Columbus +15,6 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024
Columbus +15,6 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024

Saugus ir iš anksto suplanuotas šventinis vaišių stalas

2022/12/21


Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria, kaip šventinį vaišių stalą pasiruošti saugiai ir planuoti iš anksto.

Suplanuokite apsipirkimą. Ruošiantis šventėms, reikėtų iš anksto suplanuoti šventinių dienų meniu, nutarti, ką ketinate ruošti ir gaminti patys, o ką – įsigyti. Prieš planuodami gaminti maistą šventiniam stalui, iš anksto paskaičiuokite: kiek žmonių paruoštas vaišes valgys, kokio dydžio turėtų būti porcijos ir kiek patiekalams pagaminti reikės ingredientų. Į maisto prekių parduotuvę – eikite tik iš anksto susidarę trūkstamų produktų sąrašą.

Atidžiai skaitykite etiketes. Pirkdami atkreipkite dėmesį į gamintojų nurodytas laikymo ir (arba) vartojimo sąlygas. Pavyzdžiui, pasibaigus ant produkto esančiam ženklinimui „geriausias iki...(data)“ - maisto produktą toliau vartoti saugu, tačiau gali būti pakitusios produkto kokybinės savybės, kurios neturi įtakos produkto saugai (spalva, forma, tekstūra ir kt.), todėl prieš tokių maisto produktų vartojimą – įvertinkite juos, patikrinkite kvapą, spalvą, konsistenciją. Tačiau, pasibaigus ant pakuotės nurodytam terminui „Tinka vartoti iki...(data)“ – vartoti produktą jau nebesaugu!

Pirmiau suvartokite greitai gendančius produktus. Greitai gendantys maisto produktai (šviežios mėsos ar žuvies produktai, kulinarijos ar kreminės konditerijos gaminiai) turi būti suvartojami kaip galima greičiau, tad juos įsigyti ir gaminti reikėtų tik prieš patiekiant ant vaišių stalo. Šiems produktams saugoti reikia turėti pakankamai vietos šaldytuve, juos visuomet geriausia laikyti sandariose, uždengiamose dėžėse, taip apsaugant produktus nuo galimos kryžminės taršos. Populiarų švenčių patiekalą – įvairias mišraines, kuriose yra majonezo ar kitų riebių padažų, su padažu sumaišyti prieš patiekiant ir tik tokį kiekį, kokį manote tuo metu suvartosite.

Pasiruoškite produktus iš anksto. Maistą šventėms galite pasiruošti anksčiau, tačiau jį reikėtų laikyti užšaldytą. Geriausia laikyti maistą hermetiškoje pakuotėje arba prieš šaldymą sandariai suvynioti į šaldymo maišelius ar plėvelę, kad neišdžiūtų šaltas oras, todėl iš šaldymo maišelių reikėtų pašalinti kuo daugiau oro. Daržoves taip pat galima paruošti iš anksto. Pavyzdžiui bulves, iš anksto jas nuskutus, penkias minutes apvirti, nusausinti, atvėsinti ir užšaldyti. Tą patį galima padaryti su morkų, pastarnokų ar net Briuselio kopūstų riekelėmis – jiems gaminti prireiks mažiau laiko nei įprastai. Šviežias prieskonines žoleles galite taip pat sutrinti ir sušaldyti ledo kubelių formelėse, bus patogu bet kuriuo metu išimti ir panaudoti ruošiant patiekalus.

 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešimas

Dalintis

2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...