  • 0,5 kg pomidorų padažo
  • 200 g aliejaus
  • 200 g 9 proc. acto
  • 200 g cukraus
  • šaukšto druskos

Viską troškinkite puode 20 min., pabaigoje dėkite pomidorų padažą. Sukrėskite į stiklainius ir užsukite metaliniais dangteliais.

 

 

Parengė žurnalo „Rasos“ skaitytoja Asta JANIONYTĖ

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/25

Buvęs miestietis žemės ūkyje – kaip žuvis vandenyje

Kėdainių r. Vermenos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) karvės – vienos produktyviausių šalyje. Per dieną duoda vidutiniškai po 34 litrus pieno. „Karvė gali suėsti daug kokybiško pašaro, tačiau neduos daug baltyming...
2024/04/25

Europos Parlamentas supaprastino žemės ūkio politikos reikalavimus

Trečiadienį europarlamentarai patikslino ES bendrosios žemės ūkio politikos nuostatas, kurios sumažina administracinę naštą žemdirbiams ir leidžia lanksčiau taikyti taisykles.
2024/04/25

Topinambų gumbai rūgsta stiklainiuose, o lapai džiūsta arbatėlėms

Iš tiesų džiugu, kai atsiranda į užsienio šalis išvykusių ir ten ilgokai gyvenančių lietuvių, kurie prisipažįsta: „Kai gyvenau Lietuvoje, skaičiau „Ūkininko patarėją“. Viena iš jų – Austrijoje, T...
2024/04/25

Sodininkai nuostolius skaičiuoja milijonais

Balandžio viduryje staiga kritusi oro temperatūra, gausus ir šlapias sniegas bei kruša daliai Europos sodininkų gal ir nebuvo kaip perkūnas iš giedro dangaus, tačiau jau dabar aišku, kad dalies derliaus išgelbėti...
2024/04/25

Pamaryje siuvami gaminiai pasiekia ir Ukrainos karius

Monikos Dobrovolskytės karjera galbūt galėjo prasidėti vienoje iš sostinės veterinarijos klinikų, bet ji pasuko pamario link. Mergina nėrė į turizmo verslą Ventėje, kur daugiau nei 10 metų siūlo iškylas laivais ir apgyvendinimo pasla...
2024/04/25

EP patvirtino taisykles dėl pakartotinio pakuočių naudojimo ir perdirbimo

Trečiadienį Europos Parlamentas priėmė naujas taisykles, kuriomis siekiama, kad ES rinkoje pakuotės taptų tvaresnės ir jų būtų naudojama mažiau. Taisyklėse, dėl kurių preliminariai susitarta su ES Taryba, numatytas pakuočių atliekų kiekio mažinimo...
2024/04/24

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: dažniausiai užduodami klausimai

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams tai padaryti liko savaitė. Pajamų mokesčio deklaracijas pateikti jie turi iki gegužės 2 d. Šiuo metu pareigą atliko apie 69 proc. privalančiųjų d...
2024/04/24

Vienas „Vičiūnų“ vadovų: verslo Rytuose pardavimo kaina nėra džiaugsminga

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos „Vičiūnų grupei“ po beveik dvejus metus trukusio proceso pagaliau pardavus verslą Rusijoje, Baltarusijoje ir kitose N...
2024/04/24

Kova su nesąžiningos prekybos praktika maisto tiekimo grandinėje: EK įžvalgos

Šiandien Komisija paskelbė Direktyvos dėl nesąžiningos prekybos praktikos (NPP) įgyvendinimo maisto tiekimo grandinėje ataskaitą. 2019 m. priimta vadinamąja apsaugos nuo NPP direktyva draudžiama 16 praktikų, kurios gali turėti žalingą povei...