Ashburn +26,7 °C Dangus giedras
Antradienis, 21 Geg 2024
Ashburn +26,7 °C Dangus giedras
Antradienis, 21 Geg 2024

Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ
ŪP korespondentė
 

Spausdinta mėsa apgaus pojūčius

2024/04/21


Lietuvoje dar tik plinta žinia apie galimybę 3D spausdintuvu spausdinti mėsą, o kai kuriose šalyse tokia mėsa jau spausdinama. Ji, girdėti, net tiekiama į rinką ir yra valgoma. Kaip yra iš tiesų? Ir apskritai, kas yra spausdinta mėsa, kada, kodėl ji atsirado?

Iš dalies klaidinga

Vienoje socialinio tinklo grupėje skelbiamas iš lenkakalbės interneto svetainės paimtas ir į lietuvių kalbą išverstas tekstas, prasidedantis taip: „Sveiki atvykę į ateitį.“ Toliau aiškinama, kad Nyderlandų įmonė 3D spausdintuvu per mėnesį išspausdina 500 t mėsos filė. Ją kepsniams, esą, perka apie 110 Vokietijos restoranų. Glaustai aprašomas spausdintos mėsos gamybos procesas. Prierašas po tekstu skelbia, kad ši informacija, nepriklausomų faktų tikrintojų nuomone, yra iš dalies klaidinga.

Suteikti žinių apie 3D spausdintuvu spausdinamą mėsą „Ūkininko patarėjas“ paprašė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto (KTU MI) direktorės dr. Alvijos Šalaševičienės.

Atkartoja sudėtį, struktūrą

Pasak mokslininkės, augalinės kilmės mėsos analogai yra gyvūninės kilmės mėsai alternatyvūs produktai. Jie pastaraisiais metais pasiūlyti rinkai, kaip atsakas į tvaraus vystymosi strategijų kvietimą racionaliai naudoti biologinius gamtos resursus ir taip tausoti aplinką. Mėsa yra įprastas, vertingas baltymingas maistas, pasižymintis unikaliu skoniu ir savita tekstūra. Pastaraisiais metais mėsa „plakama“ už padažnėjusius širdies ir kraujagyslių ligų atvejus (dėl cholesterolio, sočiųjų riebalų). Be to, mėsos gamyba siejama su didžiule gamtos resursų – žemės ir vandens – panauda, gamybos atliekų susidarymu, gydomųjų preparatų naudojimu ir gyvūnų gerovės pažaida.

„Didėjantis vartotojų sąmoningumas ir susirūpinimas sava bei supančios gamtos sveikata sudaro nišą kurti naujos kartos, aukštos pridėtinės vertės mėsos analogus ir su jų gamyba susijusias tausojančias, efektyvesnes technologijas, pavyzdžiui, 3D erdvinį spausdinimą. Ši technikos naujiena pasitelkiama maisto pramonėje, siekiant spausdinimo metu atkartoti unikalią mėsos pluoštinę struktūrą ir sudėtį, juntamą valgant ar pavalgius – sultingumą, skonį, sotumą“, – ŪP aiškino A. Šalaševičienė. Neva sotumo pojūtis pavalgius spausdintos mėsos atsiras tuo atveju, jei šiame produkte bus subalansuoti biologiškai vertingi ir sveikatai palankūs komponentai.

Žengė į alternatyvių produktų rinką

Pasak A. Šalaševičienės, mėsos analogų sudėties pagrindas yra augaliniai baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Jis jau kelis dešimtmečius modifikuojamas (dažniausiai taikoma šiluminė sausoji ar drėgnoji ekstruzija) taip, kad būtų galima rinkai pasiūlyti produktus, atkartojančius mėsos tekstūrą, skonį ir aromatą, pavyzdžiui, augalinės kilmės mėsainių paplotėlius, mėsos žlėgtainius (iš sojų). Tokios gamybos privalumu laikoma tai, kad ji sietina su „švaria etikete“, juk nenaudojami pridėtiniai konservantai. Be to, gaminių biologinė vertė yra didelė (daug baltymų, mažai riebalų ir pan.), juose mažai transriebalų – vieno iš galimų padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje kaltininkų.

„Mokslinėje literatūroje pateikiama įvairių duomenų apie alternatyvių baltyminių produktų rinkos plėtrą. Jų apyvarta 2025 m. turėtų pasiekti 7,5 mlrd. JAV dolerių. Tad dalis įmonių, gaminančių tradicinius mėsos ir paukštienos produktus, drąsiai įžengė ir į alternatyvių mėsos produktų rinką – siekia plėtoti savo augalinės kilmės produktų prekių ženklus“, – tvirtino KTU MI vadovė.

Esą, mėsos analogų pramonė dabar vystoma, siekiant idealiai atkartoti gyvūninės mėsos struktūrą. Mat analogų, kurių skonis, aromatas ir spalva yra panašūs į natūralios mėsos, jau sukurta ir pagaminta nemažai. Tūlas lietuvis kartais nė neskiria augalinės mėsos nuo gyvūninės, ypač kai produktas yra susmulkintas.

Apvalią ląstelę paversti pailga

Pasak A. Šalaševičienės, atkartoti mėsos struktūrą yra sudėtinga dėl nevienodos baltymų, esančių augalų ir gyvūnų ląstelėse, formos. Dauguma augalinių baltymų yra globulės (apvalios), o gyvūninės mėsos (raumens) ląstelėje esantys baltymai – skaidulų (pailgos) formos. Todėl technologijų vystymo kryptis – augalinę apvalią ląstelę paversti į pailgą, taikant drėgnosios ekstruzijos (aukšta temperatūra ir slėgis) arba 3D spausdinimo technologijas.

„Raumenų skaidulinė struktūra yra viena svarbiausių gyvūninės mėsos savybių. Ląstelės vienetai – miofibrilės – tankiai suspaustos į pluoštelius – mėsos ląstelę. Ląsteles gaubia jungiamasis „audinys“, jos sudaro raumeninius pluoštus – raumenyną. Tokia elastinga raumens audinio struktūra gerai išlaiko drėgmę. Visa tai suteikia mėsai patrauklią tekstūrą, o ją vartotojai „matuoja“ valgydami – jusdami, kad mėsa yra sultinga, malonu ją kramtyti ir nuryti. Stengiamasi visas šias savybes atkartoti augalinės kilmės mėsos analoguose“, – aiškino mokslininkė.

Išrado amerikietis

„3D spausdinimo technologija nėra šio amžiaus atradimas. Pirmąjį 3D spausdintuvą 1984 m. sukūrė JAV technologijų kūrėjas Chuckas Hullas (Chuck Hull). Įrenginys sulaukė didelio akademinės bendruomenės ir verslo dėmesio dėl galimybės jį pritaikyti įvairiose pramonės srityse. 3D spausdinimas yra erdvinio objekto kūrimo procesas, pasitelkiant skaitmenines priemones (kompiuterines programas). 3D spausdintuvas jame esančias organines medžiagas sudėlioja sluoksniais pagal skaitmenos formate užduotas sąlygas. Organinės medžiagos gali būti įvairios: nuo miltelių iki skystų ar klampių, lakių medžiagų, atsižvelgiant, kokio produkto reikia“, – pasakojo A. Šalaševičienė.

Esą, pasitelkus 3D spausdinimo technologiją, produktas pagaminamas greičiau, pigiau nei įprastu būdu. Ne veltui ją taiko ir mėsos analogų pramonė. Spausdintuvo užpildams naudojant baltymingą augalinės kilmės žaliavą (žirnių, pupų, mielių miltus ir pan.), iš jos dalelių įrenginyje formuojami pailgi skaidulų pluošteliai. Jie forma ir tankumu atkartoja gyvūninės mėsos baltymo pluoštinę struktūrą.

Technologijos – keturių tipų

VISAS STRAIPSNIS ČIA!

 

Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją

arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,

tel. +370 603 75 963

https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt

bei Perlo terminaluose.

 

Viršelyje: 3D spausdintuvas spausdina mėsos analogą.

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/05/21

Populiacijos griūtis kaimiškosioms savivaldybėms – gyvybingumo iššūkis

(VDU ŽŪA langas) Labai daug kalbama apie Lietuvos kaimo vietovių plėtrą: ES žaliojo kurso iniciatyvas, ES finansinę paramą, kaimiškųjų vietovių ir jų savivaldybių infrastruktūros gerinimą, žemės ūkio modernizavimą, verslo aplinkos gerinimas...
2024/05/21

Kaip gimė gražiausias išeivijos leidinys – Vinco Kudirkos raštai?

Prieš 125 metus mirė Lietuvos himno autorius, rašytojas, varpininkas Vincas Kudirka (1858–1899), o prieš 115 m. pradėtas spausdinti pirmasis jo raštų rinkinys, kuris šešiais puikiai išleistais...
2024/05/21

Seimas svarstys, kaip geriau suderinti gyventojų ir vykdančių ūkinę veiklą asmenų interesus

Seimas po pateikimo pritarė Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo ir Geležinkelių transporto kodekso pataisoms, kurios geriau suderina gyventojų ir ūkio subjektų interesus, aiškiau reglamentuoja žemės naudojimo ir ūkinės veiklos vykdy...
2024/05/21

Lietuvoje prarasti pažymėjimą gresia 237 tūkst. sveikatos nepasitikrinusių vairuotojų

Lietuvoje nuo kitų metų sausio prarasti vairuotojo pažymėjimą gresia 237 tūkst. sveikatos nepasitikrinusių asmenų, didžioji dalis jų – 30-65 metų amžiaus, pranešė „Regitra“.
2024/05/21

Botanikas dr. M. Lapelė: „Mes pervertiname gamtos gebėjimą atsikurti“

Gegužės 21-ąją yra minima „Natura 2000“ – ambicingiausios ir didžiausio masto iniciatyvos, skirtos išsaugoti Europos gamtos paveldą – diena. Ši data pasirinkta todėl, kad 1992 m. gegužės 21 dieną buvo patvirti...
2024/05/21

Štai kaip per metus ES susitraukė gyvulininkystė

Eurostatas paskelbė duomenis, kaip 2023 m. ES pakito ūkinių gyvūnų skaičius. Palyginti su ankstesniais metais jis sumažėjo.
2024/05/21

Po svarstymo pritarta siūlymui griežtinti atsakomybę už nusikaltimus valstybei

Seimas po svarstymo pritarė Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotoms Baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriomis numatoma nustatyti proporcingas bausmes už pačius pavojingiausius nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos konstitucinius pa...
2024/05/21

Ūkininkai siekia, kad grūdų derlius liktų Lietuvoje: daug vilčių siejama su atsinaujinančiais degalais

Šiuo metu visi šalies ūkininkai pradeda sukti galvas, kaip geriausia realizuoti grūdų derlių, kuris jau už 2-3 mėnesių nuguls į aruodus. Lietuva jau ne vienerius metus yra viena didžiausių grūdų augintojų regione, tačiau didžiąją dal...
2024/05/21

Lakūno gimtinė atgimė po 55-erių metų

Šilalė („Šilalės artojas“). Turbūt nerasime žmogaus, kuris nieko nežinotų apie mūsų krašto lakūną Stasį Girėną ir jo „Lituanicą“. Tačiau net daugiau nei pusę amžiaus gimtojoje jo Vytogaloje nebuvo jokio...