Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Saulė lėkštėje

2022/10/14


receptaiJeigu iš aukštai pažvelgtumėte į moliūgų lauką, pamatytumėte daugybę oranžinių saulučių. Parsinešus šią daržovę į virtuvę, darosi jaukiau, šilčiau, žaismingiau. Jei paklausčiau Jūsų, koks patiekalas pirmiausia ateina į galvą išgirdus žodį „moliūgas“, neabejoju, kad daugelis atsakytumėte: „Moliūgų sriuba.“ Tad nuo jos ir pradėkime.


Elžbieta MONKEVIČ

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja

Ingredientai ir Ko.

Moliūgas, su moliūgu, apie moliūgą. Skanią moliūgų sriubą galima išvirti ir vos iš kelių ingredientų. Tai priklauso nuo to, ko siekiate. Jei norite tik sriubos, pakaks moliūgo, svogūno ir (arba) česnako, žiupsnelio druskos. Dar reikės sultinio, bet galima naudoti ir vien vandenį. Patikėkite, to gali užtekti. Dėl prieskonių spręskite patys. Vienintelė sąlyga – intensyvaus skonio ir stiprios spalvos moliūgas. Tai gali būti muskatinis, Hokaido (dažnai įvardijamas kaip skirtas kepti) ar sviestinis. Taisyklių nėra, rinkitės tai, kas skanu.

Kai kalbama apie moliūgą ir Ko., pirmiausia reikia paminėti daržoves. Šiai kompanijai jos itin tinka, tik atminkite – kuo daugiau ingredientų, tuo mažiau lieka moliūgo skonio. Jis draugauja su morkomis, svogūnais, porais, salierais, batatais, pomidorais, paprikomis, petražolėmis, pastarnokais, bulvėmis ir kt. Sriubos pagrindui daržoves galima apkepti keptuvėje – po vieną arba visas kartu, daržoves galite kepti orkaitėje, išvirti puode arba garuose. Kuo mažiau vandens verdant, tuo skonis intensyvesnis.

Sotūs priedai. Atidžiau pažvelkite į ankštinius ir grūdus, kruopas. Moliūgo kompanijoje gali atsirasti pupelių arba avinžirnių, ypač tinka raudonieji lęšiai. Visi ankštiniai gerai išverda ir puikiai susitrina. Turėkite omenyje spalvą: jei raudoni lęšiai moliūgų sriubos spalvos nesugadins, juodieji lęšiai arba raudonosios, juodosios pupelės ją papuoš netinkamai. Norėdami įvairovės, pabandykite įdėti avižinių ar kitokių dribsnių, išvirtų kviečių, perlinių ar bolivinių balandų likučių. Gerai sutrinkite.

Gardžios sriubos dera su įvairiais sūriais, puikus pasirinkimas – brandintas ožkos pieno sūris. Šio sūrio skonio ir kvapo turtingumo nemėgstantiesiems siūlau paragauti šviežio ožkos sūrio ar varškės – jie subtilesnio skonio. Sriubą galima paskaninti tirštu jogurtu, kokosų pieno kremu.

Skysti priedai. Sriuba – tai ne tyrė, todėl joje turėtų būti bent kiek skysčio. Pasirinkimas įvairus: grietinėlė, karvės ar augalinis pienas, daržovių arba vištienos sultinys, apelsinų arba ananasų sultys, daugelis kitų skysčių. Žinoma, nepamirškite ir vandens. Jei daržoves kepate orkaitėje, į skardą įpilkite stiklinę vandens – iškepus daržoves, gausite skanaus sultinio, kuriuo praskiesite tyrę.

Prieskoniai. Moliūgas toks skanus ir draugiškas, kad nėra prieskonių, kurie jam netiktų. Pabandykime ir ieškokime savo skonių.

Moliūgų sriuba su ožkos sūriu

moliūgų sriuba, moliūgų patiekalai, skrebučiai sriubaiReikės:

  • 700–800 g muskatinio moliūgo
  • svogūno
  • 3–4 skiltelių česnako
  • morkos
  • raudonosios paprikos
  • 5–6 mažų pomidorų
  • 1–2 v. š. aliejaus (arba tiek, kiek reikia kepti)
  • š. žolelių prieskonių
  • 50–70 g raudonųjų lęšių
  • ožkos sūrio (pagal skonį)
  • aitriosios paprikos miltelių
  • aitriosios paprikos dribsnių ir petražolių
  • druskos

Nuluptą moliūgą ir kitas daržoves supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Sudėkite į gilią skardą, išklotą kepimo popieriumi. Daržoves apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir žolelių prieskoniais, užpilkite 100 ml vandens. Kepkite, kol daržovės suminkštės.

Raudonuosius lęšius išvirkite atskirai. Jų iš anksto mirkyti nereikia, nes išverda labai greitai. Iškeptas daržoves kartu su skysčiu ir lęšiais sudėkite į puodą, sutrinkite trintuvu ilgu kotu. Jei reikia, įpilkite vandens ar daržovių sultinio. Pasūdykite, įberkite aitriųjų pipirų. Vietoj aitriosios paprikos galite naudoti harisą, adžiką ar kitą ugningą prieskonį.

Viską sumaišykite, būtinai paragaukite ir užvirkite ant silpnos ugnies, tada leiskite pavirti 3–4 min. Patiekite karštą su ožkos sūrio griežinėliais ir kapotomis petražolėmis. Pabarstykite paprikos dribsniais.

Moliūgų sriuba azijietiškais motyvais su krevetėmis

moliūgų sriuba, moliūgų patiekalai, skrebučiai sriubaiReikės:

  • 500 g nuvalyto moliūgo
  • vidutinio dydžio svogūno
  • 2 vidutinio dydžio bulvių
  • ¼ pankolio
  • alyvuogių aliejaus
  • 0,8 l vištienos sultinio
  • 400 ml kokosų pieno
  • š. raudonosios kario pastos
  • 400 g krevečių
  • smulkinto česnako (pagal skonį)
  • šlakelio citrinos sulčių
  • druskos, juodųjų pipirų, kalendros lapelių

Supjaustykite moliūgą, daržoves ir svogūną vidutinio dydžio netaisyklingos formos gabaliukais. Įpilkite alyvuogių aliejaus į storo dugno puodą, trumpai pakaitinkite ir suberkite daržoves. Kepkite 15–20 min., nuolat pamaišydami, įdėkite kario pastą, permaišykite. Supilkite sultinį ir kokosų pieną, virkite apie 15 min.

Krevetes apkepkite keptuvėje. Pasūdykite, suberkite česnaką ir pašlakstykite citrinos sultimis. Dar trumpai apkepkite.

Išvirusią sriubą sutrinkite, patiekite su krevetėmis ir smulkintais kalendros lapeliais.

Keptų moliūgų sriuba su apelsinais

moliūgų sriuba, moliūgų patiekalai, skrebučiai sriubaiReikės:

  • 700 g nuvalytų moliūgų
  • 2–3 valgomųjų svogūnėlių
  • 2 apelsinų
  • 2 skiltelių česnako
  • š. aliejaus
  • 300 ml daržovių sultinio
  • pusės a. š. malto kumino
  • š. adžikos prieskonių
  • 150–200 g tiršto graikiško jogurto
  • druskos, petražolių

Moliūgą ir svogūnėlius supjaustykite nedideliais gabaliukais. Apelsinus perpjaukite pusiau. Moliūgus, apelsinus, česnakus ir svogūnėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 40 min., kol moliūgai suminkštės.

Išspauskite apelsinų sultis su minkštimu į prikaistuvį, sudėkite moliūgus, svogūnėlius, česnakus, supilkite sultinį ir užvirkite, sumažinkite kaitrą. Suberkite kuminą ir adžiką, pagal skonį pagardinkite druska. Uždenkite ir virkite

5 min. Smulkintuvu sutrinkite daržoves, kad pasidarytų tiršta masė. Tirštumą pareguliuokite sultiniu.

Patiekite su smulkintais žalumynais ir tirštu jogurtu. Užberkite paprikų dribsnių. Česnakiniai skrebučiai – puikus garnyras.

Skrebučiai sriubai

 

Juos pagaminti galėsite iš mėgstamos duonos – gali būti kvietinė, gali būti ruginė. Duoną sulaužykite nedideliais gabaliukais, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pašlakstykite aliejumi, citrinos sultimis, pabarstykite prieskoniais, smulkintais česnakais, pabandykite pagardinti ir tarkuotu kietuoju sūriu. Trumpai apkepkite orkaitėje, kad tik vos apskrustų.

  Elžbietos Monkevič nuotraukos 2022-10-14

Susijusios temos - skaitykite: moliūgų sriuba, moliūgų patiekalai, skrebučiai sriubai

Dalintis