Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024
Ashburn +23,2 °C Nedidelis lietus
Penktadienis, 12 Lie 2024

Uzbekiški patiekalai lietuvių stalui

2024/07/03


Labai pamėgome maistą gaminti kazane. Šiame inde pagaminti mėsos patiekalai, sriubos ar plovas yra ypatingo skonio. Plovo tėvyne vadinamame Uzbekistane šis indas dar populiaresnis. „Gal ir galima apsieiti su puodu, bet kazanas yra sielai!“ – „Rasoms“ yra užsiminęs Druskininkuose įsikūrusio restorano „Bukhara“ virėjas Muchtarjon Ziyaev. Puodą ir kazaną juokaudamas ji net palygino su asilu ir kupranugariu. Štai kokius uzbekiškus patiekalus jis siūlo išbandyti lietuviams.

Mantai su aviena

Tradicinis uzbekiškas patiekalas, kurį gamina kiekviena uzbekų šeima.

Tešlai:

  • 1 kg miltų
  • 250 ml vandens
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos

Reikės:

  • 1 kg avienos mentės
  • 3 vidutinio dydžio svogūnų
  • šaukštelio kumino
  • šaukštelio kalendrų
  • žiupsnelio maltų pipirų, druskos
  1. Į miltus pilame pasūdytą vandenį ir įmušame kiaušinius. Tešlą minkome, kol taps kietoka, susukame į plėvelę ir paliekame 1 val.
  2. Mėsą smulkiai supjaustome. Svogūną sukapojame taip smulkiai, kad atsirastų sulčių. Sudedame prieskonius ir išmaišome. Paliekame 1 val. marinuotis.
  3. Tešlą iškočiojame iki 1 mm storio. Supjaustome norimo dydžio paplotėlius (gali būti apvalūs arba kvadratiniai).
  4. Į vidurį dedame paruoštą mėsytę ir formuojame pyragėlį.
  5. Tada jo apačią pamirkome aliejuje ir dedame į garų puodą. Verdame ant vidutinės liepsnos 30–40 min.

Patiekiame su grietine, pabarstyta žalumynais.

Dum-Gazy (jaučio uodega)

Neįprastai skambantis, bet labai skanus patiekalas. Produktus dedame iš akies.

Reikės:

  • uodegos
  • svogūnų
  • druskos
  • lapų, kalendros grūdelių
  • pastos
  • padažo
  1. Jaučio uodegą nuplauname, supjaus­tome norimo dydžio gabaliukais. Supjaus­tome svogūną ir kazane (arba puode su storesnėmis sienelėmis, kad nesviltų) sluoksniuojame su mėsa.
  2. Tarp sluoksnių dedame ir pipirų, lauro lapų, kalendros, druskos, pomidorų pastos, sojų padažo.
  3. Užpilame šiek tiek vandens ir troškiname apie 2 val. ant mažos ugnies.

Pateikiame su bulvytėmis ir salotomis. Labai skanu!

 

„Rasų“ informacija

ŪP redakcijos nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas